söndag 15 februari 2015

Pang, pang yttrandefrihet


Fem veckor efter terrorattacken mot Charlie Hebdos redaktion i Paris smäller det igen. Denna gång utsätts ett yttrandefrihetsmöte i Köpenhamn. Lars Vilks är en av deltagarna och troligen också en måltavla.

Vilks lurade döden ännu en gång. En annan deltagare hade inte lika tur. Åter igen har liv skördats i en attack mot yttrandefriheten i ett västerländskt land. Åter igen handlar det högst sannolikt om en islamist som tar sig friheten att bli upprörd och att hämnas upplevda oförrätter mot sin religiösa övertygelse.

Precis som i Parisattackerna visar det sig nu att gärningsmannen var känd av polisen. Dådet sätter därmed ånyo fingret på massövervakningens totala tandlöshet och behovet av mer vanligt, hederligt polisarbete. Massövervakning handlar om makt. Men den är anmärkningsvärt maktlös när det gäller att förebygga terrordåd. Övervaka inte alla hela tiden. Punktmarkera personer som anses farliga.

Föreställ dig en axel mellan 0 och 100 där 0 är ett lugnt, fritt och harmoniskt samhälle i vilket religiös extremism inte är ett problem och där 100 är ett samhälle söndersplittrat av ett religiöst betingat inbördeskrig.

Vi befinner oss närmare 0 än 100, skulle jag säga. Men känslan är att vi rör oss åt fel håll. Det är svårt att utifrån några enskilda händelser utröna om huruvida denna rörelse har eskalerat på senare tid eller om enskilda incidenter bara råkar sammanfalla i tid. Personligen känner jag en gnidande oro att en utveckling vi inte riktigt kan kontrollera nu har gjort sig påmind. Och att problemet kommer att förvärras.

Det är ett faktum att alltfler åker från Sverige till Syrien för att slåss för Daesh. De som inte dör kommer tillbaka, än mer radikaliserade. Vad händer med dem? Är de tickande bomber? Regering och riksdags har så långt inte visat att de tar hoten på allvar. Att ge Mona Sahlin av alla människor uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism är ett tragiskt bevis för detta.

Samhället förändras av terrorism, nästan alltid till det sämre. Efter Breiviks dåd sade Jens Stoltenberg att Norge skulle bemöta detta med mer demokrati och öppenhet. Så ser det dock väldigt sällan ut.

Kommer vi framöver få vänja oss vid att tidningsredaktioner har beväpnade vakter vid porten? Att synagogor behöver polisbevakning och judiska församlingar leva i ständig oro? Att konstnärer och redaktörer tvingas ha livvaktsskydd och att politiker av rädsla går islamisternas ärenden genom att börja tolka hetsbegreppet allt vidare?

Detta kan bli priset för att försvara vår yttrandefrihet. Jag hoppas att vi kan lyckas vända denna utveckling med kraftfulla åtgärder mot religiös extremism i stället för att bygga murar runt de principer vi håller allra högst.

Läs även:
HAX, Fnordspotting

26 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har muslimer så EXTREMT usel självkänsla?

De tål ju ingenting, är de så svaga i anden att vem som helst som yttrar något som inte passar så går de bananas? Varför kan de inte bara konstatera att detta är vad JAG tror på och bara strunta i mig och min ogudaktiga hållning? Varför är jag och mina synpunkter så viktiga för dem? Är de otrygga i sin tro? Tvivlar de månne egentligen och vet hur skrangligt det religiösa bygget är? Det tål ingen kritik för då rasar det?

Förstår mig inte på muslimer.

Anonym sa...

Nu kommer judisk exodus från Europa till Nordamerika och Israel att ta fart.
Grattis till dessa nationer för ankomsten av välutbildade, framgångsrika och ofta intelligents människor.
Under tiden hukar Europa i självcensur och ett ökat inflöde av inte så välutbildade, framgångsrika eller intelligenta människor.

Amnexis sa...

Tittar man på hur många som röstade på SvP senaste valet, så var det 528 personer. Lägg till ett mörkertal med SMR sympatisörer och övriga idioter, så finns det kanske 1000 nazister i landet. Av dessa kanske 1% är så knäppa att de kan begå ett allvarligt politiskt våldsbrott. Det blir 10 personer. Samtidigt har vi ca 400 000 muslimer i Sverige. Om vi utgår från att det finns 1% våldsbejakande idioter där också, så blir det 4000 personer. Är det underligt att SÄPO ser våldsbejakande islamister som ett större hot än nazisterna?

