fredag 24 juli 2015

Alliansen måste skärpa sig - eller gå under


Gårdagens stora snackis i (valda delar av) sociala medier var Sverigedemokraternas rekordsiffror hos Sentio: 23,3 procent. Detta skulle göra SD till Sveriges andra största parti, bara 0,8 procent bakom Socialdemokraterna. Moderaterna backade till 20,8 procent.

Sentio tillhör inte de mest respekterade opinionsinstituten, vilket beror på sättet som deras mätningar görs. Det ska ändå sägas att det var Sentio som hamnade närmast SD:s verkliga valresultat i sina mätningar före de två senaste valen, så siffrorna vi får nu ska inte avfärdas helt. Noteras kan också att varken public service, DN eller kvällspressen ansåg det värt att göra ens en notis av gårdagens opinionsmätning. Men folk läser även alternativa medier.

Varför fortsätter SD att växa så snabbt? Det finns många samverkande faktorer här. Den rekordstora migrationen är förstås en. Migrationsverket skriver ned prognosen för antalet asylsökande under 2015 till "bara" 74 000. Det är fortfarande en väldigt hög siffra, i synnerhet som mottagningssystemet redan har kollapsat. Därtill kommer anhöriginvandringen.

En grupp som inte minskar utan tvärtom ökar rekordmycket är ensamkommande flyktingbarn. 12 000 väntas komma under detta år till en ungefärlig kostnad av 12 miljarder kr. Det är ohyggligt mycket pengar, och summan beror på väldigt dyra boendeplaceringar. Och kostnaden väntas stiga ännu mer under de kommande åren.

En annan faktor är en utveckling i ett slags positiv spiral. SD har normaliserats under sina år i riksdagen, vilket fjolårets valresultat var en tydlig indikation på. Många har underskattat hur snabbt detta skulle gå, och här har SD egentligen endast övriga partier att tacka. Svartmålningen av partiet har inte alls fungerat.

Ty medan partiet självt har svårt att nå ut i andra frågor än migrations- och integrationspolitiken, lyckas nyvänsterns övertramp och borgerlighetens beröringsskräck föda både ett intresse och en sympati för detta avskydda parti. Ta den besynnerliga hållningen i tiggerifrågan som ett exempel. När SD hävdade att det finns organiserat tiggeri, och drev frågan i valrörelsen, var det rasism. När Moderaterna nu vill förbjuda "organisering av tiggeri" tycker Socialdemokraterna att förslaget är "intressant". Dylik inkonsekvens ser väljarna.

Slutligen Decemberöverenskommelsen. Denna korkade skapelse har sannolikt skadat förtroendet för Allianspartierna mycket mer än vad felslut i enskilda sakfrågor någonsin kunnat göra. Oppositionen debatterar, lägger en egen budget - och avstår sedan från att rösta på den. För borgerliga väljare framstår detta som fullständigt obegripligt. Alliansen skulle kunna ta över makten och göra slut på Löfvens sammanbrottsregering - om den bara ville.

Övriga partier börjar få slut på alternativ i sin kamp mot SD. Borgerligheten måste börja ta sin prekära situation på allvar. Vägen ut ur detta heter verklighetsförankrad politikutveckling. Inte desperata blocköverskridande överenskommelser. 

Läs även:
Ledarsidorna
HAX

15 kommentarer:

Anonym sa...

Set att utvecklingen i spännande mångkulturella Malmö spridit sig till Stockholm.
Spännande mångkulturella Stockholm.
Är nog mest en tidsfråga innan det finns på plats på Söder också.
Spännande mångkulturella Söder.
Vi får väl se om vänsterliberala journalister uppskattar att bli kallade rasister när det kastas handgranater,smälls bomber och skjuts automatkarbin också på deras gator?

Anonym sa...

Ärligt talat så den tiden när Alliansens medlemmar kunde korrigera någon liten detalj här och där för att hålla sig relevanta är länge sen förbi.Herr Reinfeldt och herr Borg satte ribban och målade fast sig där inne i hörnet.
Nuvarande moderata politikutveckling har bara betytt att man med nyaste nyspråket försöker låtsas som om allt är som förr med en drucken papegojas envishet.
Det är inte så konstigt.
För att landa rätt måste man först konstatera att man landat fel.
Det vill man inte.
Det kan man inte.
Om man inte ens kan se att man har ett problem så hur ska man kuna lösa det?
Papegojans hurtiga försök att få nyaste nyspråket att fästa är mest som att spotta i motvind.

