söndag 5 juli 2015

Går asylinvandring och generell välfärdsstat ihop?


Ingen har väl undgått Arena Idés rapport (PDF samt seminarium) som hävdar att Sverige tjänat 900 miljarder kronor sedan 1950 på invandring. Rapportförfattarna har gjort kontrafaktiska antaganden (Tino Sanandaji skriver mer om detta här) och bygger egentligen hela sina argumentation på en halmgubbe: så här mycket rikare är Sverige i dag jämfört med om vi inte hade haft någon som helst invandring under de senaste 65 åren. Som om någon förutom en handfull nazister alls har förespråkat detta alternativ.

Rapporten släpptes lägligt nog på Sverigedemokraternas dag i Almedalen och fick genast spridning i sociala medier. DN blev alldeles till sig. Många läste antagligen endast rubriken. Kombinationen av orden "invandring" och "vinst" brukar räcka. Men tittar man i den för sociala medier helt klart anpassade rapporten (den är blott 32 sidor lång exklusive referenser) är det ganska lätt att se dess brister. Även för en icke-ekonom.

Precis som många andra skriver de om "invandring" som ett paraplybegrepp, som vore det fråga om en enda sorts immigration (så ska man kanske förstå tesen bakom att jämföra dåtida invandring till ett Sverige som skrek efter den arbetskraft som kom och där det fanns gott om bostäder med dagens land där inget av dessa kriterier uppfylls). Visst görs distinktioner i brödtexten, men i slutsatserna är de likväl försvunna. Rapporten underskattar skillnaderna mellan den historiska och dagens invandring och därigenom även de utmaningar dagens Sverige står inför.

Ty skillnaderna är viktiga att beakta. Den stora frågan i dag är hur invandrare från auktoritära- och klansamhällen, bland vilka en stor majoritet saknar relevant kompetens för den svenska arbetsmarknaden, ska kunna bli efterfrågade här. Genom utbildning, säger alla. Men vi ska inte inbilla oss att utbildning är lösningen för alla och envar, att alla ens vill eller har förmåga att utbilda sig. Denna problematik finns även bland inrikes födda, och det är denna grupp som hamnar utanför nu.

Rapportförfattarna saknar större visioner om hur asylinvandrare ska komma i arbete. Mot slutet av rapporten slänger de ihop en ruta med ett fåtal integrationsåtgärder som i allt väsentligt är gammal skåpmat som antingen redan genomförs utan framgång eller som politiker till både höger och vänster har pratat om i åratal.

Specialiseringen och de växande utbildningskraven på arbetsmarknaden går stick i stäv med en lyckad integration av lågutbildad och lågkvalificerad arbetskraft från länder som Somalia, Afghanistan och Eritrea. På högerkanten brukar förslag om slopad LAS och sänkta ingångslöner läggas fram. LAS är ett problem, men det är knappast det som i första hand hindrar företag från att anställa somaliska flyktingar. Det är frånvaro av relevant kompetens och erfarenhet hos denna grupp som utgör hindret.

Sänkta ingångslöner är något som behövs oavsett om vi har en hög asylinvandring eller ej. Men det vi framför allt skulle behöva rent generellt är en mycket mer öppen ekonomi så att fler människor kan försörja sig själva på lågkvalificerade arbeten - i den mån sådana tjänster efterfrågas. Steget dit förefaller emellertid väldigt långt i ett land där t.o.m. torghandlarna numera tvingas ha kassaregister och där kontanthanteringen är på väg bort.

Novus har ställt en intressant och aktuell fråga till svenska folket. Resultatet publicerades häromdagen.

Klicka för större bild.

Två tredjedelar tror alltså inte att Sverige har råd med en universell välfärdsstat (begreppet "gratis" skaver lite i frågeställningen, men poängen lär ändå framgå) om vi samtidigt fortsätter att ta emot asylsökande (det är ju långtifrån alla som är flyktingar) i samma antal som i dag. Frågeställningen kommer säkert anklagas för att vara riggad för att ställa välfärd mot invandring och därmed "gynna SD". Men både frågan och svenska folkets svar på den är intressanta.

Jag tror nämligen att vi måste välja. Den svenska välfärdsstaten kan inte fortsätta existera i nuvarande form om vi ska ha en fortsatt rekordstor asylinvandring. Problemet är att det faktiskt bara är SD som gjort sitt val.

13 kommentarer:

Riga sa...

Varför ens ställa frågan när uppenbarligen ingen vill lyssna på svaret?

Assar Lindbäck, en av Sveriges tyngsta ekonomer:

”Ett rikt land som Sverige med nio miljoner invånare i en värld med många miljarder fattiga kan omöjligen ha fri invandring. De måste ha restriktiv invandring. Och den måste vara ganska restriktiv om man ska skydda löner och välfärdssystem i rika länder. Det är fullständigt ofrånkomligt.”

”Redan Gunnar Myrdal insåg det för många år sedan när han skrev att välfärdsstaten är ett nationellt projekt. Och med det menade han att de förmåner en nation lyckas skaffa genom att ha en framgångsrik ekonomisk utveckling i hundra år kan man inte erbjuda resten av världen utan att våra system går omkull.”