+

80 000 vuxna muslimer till Sverige varje år framöver. Nästan alla fredliga. Nästan.

https://morklaggning.wordpress.com/2015/01/27/sverige-och-de-nordiska-nivaerna/

Det brukar talas om att 1% av muslimer är beredda skada andra för islam (se bl.a http://www.pewforum.org/files/2013/04/worlds-muslims-religion-politics-society-full-report.pdf ) Det blir 800 potentiella jihadist-mördare per år till Sverige...

Ändå ska vi inte prata om antalet muslimer vi släpper in i landet?!?

Att man ens ska behöva diskutera om yttrandefriheten är nånting man måste försvara är ofattbart.

Beslutsfattarna har fört en låtsasdebatt under många år med huvudet djupt nerstuckna i sanden, och nu börjar en del dra upp dom men det är fortfarande sand i ögon, näsa och mun.

Värna yttrandefriheten? Det är så dags att slänga ur sig dessa floskler när man har kniven mot strupen, men trovärdigt är det inte.

Här är en utmärkt video som går igenom budskapen i Koranen, Siran och haditherna, med Dr Bill Warner:

http://youtu.be/YjBDDC4wVxk

Islam är ej kompatibel med västerländsk demokrati och yttrandefrihet. Därför attackeras de senare av Islam och deras apologeter i PK-etablissemanget.

Anonym sa...

Med det öppna samhället,en omskrivning av mångkultur?får landet vad det nu bekymrar sig över,Tryckfriheten åsiktsfriheten är under press,islam får inte kritiseras när utövare av ideologin till punkt följer vad som är bärande i Koranen.Är politiker rädda eller är de okunniga?Vem kan vara säker på gator och torg i dagens Sverige,våldtäkter rån hemfridsbrott allt är resultat av det öppna samhället,fel folk utan pass eller id härjar bäst de vill.Media hänger ut de som protesterar mot förfallet.Polisen har inte resurser att kolla hemvändande IS krigare,vi på gator och torg får inte ens ha en skruvmejsel i fickan.

Anonym sa...

Det ligger något ödesmättat, något historiskt nästan bibliskt över hur vi i Europa driver ut judarna. Detta ofta kunniga, diciplinerade och kompetenta folk byter vi ut till vadå???!!! Vi tror att det handlar om enstaka händelser när det är ett tema en utveckling som definitivt inte gynnar den världsdel vi lever i. Som inte kommer att bidra till vare sig fred eller välstånd och det är vår avkomma som får betala för vår dumhet, feghet och ovilja.

Anonym sa...

Det konstiga är att det är samma människor som drev ut judarna som driver ut muslimer.

Anonym sa...

Expressen skyllde attentat i Köpenhamn på Lars Vilks & Publik Service sade att "dansk polis mördat" han som sköt. Svensk media i ett nötskal.

Märker att jag övergått alltmer till utländsk media. Vill ha hela bilden inte halva förvanskad till okänlighet.

https://goupillon.wordpress.com/

Amnexis sa...

"..samma människor som drev ut judarna som driver ut muslimer." ??

NEWSFLASH! Muslimer drivs inte ut ur Sverige/Europa, de VÄLLER IN! Med sina krav på särbehandling, sina krav på att vi ska visa vördnad och respekt för deras låtsaskompis Mohammed - Annars dödar de oss, hotar oss, våldtar...

Antisemitiska muslimer driver däremot ut judar ur Europa, de flyr just nu till Israel. Och det är väl det som är islams plan, muslimernas teologiska förebilder har flera ggr uttalat att de vill se alla judar samlade i Israel, då det enligt dessa "kommer bli lättare att slakta dem om de är på samma ställe".

Måste ju varit mohammedtrollet som skrev den helt vettlösa kommentaren som menar att det är nazister som attackerar judar runt om i Europa... det eller hon Blanco från FI...

Micke sa...
Ser man till reaktinerna på Parisdådet och detta senaste dåd i Köpenhamn så är dom generellt större och även välkomnande (vad var det vi sa) bland dom invandringskritiska än då Breivik mördade ett 80 tal socialdemokratiska ungdomar.

Micke sa...

Expressen skyllde attentat i Köpenhamn på Lars Vilks & Publik Service sade att "dansk polis mördat" han som sköt. Svensk media i ett nötskal.
--------------------------

Konstigt att det är omöjligt att få fram något annat än enstaka svammel på twitter om detta via Google men lögner är ju grunden för all högerextremism så varför förvånas?

Anonym sa...

Att det är jihadister som driver ut judarna från Europa borde efter alla händelser stå klart även för den mest imbecille.
Att den muslimska migrationen går den andra vägen borde även det stå klart för den ovan nämnde liksom orsakssambandet med judisk exodus.

Anonym sa...

Verkar lite jobbigt de där.. reflexmässiga projektioner och försvarsmekanismer.

Men de är säkert "omöjligt" i din parallella verklighet Micke.

Mona sa...