Anonym sa...

AKB är en dröm för Åkesson.

Löfven är en dröm för Åkesson.

Romson är en dröm för Åkesson.

Varenda svensk politiker är banne mig en dröm för Åkesson när de grötmyndigt och upprepat "tar avstånd". Åkesson flinar sig harmynt och räknar in ytterligare några tiondedelar.Anonym sa...

Bra analys av det politiska klimatet Hans. Men jag tror du glömmer att fördjupa dig i det svenska samhället. Det finns städer över hela Sverige som nu har ett högt mottagande av flyktingar, från Malmö i söder till Kiruna i norr. Folk i hela Sverige förstår vad som väntar, vilket är ett mångkulturellt Malmö eller ett syrianskt/assyriskt Södertälje med en klanmaffia som sköter den organiserade kriminella verksamheten i sta'n.

En resa i Malmö är smått surrealistisk - en bussresa går oftast från centrum till Turning Torso, sen har man sett Malmö, men på vägen ser man också hur alla små invandrarbutiker säljer vadsomhelst för en billig summa. Att man kan få tag i god mat billigt är väl ändå bra. Men områdena är också problemtyngda och jag fick själv rådet att inte gå för långt in i det området och det området. Södertälje liknas Malmö fast den har en syriansk/assyrisk prägel. Den staden har etniskt svenska områden som är hur fina som helst typ Östertälje & Pershagen, områden som är totalt nedslitna typ Ronna & Hovsjö, och så finns det områden nära Ronna som är lyxhus hämtade direkt från Syrien/Mellanöstern, dvs. stora "syriankåkar" av något slags stenfasad.

Därtill alla skjutningar, handgranater och andra invandrarkriminella verksamheter och folk börjar förstå vad som väntar även deras stad någonstans ute i Sverige. Öppna en nyhetstidning i valfri stad, t.ex. Örebro, Gällivare, Växjö, Karlskrona, och ja, rubriken är alltsomoftast "Våldtäkt längs väg", "Handgranat inkastad genom fönstret", "Jihadist planerar hemresa", etc. etc. Folk ute i Sverige upplever samma vardag nu, det är inte två eller tre städer där invandrarproblemen dominerar.

Magne

Anonym sa...

Det kan nog bli annat ljud i skällan när söders journalister upptäcker att det inte är lika kul att leva i verkligheten som att recensera fredagsmysets spännande action-serie.
På något sätt kommer det inte vara rasistiskt att vara rasist på söder när det nya Sveriges nyaste fredagsmys ska bekämpas.Ungefär som när tiggarna som tältar på söder ska göra det någon annanstans, men inte på söder, och det naturligtvis inte gör södermalmaren till en rasist för att hen(det är garanterat en hen)tycker så.
Det där med rasist gäller bara någon annan någon annanstans MEN inte på söder.

Anonym sa...

Vad Alliansen behöver är en riktig game changer.
En sådan skulle kunna vara att man visar att man står för de feministiska idealen och därför stötta ROKS och kvinnojourerna i deras förslag att förbjuda kommersiell porr.
Alla Sveriges kvinnor skulle då rösta på Alliansen!

Anonym sa...

Hans precis som Hax och Cornucopia och fler fegar på samma sätt.
Man måste poängtera att Sentio inte är respektabelt nog.Fint nog.
Tillräckligt erkänt.Osv osv.

Naturligtvis för att de är rädda för den uppenbara kritikstormen från vänster.Beröringsskräcken ni vet!
Även om Hans ska ha stilpoäng för att han törs skriva ut en nyhet som inte är en nyhet i respektabla etablerade pappers-media så behövs en liten brask-lapp där.
Och fast Hans ovan på det törs skriva ut att pappers-media inte betraktar det som någon nyhet och tiger alt tystar ner så behövs brask-lappen.
Det gnager och skaver lite.
För saken är ju den, egentligen och oavsett, så har SD enligt ett opinionsinstitut fått fler röster än moderaterna.Något som inte kunde hända, inte fick hända.
Den svarta svanen.
Och Sentio är inte fint nog.
Och SD är inte fint nog.
Åkesson är inte fin nog.
Men en opinionsundersökning visar att SD får fler röster än moderaterna.

DET NI !

Hans Li Engnell sa...

Nej, det var snarare ett sätt att förekomma en kritik som annars hade kommit som på beställning.

Anonym sa...

