fredag 27 februari 2015

Sprickorna i fasaden


Att driva en stat kan väldigt förenklat jämföras med att förvalta en fastighet. Den måste skötas och underhållas för att alla invånare ska trivas. Inkomsterna måste långsiktigt vara större än utgifterna. Vissa grundfundament i form av service måste finnas på plats och fungera varje dag, året om. I gengäld åtar sig invånarna att följa vissa bestämda regler, sköta sig och inte ligga andra till last.

Först när verksamhetens kärna fungerar, kan man börja titta på bekvämlighetsåtgärder. Men i Sverige har kärnverksamheten börjat krackelera. Det märks på allt fler håll. Det märks inom många skolor. Det märks på resursbristen inom sjukvården och äldrevården. Det märks inom socialtjänsten, vars uppdrag det är att arbeta med de mest utsatta men där det helt enkelt inte finns tid och pengar att göra det som krävs enligt lagen.

Det märks på att vi i dag har ett försvar som inte klarar sitt uppdrag. Och det märks på att sittande regering sänker anslagen till rättsväsendet, nattväktarstatens grunduppdrag, trots att det onekligen skulle behöva mer pengar.

Resurser saknas helt enkelt, och detta i ett land med världens näst högsta skatter. Något är således på tok. Ett enkelt svar på orsaken till den uppkomna situationen är att politikerna under lång tid har gjort katastrofala felprioriteringar. Om vi översätter dessa till en bostadsrättsfastighet har de låtit tvättstugan förfalla, fasaden spricka och vatten läcka in i källaren samtidigt som de lagt ned stora resurser på att byta ut anslagstavlorna i portarna och måla trapphusen mintgröna.

Den stora brännande frågan är inte bara hur skolan ska kunna bli välfungerande igen, hur sjukvården ska räcka till eller hur andra kärnverksamheter ska fungera tillfredsställande. Frågan är hur en växande del av befolkningen som står utan arbete ska kunna försörjas av de som arbetar. Det är här det stora resursslöseriet sker. Det är här den stora framtidsutmaningen finns.

Då kommer vi oundvikligen in på migrationspolitiken. Ty som Tino Sanandaji konstaterat, är föreställningen att syriska och eritreanska asylsökande kommer få jobb bara vi snabbare kan validera deras examina i hög grad felaktig. Ungefär var tionde syrier har mer än treårig högskoleutbildning, bland gruppen eritreaner är siffran var tjugonde. Dessutom bör sättas frågetecken för kvaliteten i de utbildningar som dessa grupper har - universitetsutbildningarna i Syrien och Eritrea håller inte direkt västerländsk standard. Den syriska hamnar en bit efter den saudiska.

Högutbildade asylsökande är alltså undantagsfall. Att dessa får jobb är viktigt, men det löser inte det stora problemet med de övriga 90-95 procenten som inte har någon eftergymnasial utbildning. Vilka jobb ska dessa grupper få? Här får försvararna av den nuvarande migrations- och integrationspolitiken plötsligt slut på svar. Las är knappast det största problemet för den vars utbildning begränsar sig till några års koranskola.

Sprickorna i fasaden syns redan nu. Det som brukar kallas välfärdens kärna har börjat svikta betänkligt. Inte överallt, men på alltfler håll. Huset står kort sagt inte stadigt längre. Det börjar skaka i sina grundvalar. Detta kommer att få allvarliga konsekvenser, både politiskt, ekonomiskt och socialt. Men det enda den regerande minoriteten gör är att skjuta problemet framför sig.

Den miljöpartistiska snuttefiltspolitiken har tyvärr segrat, både inom det rödgröna blocket och borgerligheten. Jag tror att pendeln är på väg att svänga inom allianspartierna, men att den miljöpartistiska naivitetsdoktrinen tilläts regera även där är högst anmärkningsvärt. Hur det kunde ske blir något för framtida statsvetare att grunna över.

Tidigare bloggat:
En parallell arbetsmarknad

Läs även:
Ann-Charlotte Marteus, Tino Sanandaji

22 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr tror jag att det måste gå åt helvete på riktigt för att politiker- och mediaklass skall vakna. Tyvärr.

Så länge det bara är kommunalråden ute i landet som får skiten i knät så händer inget, inte så länge de låter sina partiledningar hållas. Att komma ut som "rasist" i Örkelljunga eller Grums är nog inte nådigt och bassningen kommer från Stockholm.

Inget kommer att ske förrän något inträffar i Stockholm.

Fackeltåg till stöd för flyktingförläggning i Tantolunden? Virtanen? Aschberg? Gardell? Linderborg? Westerberg?

Nähä, skulle inte tro det.

Micke sa...

