fredag 31 juli 2015

Sorgligt felslut i bostadsfrågan


Regeringen vill stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden och har tillsatt en utredning för detta. Utredaren ska bland annat titta på hur man bäst kan komma tillrätta med oseriösa hyresvärdar och göra det lättare att bo kvar i andra hand.

Miljöpartisten Agneta Börjesson kommer få uppdraget att hitta fler regleringar till en redan överreglerad marknad. Jag bara gapar. Regeringen har alltså tittat på bostadsmarknaden, sett den skriande bristen på bostäder, de långa köerna på grund av högre efterfrågan än tillgång de skenande andrahandshyrorna och bedrägerierna när desperata människor försöker hitta någonstans att bo - och kommit fram till att det som behövs är fler regleringar.

Det är ett katastrofalt felslut. Jag var förstås skeptisk när Mehmet Kaplan blev bostadsminister. Tyvärr verkar de mest pessimistiska prognoserna ha slagit in. Det enda regeringen Löfven har presenterat för att lösa en gigantisk bostadsbrist är årliga byggsubventioner på tre miljarder kr och fler regleringar av hyresrättsmarknaden. Man häpnar över bristen på både idéer och krismedvetenhet i en alltmer akut situation.

En viktig orsak till den uppkomna situationen är att hyresrättssmarknaden har upphört att fungera på grund av urgamla regleringar. Problemet är för lite marknad, inte för mycket. Det vi behöver är knappast mer av skadliga regleringar.

Tyvärr har regeringen valt att ignorera socialdemokraten Lennart Weiss (byggbolaget Veidekke) många förslag för ökat bostadsbyggande och i stället lyssnat på Hyresgästföreningens mantra om ökade rättigheter för alla som redan har ett förstahandskontrakt. Det är riktigt illa.

Slutsats: i stället för att hjälpa fler att hitta en bostad vill regeringen stärka ställningen för dem som redan har en. Detta är samma resonemang som vänsterpartierna har i arbetsmarknadspolitiken - stärk rättigheterna för den som har jobb men gör det inte lättare för den som står utanför att få ett.

Morgan Johansson och Mehmet Kaplan beskriver en utsatthet hos hyresgäster som inte riktigt överensstämmer med verkligheten. Visst finns det oseriösa hyresvärdar, men det är inget brett problem. Visst förekommer ockerhyror i andra hand, men detta problem är ju en direkt effekt av bostadsbristen. Alltså ett i högsta grad politiskt skapat bekymmer.

Apropå hyresgästernas rättigheter ska konstateras att den svenska hyreslagen är väldigt stark. Det är inte lätt att vräka någon i dag, och att avstå besittningsskyddet godkänner Hyresnämnden i max fyra år. Sedan har man rätt att bo kvar om inte särskilda skäl för annat föreligger (störningar, hyresskulder osv).

Det är sorgligt att regeringen gör en så tokig analys av läget. Det kommer att förvärra en redan akut situation. Det kommer öka trångboddheten, bostadsbedrägerierna, tvinga fler unga att bo kvar hemma längre, förhindra människor från att flytta till tillväxtregioner som Stockholm eftersom de inte har någonstans att bo och därmed skada Sverige som land.

"Bostaden är en social rättighet", hävdade justitieminister Morgan Johansson på pressträffen under torsdagen. Men tydligen bara för vissa.

Läs även:
Fnordspotting

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det sorgliga felslutet kommer nu att rulla in i Alliansen via DÖ.AKB får helt enkelt hålla med eller KU-anmäla som vanligt...

PerH sa...


Lyssnar jag runt i bekantskapskretsen så är det just regleringar i bostadsfrågan man efterlyser, alla vill ha mer regleringar, man hatar privatiseringar, här framhålls fastighetsspekulationerna och de oseriösa hyresvärdarna som låter folk bo bland mögel och kackerlackor.
Allt skylls på marknaden, även miljonprogrammets förfall, samtidigt finns där en förväntan att marknaden skall lösa bostadsfrågan, man har noll koll på den gigantiska produktionsapparat som behöver dras igång där mängden bostäder som måst byggas motsvarar ett nytt miljonprogram och då även behovet av att hyra in alla Europas byggnadsarbetare för att klara genomförandet.
Finansieringen... Tulipanaros.

Anonym sa...

Jag håller helt med dig Mats, kan bara tilägga att nestorn inom svensk nationalekonomi Assar Lindbeck kallar hyresregleringen för "en 70 år låg katastrof".
http://www.ifn.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=2454708b-1998-4f58-9463-09f15199b490&OwnerType=0&PropertyName=EmbeddedImg_771d66b4-0a7a-4ca4-8f7d-1e431261f17f&FileName=assar+lindb%C3%A4ck+i+dagens+Samh%C3%A4lle+131024.pdf&Attachment=False

Anonym sa...

