tisdag 7 juli 2015

I Gudruns värld


Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman hade säkert hoppats på att partiet skulle få en egen dag under politikerveckan i Almedalen tack vare sitt riksdagsinträde. I stället fick Fi det tack vare sina platser på Gotland. Och detta när alla redan åkt hem.

För ett år sedan pratade alla feminism. Fi hade gjort ett kanonval och fått en plats i Europaparlamentet. Nu stod riksdagen på tur. Medierna kammade Fi medhårs på alla tänkbara sätt och riksdagspartierna anpassade sig. Folkpartiet gick till val under parollen "feminism utan socialism".

I dag är det betydligt tystare om den extremfeministiska rörelsen. Fi nådde aldrig riksdagen (och inte heller FP:s paroll tycks ha lockat väljare). Nu är Fi åter det där partiet "utan pengar" igen. Nyhetens behag är borta. Men det är inte Gudrun Schyman.

Hon börjar dock bli väldigt förutsägbar, den gamla Schyman. Hennes peppande tal inför ett fåtal anhängare i Almedalen (som synes på bilden ovan var könsfördelningen helt jämn) handlade som vanligt om män som ett problem, om "strukturer" och "mekanismer".

Enligt Schyman är det samma idé om manlighet som får män att slå sina fruar som gör att vanliga människor vill försvara sitt land från utländsk aggression. Hon rajlerade över hotet från Ryssland och konstaterade, vilket hon gjort tidigare, att Sverige inte kan försvaras med militära medel. Det är förmodligen genustänk och jämställdhetsplaner som ska rädda oss.

Schyman är så frånkopplad från den politiska verkligheten att hon och hennes parti i händelse av fullskalig rysk aggression mot svenskt territorium fortfarande skulle föredra att diskutera könsbalansen i börsbolagens styrelser.

Vi ska vara glada för att detta parti inte sitter i riksdagen. Och vi bör göra allt som står i vår makt för att det förblir så.

5 kommentarer:

Mona sa...

Det var media som blåste upp den rosa ballongen och det svenska folket som stack hål på den.Det blev liiite tystare från Genushållet efter den stora branden förra sommaren där vita medelålders män gjorde en betydande insats,den grupp som tydligen är den stora boven till det mesta enl extremerna och Romson.

Anonym sa...

Jag blir så trött på folks okunnighet om försvarspolitik. Nej, det handlar inte om huruvida Ryssland kan inta Gotland eller inte för det kan de om de vill. Vi är nog alla rätt överrens om det men argumentet är rätt irrelevant. Det handlar om trösklar. Hur ont gör det för Ryssarna att inta ön? Räcker det med att dyka upp med några gröna gubbar som på Krim där de kan skylla på att det bara är gotländska separatister som de inte har något att göra med eller måste de köra dit i stora landstigningsfartyg med flygunderstöd. Det är betydligt svårare för Ryssen att göra det senare varför även en liten försvarsförmåga på Gotland kan göra skillnad. Vi bör ha en stark militär närvaro där för vår egen men även för andras skull.

Anonym sa...

Angående ryssens farlighet för Rikets väl och ve,jag får inte riktigt ihop det.Usa och Nato bombar Irak ville bomba Syrien,bombade Libyen.Obama var sympatiskt inställd till Muslimska Brödraskapet under deras korta period vid makten.I samtliga fall var Ryssland emot den förda politiken.Nu är Irak Syrien och Libyen i kaos,med flyktingströmmar till EU.Ryssland bekämpade framgångsrikt ett Tjetjent muslimskt uppror i Tjetjenien,nu kämpar tusentals av dessa islamister i Syrien,vem är hotet mot Sverige?

Melmac sa...

Hon vill att 16 åringar ska få rösträtt. Det förstår jag, de är relativt lättlurade och väldigt lätta att påverka för en gammal kommunist som Schyman.

Anonym sa...

¨Gudrun har tråkigt där i mediaskuggan.Dags att elda upp någonting?
Göra ett utspel?
Eller bara en kanna rose?