Som i en tendens?
Som i en trend?
Som i en åsiktskorridor?
Som styr så pass att det antingen inte är en nyhet alls överhuvudtaget eller så ska diskussionen handla om hur oseriöst just Sentio är bland opinionsinstituten?
Svårt att se att någon kan skärpa till sig utan att ens erkänna att man är oskärpt..
Och det verkar onekligen gå ganska så där eller hur?

Ådärkomdenja sa...

Att de borgerliga DÖ-partierna skulle anta en "verklighetsförankrad politikutveckling" innebär att de måste erkänna sina misstag, och i princip ge SD rätt. Nån som tror att det kommer att hända? Iaf inte med de nuvarande partiledarna. AKB är redan körd, och klassad som en klonad Reinfeldt-kopia. Annie Lööf har fallit in i mp:s stolleripolitik, förespråkar fri invandring ("30 miljoner"), Björklund har sina kultur-liberal-marxistiska, rabiata fruntimmer flåsandes i nacken (två Cecilior, plus en Ohlsson). KD har gjort ett trevande försök, men det räcker inte, dom ligger numera normalt under fyra procent i varje opinionsmätning.

Det måste till en inre revolution, nya partiledare, och det måste starta i moderaterna. Där finns en tradition att fälla ledare som misslyckas, Bo Lundgren senaste exemplet. Frågan är hur långt moderaterna röstandel måste sjunka, innan det inre upproret startar. Och om det alls kommer att ske. Partiet har skalat av allt vad dom stod för historiskt. Innan Schlingmann, djävulens advokat, försåg Reinfeldt med manus till det nya 'arbetarpartiet'. Kanske har de äkta, konservatia moderaterna redan lämnat partiet? Kvar finns knapptryckarna, ja-sägarna, köttgrytevasallerna som har sin karriär inom (m) att klamra sig fast vid, ett tag till.

Anonym sa...

Glöm mainstream media. Glöm gammelpartierna. För dem är vi bara boskap som inte ska tänka eller tala själva, utan ska hålla käft och göra som vi blir tillsagda. Ut med dem ur riksdagen!

Anonym sa...

Hitintills har Åkesson hållit vad han lovat och levererat.
Så största parti innan 2016 låter inte ens märkligt längre.
Den gemensamma strategin regeringsoppositionen kläckte verkar ha en del bieffekter?
Återstår snart inte annat än att förbjuda uppstickarna och utropa en diktatur kopplad till den gemensamma värdegrunden.
Men var det verkligen så listigt tänkt det?
Var det ens liberalt?

Nisse sa...

Det är ett utslag av av den styrande politikerklassen blivit verklighetsfrånvänd och saknar erfarenheter från allting utom partiinternt arbete. Hur många av dagen politiker har ens varit anställda i ett företag?

Vi har en opposition som inte vill regera för att den behöver tid till annat. Partiledare ska vara barnlediga, partier vill ha lugn och ro för att se över den interna organisationen, tycka synd om sig själva etc.

För mig som arbetat ett helt yrkesliv inom branscher där konkurrensen varit knivskarp och varje beslut vägts på ekonomisk guldvåg ter sig detta fullständigt absurt. "Vi avstår det här projektet för att vi hellre vill vara barnlediga, åka runt på kurser och konferenser och andra skojiga saker; det är med att syssla med företagets kärnverksamhet är ju bara tråkigt".

Det går inte känna annat är förakt. Och nej, det ordet är inte för starkt.

Anonym sa...

Lösningen e ju glasklar; Vi måste förbjuda opinionsundersökningar! Det är ju valresultat som räknas. Därför kan vi så småningom behöva förbjuda val också.

Anonym sa...

"Manne Gerell, doktorand i kriminologi vid Malmö högskola, tror att en medling mellan de olika gängen skulle kunna stoppa våldsspiralen i staden."

Manne står där i sin luva och forskar fram att medling i de socioekonomiskt utsatta områdena skulle vara bra för att då slutas det kastas handgranater och skjutas kpist.Manne har läst i en bok att det det brukar fungera så enligt den boken.
Ett medlande litet samtal med de små illbattingarna och Malmö kan raskt integrera vidare.
We shall overcome och joppe ejdi ejda ba liksom.
Kanske har vi varit lita naiva i det här landet, säger Ygeman innan han somnar om på andra örat.

http://www.expressen.se/kvallsposten/doktorand-manar-till-medling-mellan-gang/