torsdag 23 juli 2015

Alliansens integrationsfiasko


Den senaste veckan har det rapporterats om problem med de så kallade instegsjobb som Alliansen införde 2007. Instegsjobb är en sorts bidragsanställning för personer födda utanför EU. Staten betalar 80 procent av lönen. Åtgärden är kopplad till SFI och kan ges till den som har fått ett uppehållstillstånd under de senaste tre åren.

Instegsjobb är således en anställningsform enbart riktad till utomeuropeiska invandrare. Ett led i Alliansens stolta integrationssatsning som nu, när resultaten börjar bli uppenbara, ligger i spillror. Ett bekymmer med instegsjobben är tydligen att kommunerna knappt använder dem. Mer än hälften av landets kommuner har inte fattat ett enda beslut om att bevilja instegsjobb till en nyanländ. Totalt har tretusen personer fått åtgärden, vilket motsvarar ungefär två och en halv veckas asylinvandring.

I går rapporterade Sveriges Radio att det dessutom förekommer systematiskt missbruk av instegsjobben i servicesektorn. Arbetsgivare sätter gärna i system att anställa instegsjobbare eftersom de endast behöver betala en femtedel av lönen. När tiden har löpt ut, anställs en ny. Och så fortsätter det. Det betyder att instegsjobbaren aldrig går vidare till en riktig anställning. Jag har själv sett denna karusell i aktion, och Arbetsförmedlingen har inte direkt varit intresserad av att följa upp.

Detta är ingen överraskning. Seriösa arbetsgivare har länge flaggat för den här sortens beteende när det gäller andra subventionerade anställningar, dit bland annat så kallade nystartsjobb hör. De företagare som systematiskt nyttjar bidragsanställda får en stor konkurrensfördel då lönekostnaderna blir så mycket lägre.

Instegsjobben är således bara ännu ett i raden av integrationsmisslyckanden signerade Alliansen och dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag. Ändå tror jag inte att vi ännu ser den kompletta bilden av de borgerliga årens integrationshaveri.

Personligen är jag svårt allergisk mot statlig diskriminering på arbetsmarknaden. Lika rättigheter bör gälla för alla. Det betyder: inga subventioner utifrån var du är född. Fullt friska människor ska tävla på lika villkor. Det är en sak att ha specialanställningar för människor med svåra funktionshinder så att de kan få arbeta några timmar i veckan och faktiskt bidra med det de kan. En helt annan att inrätta subventioner för människor enbart mot bakgrund av deras födelseland.

Dessutom: eftersom det är både Alliansens och den nuvarande regeringens uppfattning att många som kommer till Sverige är högutbildade och eftertraktade, borde de inte behövas några subventionerade anställningar.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Arbetsmarknaden är helt galen i dag och det absolut värsta fenomenet är de så kallade sociala företagen. Det är inte undra på att allt fler blir långtidsarbetslösa och fastnar i en ständig rundgång i systemet. så länge dessa bidragsjobb finns kvar kommer allt fler seriösa företag konkurreras ut av bidragsföretag. http://fasan2.bloggo.nu/SMAFORETAGARE-VAKNA/

http://fasan.svenskablogg.se/2012/03/30/sociala-foretag/

Anonym sa...

Och som ett brev på posten: SD går förbi moderaterna i senaste Sentio och ligger en procent bakom S !

Anonym sa...

Haha nu var du rolig,i meningen du skrev om högutbildade som inte behöver subventionerade anställningar.Frågan kan nog delas upp i flera frågor,vill kvinnor med 4 till 8 barn arbeta utanför hemmet?Vill muslimska män som har stråtrövaren och krigsherren parasiten som sitt högsta föredöme arbeta hos de icke troende? Har de kunskapen lämpligheten för ett riktigt arbete utan subventioner? vill de inte i själva verket låta andra de otrogna betala skatt de kan leva på?

Daniel sa...

Jag håller med till 100% om att ras, kön eller andra yttre epitet aldrig får vara till grund för hur någon behandlas. Jag vet inte vad för tankevurpa vissa gör men för mig är det rasism i allra högsta grad, att behandla folk olika beroende på var de kommer från.

Även positiv särbehandling blir snabbt absurd. Är du mörk nog? Har du varit för länge i Sverige för att räknas som "rasifierad"? Talar du för bra Svenska? Råkar du vara född till man/kvinna och ska därför behandlas sämre? Och i alla fall där någon särbehandlas till det bättre, så får nån ta skit och negativa konsekvenser. Vilket gör att det alltid finns ett offer som behandlas dåligt pga hudfärg, kön eller nån annan faktor.

Tror dessa "jobb" bara handlar om att frisera statistik och inte alls om att få fler i arbete.

Anonym sa...

Sverigedemokraterna nu större än Moderaterna.

Hela Listan, Sentios mätning (http://nyheteridag.se/chockmatningen-som-skakar-sverige-sd-for-forsta-gangen-storre-an-moderaterna/):

Vänsterpartiet 6,4 (6,9)
Socialdemokraterna 24,1 (23,9)
Miljöpartiet 6,4 (6,8)
Sverigedemokraterna 23,3 (22,1)
Centerpartiet 6,7 (6,3)
Folkpartiet 4,4 (3,7)
Moderaterna 20,8 (23,8)
Kristdemokraterna 3,1 (2,1)

Magne

Ådärkomdenja sa...

Det är inte särskilt långsökt att räkna ut vilka slags företag det är som missbrukar detta "instegsjobb"-fiasko. Nån som hört talas om "kebabtekniker"?

Anonym sa...

Alla som tror paniken är total hos moderaterna räcker upp en hand!

Alla som tror AKB är svettig i pannan, har klumpar i halsen och är blöt i ögat räcker upp en hand!

Alla som tycker strategin är väldigt lyckad räcker upp en hand!

Thomas sa...

Alliansens försök att köra fram sänkt krogmoms som det stora jobbskapande greppet (när alla vet hur mycket svart arbetskraft och svarta pengar det finns i krog- och nattklubbsbranschen) ter sig som en av de mest tragikomiska historierna i deras jobbpolitik. Men det gick naturligtvis hem hos många i Stockholm, inte minst de som går ofta på krogen eller blir bjudna dit i jobbet.

Pernilla Ström skrev för några år sedan på DN:s ledarsida att vi behöver bli mer accepterande mot svartjobb och acceptera dem som ett normalt smörjmedel i systemet på många nivåer. Det var åtminstone ärligt av henne; det är ingen tvekan om att ganska många ledarskribenter och allianspolitiker i hemlighet håller med.

Anonym sa...

Jag tycker svenska väljare ska stötta AKB i hennes kamp för att göra moderaterna till ett litet och betydelselöst parti!
Utan att vara helt säker gissar jag att kring 10 % kan vara målet?
Men, och det är en erkänd sanning, mellan kanske 4 och 7 till 8 är det bästa läget!

Anonym sa...

Ja, minst 4% vill vi att moderaterna skall ha, så att vi får ha dem kvar i riksdagen. Det blir lite fint och nostalgiskt, ungefär som kungahuset eller Kalle Anka på julafton.

"Moderater, det har väl funnits i alla tider?"

Anonym sa...

Lille Erik Ullenhag är den ende nu levande svenska politiker som är stor nog att ge Åsa Romson en match om titeln.
Inte helt omöjligt att detta faktum korrelerar med berörda partiers positioner på ett sluttande plan..