Vad är brytpunkten då den yttre högern faller in i nazismen som den gjorde i Tyskland och sen tog med sig hela högern?

Hans Li Engnell sa...

Vad pratar du om?

Anonym sa...

Det Micke (alias Arnstad) faller in i är den vanliga Touretten där han använder begreppen nazist eller fascist i olika former.

DET är vad han pratar om. Ett ordinärt tvångsbeteende för en person som aldrig uppskattar någonting överhuvudtaget, bara är emot. Allt och alla.

Ådärkomdenja sa...

Gör dig iaf inget hopp om moderat tillfrisknande. AKB, Reinfeldt-klonen, klassas som "Skådespelare utan manus", detta uttalande ger inget hopp inför framtiden: "”Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld och att bidra till att det sprids i världen”.

källa: http://ledarsidorna.se/2015/02/skadespelare-utan-manus/

OT: Kina inför från 1 mars 2015, att alla kinsesiska internet-postare, skall legitimera sig, verifiera sin verkliga identitet, annars nobben. Idén väcktes 2011, nu blir den verklighet. Samtidigt som rik(s)polischefen Dan Eliasson inrättar 'några polisavdelningar', för att följa upp 'näthatet' i Sverige. Snaran dras åt...

Micke sa...

Vad pratar du om?
------------------
Jag pratar om det du skriver om invandring, vilka här som stöder dig och funderar över vandringen från högern till SD och när den kritiska punken infaller då samma maktskifte som skett tidigare sker.

Saker som du skulle undrat om ifall vänsterpartiet haft en potential på 20 procent och mer samt stor förståelse ända in i folkpartiet och moderaterna.

Micke sa...

Ådärkomdenja sa...

Gör dig iaf inget hopp om moderat tillfrisknande. AKB, Reinfeldt-klonen, klassas som "Skådespelare utan manus", detta uttalande ger inget hopp inför framtiden: "”Att värvas som krigare för att utöva dödligt våld är faktiskt också att bli offer för våld och att bidra till att det sprids i världen
--------------------------

Apropå tillfrisknande

Du har ju själv uttryckt mycket stort förakt för homosexuella ("åckliga perversa") och du ondgör dig över "att myndigheter i olika stater i världen legitimerat galenskaperna"

Hur du ser på deras plats i din utopi?

Hans Li Engnell sa...

Varken jag, Tino Sanandaji, Thomas Gür, Per Gudmundson eller andra som ifrågasätter svensk migrationspolitik på borgerlig grund har något med nazism att göra, Micke. Lägg ned dina guilt by association-anklagelser.

Micke sa...

Varken jag, Tino Sanandaji, Thomas Gür, Per Gudmundson eller andra som ifrågasätter svensk migrationspolitik på borgerlig grund har något med nazism att göra,
--------------
Jo den har det på samma sätt som kopplingen mellan den extrema revolutionära vänstern vänsterpartiet och socialdemokraterna som var tydligt skönjbar och vilken många i högern än idag bedömer S utifrån. Om ni mer och mer delar värderingar i den enda fråga som svensk högerextremism driver så blir det lika problematiskt ur trovärdighetssynpunkt som ovanstånde en gång var. Förutsatt att ni inte är extremt tydliga om VAR skiljelinjen går.

Hans Li Engnell sa...

Jag är för fri rörlighet för alla förutsatt att man står för sina kostnader. Tydligt nog?

Anonym sa...

Bra exempel om att syrierna och eritreanerna endast har 10 % respektive 20 % eftergymnasiual utbildning, av de som kommer till Sverige.

Jag har själv en personlig anekdot från när jag satt på centralen med en burgare från Burger King och en stor cola i handen, och bredvid mig satt en ölsupande eritrean. Denne man var väldigt trevlig. Vi småpratade i tio minuter om livet, Sverige, Eritrea, öl, hamburgare och flickor. Vad han berättade var, med väldigt dålig svenska, att han bott i Sverige några år, dricker mest öl om dagarna, arbetar om somrarna på Gröna Lund, och resten av året dricker han och tar hand om sina barn. Jag frågade: "Vill du inte arbeta heltid"? Min nyvunne vän, eritreanen, sade: "Nej, jag trivs bra. Sverige är tryggt och skönt." Då nickade jag. Visst är det skönt med eritreaner, trevliga sådana. Jag förstod dock att enligt denne man är ett arbete om sommaren, några öl om dagen, några blickar på svenska kvinnor, och ta hand om sina barn mer än väl. Den levnadsstandarden han har i Sverige, är det tillräckligt att arbeta om sommaren på Gröna Lund, och resten av året dra några bira om dagarna, titta på svenska kvinnor och ta hand om sina barn. Efter jag ätit upp min hamburgare nickade jag mot min nuvennue vän, eritreanen, och sade: "Jag ska ta tåget nu, hejdå." Det blev ett kort adjö. Inom några miunter satt jag på ett tåg med riktning söderut.