Socialdemokrater är riktigt äckliga.

Det är alltid de som redan är på insidan som skall värnas, temat är legio för både LO och Hyresgästföreningen.

Samtidigt som detta sker så använder de - och lyckas med - en retorik som ständigt talar om solidaritet, utanförskap och "de svaga".

Måste säga att de lyckats sällsynt väl med sitt tvärtomspråk.

Anonym sa...

Finns det någon sorts logik på något endaste område kvar som fungerar i Sverige?
Alla går mest runt och känner utan att överhuvudtaget tänka.Det är alldeles för jobbigt.
Alla vet vilka vi har att tacka för det.

utlandssvensk sa...


"Socialdemokrater är riktigt äckliga.

Det är alltid de som redan är på insidan som skall värnas, temat är legio för både LO och Hyresgästföreningen."

Jag håller med helt! Tyvärr är dock de så kallade borgerliga partierna ännu värre. Under alliansens 8 år vid makten skapade man en väldigt omfattande "white flight" i stora delar av Sverige och vanliga familjer kämpar med näbbar och klor, samt hysterisk skuldsättning, för att till varje pris slippa att bo nära mångkulturen.

Moderaterna utvecklade detta till en fin liten affärsmodell. På riksplanet verkade man för den mest hysteriska massimmigration från tredje världen som västvärlden någonsin har skådat, samtidigt som man i de kommuner man kontrollerade i praktiken gjorde allting för att undvika inflöde av “flyktingar”.

Resultatet blev att stora områden i Sverige i princip blev obeboeliga för vanliga svenskar, vilket bidrog till att trycka upp priserna i de helvita M kommunerna. Samma resultat hade nog uppnåtts om man helt enkelt selektivt hade bombat sönder vissa stadsdelar eller landsändar. Men tack vare den valda metoden kunde de nyrika nymoderaterna i Danderyd, Vellinge, osv. även få nöjet att peka finger åt samt rasistförklara de som av olika skäl inte hade råd att fly.

Titta på de patetiska fattiglapparna som sitter ute i stugorna och röstar SD! Lågutbildade, misslyckade rasister som inte har fattat att vägen till framgång är att äga en villa på Lidingö.

Men nu kryper mångkulturen snabbt närmare även de tidigare säkra orterna, så M väljarna hoppar strömhopp till SD. Enligt min uppfattning är detta en närmast total moralisk kollaps och de gamla smågiriga sossarna framstår som vattenkammade små stjärngossar jämfört med dessa kallhamrade landsförrädare.


Anonym sa...

Anonym ovan har helt rätt så klart.Alliansen kan tugga lite men blir tvugna att släppa igenom det här också.Måste kännas underbart att rösta moderat?

Anonym sa...

Lite crowdfunding vore på sin plats för att kollektivt införskaffa en praktbostad i närheten av där AKB bor (skyddad adress förstås) och omvandla den till "flykting"-boende. Även helt utan bygglov för ändrad användning så skulle det bli svårt för alla de goda att protestera.

En så kallad tillbakakaka. Sååå underbart!

Utlandssvensk sa...


"Lite crowdfunding vore på sin plats för att kollektivt införskaffa en praktbostad i närheten av där AKB bor (skyddad adress förstås) och omvandla den till "flykting"-boende."

Jo, det vore kul.

Men om man ska försöka att välja ut någon enskild moderat som tar guldmedalj i hyckleri (fältet är onekligen stenhårt!), då faller min röst på det moderata kommunalrådet i Vellinge, Göran Holm.

Moderaterna i Vellinge var länge väldigt framgångsrika pga. att de drev en renodlad SD politik vad gällde flyktingmottagande. Det var absolut ingen hemlighet att detta var själva grundbulten för partiets starka stöd i kommunen och i valet 2006 var Vellinge den enda kommunen i Skåne där SD inte kom in i kommunfullmäktige. I samband med detta ansåg Göran Holm att det var ”För väl att vi inte får in såna löss här”.

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/sd-till-riksdagen-om-vellinge-bestamde/

Vellinge, styrt av Göran Holm, fortsatte sen att ta emot i princip inga flyktingar, samtidigt som man på riksnivå gav sitt stöd till västvärldens absolut största immigration från tredje världen någonsin. Självklart gynnade det alla fastighetsägare i Vellinge att t.ex delar av Malmö blev obeboeliga för vanliga svenskar. men de som motsatte sig detta var..... LÖSS!

Något mer osmakligt hyckleri har aldrig skådats i svenska historia och när Vellinge några år senare tvingades att ta emot en del flyktingar, var det ytterst svårt att inte känna ren skadeglädje.

Min fromma förhoppning är att alla dessa moderater i framtiden ställs till svars av sina barn och barnbarn och att domen blir skoningslös.