Däremot tycker jag självklart man ska göra allt som går för att hjälpa andra länder men lösningen är inte att ta hit dysfunktionella länders hela befolkningar.

Anonym sa...

Det är inte välfärd Sverige behöver längre.Det är solidaritet.Bortsett de lilla fåtalet (13%) är svenskarna inte längre så intresserade av en generell välfärd.Även i de traditionellt socialdemokratiska facken inser man att lika-lönsprincipen och kollektivavtal etc är något som måste få ge vika för den solidaritet vi känner med utsatta människor världen över.
Man skyller på bostadsbrist men vi får väl göra som vi säger här i Göteborg : knö ihop oss helt enkelt! Sveriges ungdomar som är uppvuxna i en digital era har den insikt och kunskap som behövs.Man är villiga att avstå sin bekväma medelklasstillvaro som behövs för att ge de nyanlända plats och möjlighet.Dessa ungdomars föräldrar ställer heller inte kravet att de egna barnen ska gå först längre.Det är en gränslös solidaritet!
Samtidigt visar det sig gång på gång i framgångsrik forskning att Sverige berikas och att invandringen är det mest lönsamma Sverige som nation givit sig in på.
Så vad väntar vi på?
Alla har rätt till Sverige!

Anonym sa...

Wow, Anonym 14:29. Av någon anledning ser jag en medelklassperson här, som varit servad och skjutsad hit och dit av sina föräldrar hela uppväxten, jämte middagsbordssamtal om "solidaritet", detta högt svävande ord. "Jag ger gärna bort allt jag äger, bara vi är solidaaaariska" är så lätt att säga när man inte behöver göra det. Det här är en person som tror att välfärd inte angår hen (alternativt att mamma och pappa ju alltid finns där om det skulle köra ihop sig). Vad skönt för dig, om du (eller mamma o pappa) kan hosta upp de 50 papp en operation kostar, eller de 20000 ett nytt garnityr kostar. Eller klarar en månadshyra på 20-30 tusen på det privata ålderdomshemmet. ELler att betala 15000 i månaden för en ej välfärdsunderstödd privat barnomsorg.

Det du säger är: "JAG behöver ingen välfärd, för mig ser det bättre ut att sprida solidariska rökmoln omkring mig. Bara verbala förstås, men inget annat räknas ju numera."

Grow up.

Anonym sa...

Massinvandringspolitiken är inte bara ett ekonomiskt problem. Det är även ett kulturellt, socialt och demokratiskt problem. I takt med att problemen växer så kommer exempelvis allt fler inskränkningar i yttrandefriheten. Vansinnet måste få ett slut nu. Oavsett Sveriges nivå på invandringen så kommer vi bli tvungna att luckra upp sossestaten. Annars kan vi inte konkurrera med Indien och Kina på världsmarknaden.

Anonym sa...

Alla har rätt till Sverige?i helvete heller,men är man Miljöpartist eller liknande som vill ge bort Sverige till kreti och pleti,så varsågod sitt i det kommande Dantes Inferno men klaga inte sedan.

Anonym sa...

Sverige tillhör den som tar sig hit.

Anonym sa...

Vet inte varför miljöpartiet dras in i det här???
Anonym 5 juli 2015 14:29 låter i mina öron som en ganska typisk muf-are!
Rasmus Törnblom och hans anhang har ärvt den retoriken av Fredrik Reinfeldt och kämpar med näbbar och klor för att den politiken inte ska överges.
Ärligt talat så är dessa mycket farligare än tomtarna i miljöpartiet som verkar betala dyrt för att hänga med Löfven.Miljöpartiet har dessutom aldrig varit ett stort parti om man bortser från ett tämligen meningslöst EU-val som haussade upp tomteriet hos kompisarna i media.
Ska det kastas skit så ska det kastas på de som är skyldiga !

Anonym sa...

"Sverige tillhör den som tar sig hit."

Precis, liksom Ukraina tillhör den som tar sig dit, Palestina tillhör den som tar sig dit och Kurdistan tillhör den som tar sig dit, vare sig det är till fots, på lastbilsflak eller i stridsvagnar! De som redan bor där ska inte tro att de har någon talan!

Anonym sa...

Är det bara jag som tror att Anonym 5 juli 2015 14:29 är satirisk?

Anonym sa...

Nä DET tror jag med!

Anonym sa...

@Kristian: önskar att Anonym 14:29 vore satirisk. Jag är rädd att det antagligen inte är så.

@Anonym 08:55 Touché!

E

Anonym sa...

Ser att Göteborgs muf:are precis som ledningen börjar ta avstånd från Reinfeldt och Ny-moderatismen.Snart armlängds lucka i varje fall.
Vi får väl se om det hjälper eller bara gynnar SD?!?

Anonym sa...

Svar: Nej.

Hade våra politiker behållit sans och förnuft efter släppet av Luciabeslutet så hade det gått bättre. Det är alla utökningar av olika grader av 'skyddsbehov' som ställt till det samt just inget försörjningskrav att tala om.

För varje dag som går så närmar vi oss att det enda som kan hjälpa är ett totalstopp (utom möjligen för de fåtaliga konventionsflyktingar vi ar emot). Detta torde inte hända på många år än och frågan är hur stor skadan kommer att vara med utanförskapsområden, radikalisering och no-go-zoner.