/ Magne

Micke sa...

Jag är för fri rörlighet för alla förutsatt att man står för sina kostnader. Tydligt nog?
-------------------------
Att vi inte ska ta emot några flyktingar överhuvudtaget?

Micke sa...

Bra exempel om att syrierna och eritreanerna endast har 10 % respektive 20 % eftergymnasiual utbildning, av de som kommer till Sverige.
------------
Skulle vara intressant att veta hur stor andel av dom som röstar på Sverigedemokraterna som har eftergymnasial utbildning jämfört med t.ex folkpartister.
Pejl på det?

Micke sa...

Jag har själv en personlig anekdot
-------------------

Det här är inte en anekdot.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11070331.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11070452.ab

Anonym sa...

Micke:

Nej. Har du siffror på det?

/ Magne

Micke sa...


Nej det är inte politiskt korrekt att göra undersökningar på hur stor andel av sverigedemokraterna som har samma utbildningsnivå som somalier. Det är därför jag frågar.


Anonym sa...

Micke:

Nonsens. Det finns undersökningar på våldsbrott, drogförsäljning, utbildningsnivå för nyanlända, utrikes och inrikes födda etc.

Det är snarare politiskt korrekt att göra en undersökning om sverigedemokraters vs folkpartisters utbildningsnivå, om resultatet är det att de tidigare har väsentligt lägre utbildningsnivå. Undersökningen har kanske inte gjorts eftersom resultatet är att sverigedemokrater har högre utbildningsnivå än folkpartister? Eller kanske jämbördig?

/ Magne

Micke sa...


Det är snarare politiskt korrekt att göra en undersökning om sverigedemokraters vs folkpartisters utbildningsnivå,
-----------------------
Bra då visar du mig en sådan så jag får veta om er eftergymnasiala kompetens är högre än syriska flyktingars så slipper vi fundera. Jag bara bara den rasistiska skit och era krav på en monokultur (ingen skillnad på er och muslimska fundamentalister där....)ni skriver på nätet att utgå från.

Anonym sa...

Micke:

Du kunde inte citera hela meningen? Vilken är: "Det är snarare politiskt korrekt att göra en undersökning om sverigedemokraters vs folkpartisters utbildningsnivå, om resultatet är det att de tidigare har väsentligt lägre utbildningsnivå."

Till exempel skriver du (när jag citerar en del av din mening):

"mig en sådan så jag får veta om."

Jag citerade dig, men enbart en del av din mening. Tror du att det ger något som helst diskussionsunderlag?

/ Magne

Anonym sa...

Den som vill ha en bild av SDs historia:

http://sdarkivet.se/index.php

De har aldrig varit uttalade nazister, rasister eller främlingsfientliga. Enbart värnat svenskar, västerländsk kultur, lägre skatter, mer pengar till handikappade och äldre, samt att avbryta den kostsamma flykting och anhöriginvandringen.

Här är två flygblad från 1988, alltså det året SD bildades:

http://sdarkivet.se/flygblad/lokalt/flygblad_a4/orebro-svenskarna_diskrimineras.pdf

http://sdarkivet.se/flygblad/lokalt/flygblad_a4/haninge-stoppa_moskebygget.pdf

Och här från 2002:

http://sdarkivet.se/flygblad/riks/flygblad_a5/2002_arbetslosheten.pdf

/ Magne

Micke sa...


Du kunde inte citera hela meningen?
-----------------------

Jo det kan jag göra om du inte kommer ihåg vad du skrev. Sen letar du rätt på undersökningen?

Men du menar förstås att man bara ska presentera den om den visar att syriska flyktingar har lägre utbildning än Sverigedemokrater?
"Vilken är: "Det är snarare politiskt korrekt att göra en undersökning om sverigedemokraters vs folkpartisters utbildningsnivå, om resultatet är det att de tidigare har väsentligt lägre utbildningsnivå."

Mona sa...

Hans- Mycket bra liknelse. Micke- vore intressant om du kunde ha några synpunkter ( utan att blanda in nazister ) HUR vi ska klara av att inte huset helt ska krackelera? HUR ska vi klara av välfärden? VAR ska alla bo? VAR finns jobben? HUR ska vi betala?
det är det som jag har uppfattat vad den här bloggposten handlar om.
OCH när och när dom frågorna ska upp på bordet.Det hjälper inte att slänga det gamla rasistkortet omkring sig när det handlar om stora samhällsproblem som måste lösas innan huset ( samhället )rasar.