Anonym sa...

I teorin låter det som en god liberal idé att marknadskrafterna ska styra utbud och efterfrågan. Men i praktiken, vad blir resultatet? Att bygga bort bostadsbrist är den enda lösningen om nu människor antingen ska äga sin bostad i form av en bostadsrätt eller hyra sin bostad i form av en hyresrätt. Marknadshyrorna kan bli orimligt höga i och kring storstäder vilket gör att nuvarande grupper som har sämre ekonomi fortsättningsvis kommer ha svårt att ha en egen bostad. Den lösningen har jag svårt att tro att den kan få den enorma effekt av ökat bostadsbyggande samt att nuvarande grupper som har svårt etablera sig på bostadsmarknaden får det lättare.

I den verkligheten som inte styrs av idéer utan hur verkligheten ser ut, har jag mycket svårt att se hur det ska finnas ett överskott av hyreslägenheter och bostadsrätter inom de närmaste decennierna. Vi kan acceptera att hyra i andra hand, bo inneboende och andra boendeformer måste göras säkrare i stället för att trycka på att det ska finnas ett överskott av lägenheter. Den som vill ha en bostad får helt enkelt arbeta ihop till en egen bostad, bo hemma lite längre än 21 år, tänka på att spara undan pengar till en bostad om man nu inte vill hyra i andra hand eller bo inneboende. Är det så farligt undrar jag? Visst vill man väl att Sverige ska ha ett överskott av bostäder. Men så som utvecklingen ter sig är det nästan en utopi om inte Socialdemokraterna lanserar Miljonprogrammet 2.0 där de bygger fina ghetton runt hela Stockholm eller i övriga Sverige.

Anonym 31 juli 2015 11:11 har förstått det hela. Priserna trissas upp i områden där bilarna inte brinner och där skolorna inte fallerar. Det har M jobbat på i flera år och varit riktigt nöjda med prisstegringarna på sina villor och lägenheter i etniskt homogena områden. Nöjdast av alla har nog Södermalms journalistkår varit, eftersom de har själva kunnat påverka bostadspriserna genom att skriva att invandringen från tredje världen är en enorm vinst medan de själva cashar in stålarna när deras bostadsrätt ökar i värde pga utanförskapsområdena i Stockholm ökar.

Magne

Anonym sa...

De enda som faktiskt har ett fribrev att posera som ständigt goda är vi som bor på Södermalm i Stockholm. Vi kan skriva på listor, skriva uppmanande debattartiklar, skälla folk för rasister, gå i ständiga fackeltåg och i största allmänhet vara för allt gott och emot allt ont i den trygga förvissningen om att vi personligen aldrig någonsin får ta effekterna som blir följden av våra särdeles viktiga och moraliskt högtstående ställningstaganden. Det kommer aldrig att bli flyktingförläggning i Tantolunden, Björns Trädgård kommer inte att bli lekplats för ensamkommande, våra skolor kommer även fortsättningsvis att ha en lagom lärartäthet och socialbudgeten rullar vidare som tidigare utan överraskningar.

Vad trodde kommunalråden ute i landet skulle hända när de alla röstade för Miljöpartiets invandringspolitik genom att rösta på något av sjuklöverpartierna? Trodde de att någon annan skulle ta notan?

Det är inte gratis att posera. Utom för oss på Söder.

Anonym sa...

Jag håller faktiskt inte med om att vi har en "skriande bostadsbrist" i Sverige eller ens i Stockholm faktiskt. Däremot kan jag hålla med om att vi har en skriande brist på billiga förstahandskontrakt innanför tullarna.

Anonym sa...

"rätt till bostad" betyder tvång för någon annan att bygga och betala utan rätt att vägra. Slaveri är ett annat ord för det.

Visst överreglering av bostadsmarknaden är en del av problemet, men det har ju inte direkt hjälpt att 7-klövern dumpat en miljon invandrare över landet det senaste decenniet. Helt i onödan.

/Bengt

Anonym sa...

Det är mer än lustigt att se hur moderaterna skruvar på sig under trycket av den socialdemokratiska samarbetspartnern som ju i sin tur skruvar på sig under trycket av sin miljöpartistiska samarbetspartner.
Det ryktas att Löfven tänker sparka ut en drös miljöpartistiska ministrar ur sin regering till hösten.AKB har nog inte hängt undan vårkläderna än i väntan på en andra vår 2015.
Lite som i sagan, så fick prinsen och prinsessan varandra och levde lyckligt i alla sina dagar.Den elaka draken var dräpt och det frusna landet blomstrade åter.

Eller mer som i verkligheten: Helan och Halvan, Fyrtornet och Släpvagnen.
Slapsticks på söndagsmatinen i en biografsalong utan väggar.