Lögner är grunden för all högerextremism-Måste nog säga att detsamma gäller vänsterextremism.

Amnexis sa...

Här erkänner SR ekots eget twitterkonto att de sa så, men av "misstag" (samma misstag som efter Paris då..):

https://twitter.com/sr_ekot/status/566955639013117952

"Bara en gång" innan de insåg att det nu blir samma diskussion som efter den liknande grodan i rapporteringen efter Paris-dådet.

Micke sa...

OK dom sa "mördades".

Jag ställer det mot att "Amneix den allvetande" vid tre tillfällen förvarade att han hävdat att Judiska rådet är vänsterextremister och antisemiter efter att jag länkat till en artikel i Dagens nyheter. Han hävdade dessutom att Judiska rådet inte representerar Judar i Sverige.

För att bespara honom besväret att svara så berättar jag redan nu att han anser att det jag säger är en konstruktion en lögn.

Mitt svar på det blir även denna gång att han tre gånger i rad vidhöll att Judiska rådet är vänsterextremister och antisemiter samt dessutom en gång att man ska vända sig till judar som röstar på SD om man vill veta sanningen om verkligheten i världen och om SD´s roll i denna.

Micke sa...

Men de är säkert "omöjligt" i din parallella verklighet Micke.
---------------------------
Inte lika omöjligt som det är för dig att konsekvent signera dina inlägg uppenbarligen.

Micke sa...

Amenix vänsterextremister och antisemiter X 2.


http://www.dn.se/val/nyval-2015/sd-visar-upp-en-falsk-och-vidrig-manniskosyn/http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20322032.ab

Amnexis sa...

Nu ljuger du igen om antisemit-grejen Micke! Sanslöst. Utmanar dig att länka till inlägget så ser alla vilken lögnare du är!

Micke sa...

Nej jag har länkat färdigt till dom inläggen. Du har förnekat det tillräckligt många gånger trots att jag visat svart på vitt exakt vad du sa och som svar på vad. Du har bollat färdigt i den frågan.

Anonym sa...

Varför visar du inte Ekots två följande tweetar?
Ordet mördades nämns i EN sändning, det är en felsägning som OMEDELBART rättas till ihjälskjuten.

Micke sa...

Varför visar du inte Ekots två följande tweetar?
Ordet mördades nämns i EN sändning, det är en felsägning som OMEDELBART rättas till ihjälskjuten.
---------------------------
Därför att han lider av svår politisk paranoia helt i klass med den som hans fiender Jihadisterna håller sig med.

Amnexis ‏@_Amnexis 15 feb

@sr_ekot @ledarsidorna_se @Radioprofilen @FFurtenbach @ceciliabodstrom Ni har redan visat ert fula tryne SR. Salafismens apologeter! Skäms!

Amnexis sa...

Ska jag länka till hur SVT uttryckte sig i sändning efter Paris-dåden?

Det märks tydligt att de gått nån kurs i att skönmåla islamisk terrorism, därför hoppar dessa grodor ideligen ur SVT-reportrars trutar. Alice Petrén i Sveriges radio sa: "Det är ju inte oskyldiga människor som har attackerats", underförstått att de får skylla sig själva då de publicerat nidbilder som upprört förövarna. Samma ursäktande vinkling låg till grund för det senaste "Misstaget".

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4097&grupp=14434&artikel=6062119

Händer det en gång har inget hänt, händer det igen, i stort sett samma grej vid en liknande händelse, har vi ett problem. Vi får se hur det artar sig vid nästa terrordåd. Vi behöver nog inte vänta särskilt länge innan islamisterna är i farten igen...

Detta ihop med hur olika vänsterpersoner fått styra svensk debatt mot att "Vilks får skylla sig själv" är SVTs uttalande ytterst obehagliga och borde föranleda en granskning av SVTs företagskultur.

Amnexis sa...

Hittade precis ännu en antisemitisk groda från public service, en färsk rackare. Nu börjar ett mönster skönjas..

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lyssnarstorm-efter-radiofraga-om-judars-skuld_4343525.svd

Micke sa...Inget du letar fram kan mätas mot det mönster av rasism som är det enda som bär ditt parti sedan dina ledare klättrade omkring på Karl Den tolfte statyn.
Tja det ska vara din vandring från vänsterextremism till dess högerdito men du är inte ensam om det. Du och Jan Myrdal har gjort samma resa. Du är i fint sällskap på bägge håll.

Amnexis sa...

Gråt en skvätt så känns det bättre. Det gamla Sverige kommer inte tillbaka Micke... ;)

Amnexis sa...

Att Micketrollet inte uppskattar mig och min resa från vänster till höger är knappast förvånande och gör mig endast fullkomligt övertygad om att jag gjort rätt.

No remorse! And no rest for the wicked Micke...