lördag 14 februari 2015

Feminism i en liten ask


Feminism är ett laddat ord. För vissa handlar det att värna en förtryckt grupp i samhället, för andra innebär det en alldeles för kollektivistisk syn på människan och en oönskad strävan att bygga ut politiken. Jag behöver inte säga att jag tillhör den senare gruppen.

Amanda Björkman kallar sig liberal feminist. Det finns vissa som gör det. För henne betyder feminism att "se ett samhälle där kvinnors liv och möjligheter är begränsade enbart på grund av att de är kvinnor". Men hon vill inte ha radikal vänsterpolitik, säger hon.

Vilket samhälle pratar då Amanda Björkman om? Saudiarabien - där kvinnor är förbjudna att köra bil? Afghanistan - där kvinnor av tradition måste täcka sitt hår och ansikte? Eller kanske Irland - där abort är förbjuden?

Nej, Sverige. Världens kanske mest feminiserade land. Hur begränsas kvinnors liv och möjligheter i dagens Sverige? Förklara. Löneskillnaderna mellan könen brukar nämnas. Men det som brukar kallas den oförklarade löneskillnaden, alltså den som inte kan förklaras av skillnad i erfarenhet, utbildning eller annat, är några få procent. Detta kan inte betraktas som att få sitt liv och sina möjligheter begränsade på grund av sitt kön.

I övrigt då? Det går bättre i skolan för tjejer än för pojkar. Fler män än kvinnor tar livet av sig. Av alla dödsolyckor i arbetet rör nästan samtliga män. Män är mer våldsdrabbade. Män förlorar oftast vårdnadstvister. Kvinnor döms generellt sett till lägre straff. Och så vidare.

Detta betyder inte att livet som kvinna är en dans på rosor. Men det betyder att kvinnor i Sverige har minst lika goda möjligheter att forma sina liv som män har.

Grundläggande i ett gott samhälle är lika rättigheter. Att alla är lika inför lagen. Extrema grupper som Feministiskt initiativ vill ha särskilda rättigheter för kvinnor. Det är motsatsen till jämställdhet och likhet inför lagen.

Just nu håller Fi kongress. Där kommer det diskuteras om 18-årsgräns för att hålla "icke-mänskliga djur" för sällskap, förbud av "fiskjakt", teckenspråk som obligatoriskt ämne i skolan, "makt" som skolämne (gissa ur vilket perspektiv), att återinföra alla skatter som avskaffats de senaste 15 åren, "avveckla" skatteparadis utomlands, prisregleringar på kollektivtrafik som tåg och flyg så att flyg alltid är dyrast, om att högre utbildning ska genomsyras av "genus-, funktionalitets, hbtq- och antirasistiska perspektiv" bland mycket annat.

I kongresshandlingarna kan man se att "fåmansföretagande" ersatts av "fåhensföretagande". Ja, på den nivån är det. Fi-kongressen är en studie i odiagnosticerad galenskap.

Dessa extremister försökte komma in i Sveriges lagstiftande församling i höstas. De kommer försöka igen. Att en liberal feminist vänder sig emot radikal vänsterpolitik och rena stolligheter är positivt. Men att utmåla Sverige som "ett samhälle där kvinnors liv och möjligheter är begränsade enbart på grund av att de är kvinnor" är att spela Gudrun Schymans feminister i famnen, att köpa deras förvridna grundsyn på samhället och männen och kvinnorna i det.

Det är tvärtom denna grundsyn som måste utmanas. Ett jobb för riktiga liberaler och borgerliga. Alltså alla som inte är feminister.

Läs även:
Uvell

14 kommentarer:

Micke sa...

Idag är fruntimmer i allmänhet mer provocerande för män ur högern än bögar som tidigare var det enda genusrelaterade som störde dessa män. Förr i tiden var en av dom stora vanföreställningarna att alla skulle bli bögar om man lät homosexuella vara sig själva.

Det äger något om hur saker skiftar fokus.

Micke sa...

Libetarianer vill skapa något som i praktiken är särrättigheter för rika att köpa och äga politiskt makt.

