söndag 19 juli 2015

Politiskt korrekt musik förklädd till jämställdhet


Emmabodafestivalen har i åratal kritiserats för att vara för mansdominerad. Feministerna har lyckats få andra festivaler att i högre grad börja boka artister utifrån vad de har mellan benen, men denna lilla festival vägrar envist att rätta in sig i ledet.

DN skriver om saken i söndagens DN Kultur. Bara rubriken, "Mysfestivalen som blev kontroversiell", är lite avslöjande. Kontroversiell för vem? Jo, för kulturskribenter, genusvetare och människor med alldeles för mycket fritid.

Allt ska ju vara jämställt nu. Om någon går emot denna strikta norm om att genusmärka och jämställdsanpassa all verksamhet tar det hus i helvete. Fråga Emmabodafestivalens festivalgeneral Håkan Karlsson. Han fick ta emot kritik när rapparen Mr Cool bokades häromåret. En namninsamling startades och Facebook-grupper mot bokningen bildades. Artisten i fråga anklagades nämligen för att ha skrivit "kontroversiella texter" innehållande rasism, sexism och homofobi (något som säkert gör Mr Cool helt unik i rappvärlden).

Kristina Wicksell, som startade föreningen Jämställd Festival, menar att "Emmaboda inte tog ansvar för bokningen av Mr Cool". Att "inte ta ansvar" var alltså att boka en artist som vissa aktivister inte gillade.

Håkan Karlsson har gjort det de flesta inte orkar med när de iskalla genusvindarna blåser: han har stått på sig.
Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. Jag respekterar verkligen jämställdhetsideal, men det är inget jag kan lägga in i mitt arbete och jag är stolt över att jag inte gör det.
"Jämställdhet handlar om rättvisa och demokrati", tycker Kristina Wicksell. Men sådant får hon gagga om någon annanstans. Festivaler ska handla om bra musik och schyssta fester, inte att lyckas boka ett visst antal procent kvinnliga artister. Politiskt korrekt musik bör vi säga tack men nej tack till.

Det är dessutom anmärkningsvärt hur nyvänsterns feminister hycklar. När Adam Tensta sjunger om "bitches", "niggers" och "hoes" hörs inga protester. Han är en hjälte. När Kartellen hyllar våldet som politiskt redskap hyllas de på kultursidorna och ges plats i public service. De protesterar bara mot en orättfärdig samhällsordning.

Precis som vanligt kan vi konstatera att det handlar om något annat än vad som förespeglas. 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Att förespråka kvotering är att öppet medge att man anser kvinnliga artister är mindre kompetenta, det är sexism och vänstern borde skämmas.

/Sofie

Anonym sa...

Alla vet vad den gemensamma värdegrunden är för något.
Utan den finns inget som garanterar den nya adelns plats i hierarkierna.

Anonym sa...

Allt skall vara jämställt för vänstern.utom för de grupper som invandrar från muslimska länder.de patriarkala herrarna kan behandla sina flickor och kvinnor efter sitt behag,från vänstern inte ett knyst av kritik!

Anonym sa...

Jämställd Festival tar inte ansvar genom att själva ordna en festival. De kan ju till exempel boka sig själva. Klassiskt NågonAnnanIsm.

Thomas sa...

Värdelöst och pompöst av Gelin (och DN Kultur). Ett skolexempel på agendadrivet tyckande nödtorftigt förklätt till nyhetsjournalistik. Lägg märke till att artikeln redan i ingressen klubbar fast att Emmaboda har skämt ut sig genom att de inte hoppade på det genusfeministiska bokningståget, och att detta är någon sorts allmän uppfattning i musikkretsar. När Gelin sedan ska sätta sina bollar mot slutet av texten visar det sig att det är en marginell PK-förening och ett litet gäng perifera tyckare som drivit de här synpunkterna. En riktig journalist hade självklart jämfört med Hultsfred som gick den genuskorrekta vögen och som nu är borta, men det bryr sig Gelin givetvis inte om att göra.

Att Emmaboda-Håkan struntar i att besvara GG:s ledande frågor (som denne förmodligen mejlade någon vecka innan festivalen skulle starta, vid en tid när alla är riktigt upptagna) har han all heder av.

Anonym sa...

Underordning är den nya tidens överordning.

Anonym sa...

Agendajournalistik betyder i DN:s fall att man hittat någon liten kränkt gruppering vars ärenden man sedan går för att verka liberal!
Och små kränkta grupperingar är inte någon bristvara i Sverige direkt i dag.
Det är så Wolodarski tänkt sig klara DN:s överlevnad.
Så mycket med journalistik har det ju inte att göra men vad gör man när folk slutar läsa tidningar?

Anonym sa...

Jag har en lysande ide!
Kan man inte lagstifta om kvoterad musik-lyssning och ge en nyskapad myndighet ansvaret för lagens efterlevnad?Myndigheten skulle sortera under kultur-människan Alice Bah Kunkes vaksamma ögon.
Den skulle kunna utlokaliseras till Grums,Pajala eller Visby och då ge upphov till en mängd nya arbetstillfällen lokalt!
Genusvetare skulle sedan i kraft av sitt nya ämbete kräva in redogörelser från medborgarna och tillse att den kvoterade lyssningen fungerar enligt värdegrunden.
Genom datoriserade samkörningar mellan olika register skulle man kunna ta fram faktorer som garanterar en absolut jämlikhet även på det här området.Ingen medborgare skulle exkluderas och känslan av utanförskap skulle slutligen upphöra.
Nyanlända och Grumsbor skulle över tid uppleva samma kulturella yttringar och känna gemenskap.Kvinnliga artister behövde inte känna sig nonchalerade utifrån sitt kön längre.Bara fördelar.En win-win-situation med rätt ingångsvärden som det heter.
Vad säger ni?

Anonym sa...

Det låter som en bra start men visst saknas det väl bidrag i ekvationen?

Thomas sa...

Gustav Gelin är förstås ingen journalist i meningen reporter eller ens kulturell analytiker, det har han aldrig varit. Killen är en gammal fanboy och DJ, en hipster som nu har hunnit in i medelåldern och desperat försöker hålla sig kvar inne på klubben och i media, då måste man lägga sig till med de rätta åsikterna. Hanna Fahl är av ungefär samma sort, bara sådär fem år yngre.

Men att DN säljer in sådana här figurer och deras texter som någon slags nyhetsjournalistik (för det gör de) är under all kritik. Och kommer någon i MSM att påpeka detta? Nej.

Mona sa...

Jag bokar varje sommar artister till hemvändardagar och har aldrig tänkt tanken annat än att det ska passa och vara bra,sen om det blir män eller kvinnor spelar ingen som helst roll.