Jag skulle som liberal i allmänhet inrikta mig på det och den växande kollektivismen som kanaliseras via högerextremism nu när kommunismen är en stendöd uttorkad get.

Amnexis sa...

Mer adekvat bruk av strawman, Aunt Sally och halmdocka av Micke vars huvud tydligen har en läckande packning och intellekt sjönk under transporten.

Mona sa...

Micke- Det är inte bara män ur högern som störs av etrema feministers fånerier och svenska folket tog dom knappast till sitt hjärta i valet.

Brooke sa...

Jag är själv skeptisk till svensk feminism eftersom den ligger farligt nära radikalfeminismen i sin sexualnegativitet.

"I övrigt då? Det går bättre i skolan för tjejer än för pojkar. Fler män än kvinnor tar livet av sig. Av alla dödsolyckor i arbetet rör nästan samtliga män. Män är mer våldsdrabbade. Män förlorar oftast vårdnadstvister. Kvinnor döms generellt sett till lägre straff. Och så vidare."

Det är ju här som du gör den stora missen och det är här som även andra personer som inte förstår feminismen gör fel.

Män förlorar oftare vårdnadstvister eftersom samhället har lättare att se män som olämpliga föräldrar. Detta stämmer alltså helt överens med feministisk teori där man menar att samhället ser kvinnor som omtänksamma och vårdande mödrar. Män är hårt arbetande beskyddare. Kvinnor blir alltså med en sådan förlegad syn mer lämpliga som föräldrar än män och kommer alltså att vinna fler vårdnadstvister.

Kvinnor döms till lägre straff eftersom kvinnor per automatik ses som svaga oskyldiga offer som måste beskyddas av männen. "Män kan inte våldtas".

Män drabbas oftare av våld just därför att den "manliga" kulturen är våldsam och män rör sig ju rimligtvis oftare inom den än kvinnor.

När feministerna pratar om "patriarkatet" pratar man alltså inte enbart om det som drabbar kvinnor, även om detta är det som får störst fokus.

Micke sa...

Micke- Det är inte bara män ur högern som störs av etrema feministers fånerier och svenska folket tog dom knappast till sitt hjärta i valet.
------------------------------
Frågan är varför någon lägger mer vikt vid 2 procent käringar än 20 procent nazister?

Micke sa...Jag är själv skeptisk till svensk feminism eftersom den ligger farligt nära radikalfeminismen i sin sexualnegativitet.
------------------------------
Och den har större politiskt inflytande än vad 20 procents arisk avel fixerad nazism med återgång till 1800 tals nationalism under "fädernas kyrka" och aktiv rensning av icke önskvärd kultur ?


Hur sexualnegativa är böghatande Sverigedemokrater?Anonym sa...

Micke: Skaffa ett liv! Alternativt ett liv där väderkvarnarna inte dominerar din horisont.

Mona sa...

Micke- Nu handlade det här om feminister så jag höll mig till ämmnet.

Mona sa...

Jag för min del tycker om Fädernas kyrka men tar avstånd från etisk rensning.Allt är inte svart eller vitt.

Brooke sa...

Micke: Självklart ännu värre. Jag röstar inte kristkonservativt (SD).

Micke sa...

Micke: Självklart ännu värre. Jag röstar inte kristkonservativt (SD).

-------------------------
Nej jag har förstått det förut.Ursäkta om det inte framgick.Micke sa...

Jag för min del tycker om Fädernas kyrka men tar avstånd från etisk rensning.Allt är inte svart eller vitt.
--------------------------

Jag tycker inte att religion ska vara kopplat till staten överhuvudtaget och allra minst via SD.
Jag är emot alla friskolor och i synnerhet sådana där huvudlinjen är politisk eller religös indoktrinering.

Christoffer sa...

Brooke: Bra skrivet. Även om Sverige är ett förhållandevis jämnställt land så finns det definitivt mycket kvar av de könsroller som hämmar oss.

Problemet med svensk mainstream-feminism är att den håller så hårt på vad som missgynnar kvinnor, och antyder att de alltid är offer. Jag tror att feminismen skulle vinna betydligt mer på att betona att könsrollerna begränsar både män och kvinnor, och att båda könen har att vinna på ökad individuell frihet.