torsdag 29 januari 2015

Vem tar över efter Hägglund?

Göran Hägglund avgår efter elva år som partiledare för Kristdemokraterna. Det meddelade han i dag först på Twitter och sedan på en raskt sammankallad presskonferens. Därmed lämnar den sista av Alliansens grundare partiledarposten.

Jag har hela tiden hävdat att Hägglund varit bättre än sitt parti. Däremot har han misslyckats med att ge KD en tydlig profil, att göra partiet relevant. Han tog ställning mot kulturmarxisterna och för mer sunt förnuft genom att prata om "verklighetens folk". Men han misslyckades med att driva denna fråga längre. Nu på sistone har han fört fram förslag i migrations- och integrationspolitiken - märkligt nog bara veckor innan han annonserar sin avgång.

Aftonbladet spekulerade inför presskonferensen om att en efterträdare skulle heta Lars Adaktusson. Jag hoppas att KD inte är så blåögda och korkade att de gör något sådant. Det finns däremot andra bra namn. Ebba Busch Thor är ett. En ung kvinna på posten, som bland annat tagit ställning mot Schymans feminism, vore ett potentiellt lyft för partiet.

Jag hoppas att KD nu kan täcka upp delar av högerflanken som lämnats av Moderaterna. Men det hänger förstås i högsta grad på valet av partiordförande. Viktigast är att ge partiet en tydlig profil. Hägglund lämnar ett ganska förvirrat och tuktat parti efter sig.

14 kommentarer:

Brooke sa...

Väldigt kul att vanligt folk börjar använda ord som populariserats av Breivik...

(inte)

Hans Li Engnell sa...

Nåja, Åsa Linderborg har använt det också...

Anonym sa...

Akta dig Hans, du använder ord, och ord har andra använt, och vi vet ju hur hemska dessa människor var, och du vet ju hur kränkta dagens barn blir av ord.

@Brooke, ser att du använder flera ord som jag hört Åkesson använda, passa dig.

Micke sa...

Verklighetens folk är ett rent Kristdemokratiskt påfund och som alla andra liknande begrepp bara luft för alla som inte ser kollektivism som grund för sina liv.

Melmac sa...

Skyttedahl är väl en högoddsare, tyvärr. Hon är väldigt bra.

Ebba Busch Thor är också ett bra alternativ.

Hägglund är den mänskligaste och mest humoristiska politiker vi har haft på väldigt länge, han var ju t.o.m. omtyckt av Ohly!

Brooke sa...

Stor skillnad på att använda vanliga ord för att beskriva vanliga saker och att använda hittepåord som figurerar främst i högerextrema kretsar.

Den här bloggen är bra, men går utför. Främst drar några kommentatorer ner nivån på kommentarerna (Amnexis, Magne mfl).

Svaret från anonym visar exempelvis på den låga nivån.

Hans: Det kände jag faktiskt inte till. Min uppfattning har alltid varit att kulturmarxist är något som högerextrema kallar vänsterpersoner.

Anonym sa...

Salut till Hägglund. Den mannen vek sig för Psykopat Reinfeldt, dock hade han en salig blandning mellan humor och allvar.

Jag tycker väl att det är positivt att efter elva år, där det sammantaget var Psykopat Reinfeldt som dikterade villkoren, gör att det är bra att Hägglund nu stiger av. Däremot hade han kunnat bli den nye ledare i ett desarmerat Alliansen, där Anna K-B verkar vara en parodi på Psykopat Reinfeldt.

Ny partiledare, säger ni, då ska det inte vara den självgode hycklaren Adaktusson. Sådana personer kan vi skicka ner till tjänstgöring i Mozambique, Zimbabwe, Syrien, Irak etc., där han verkar vilja göra så mycket nytta.

En svensk ledare ska i första hand se om sin nation, där människor faktiskt betalar in skatt för att få en bra levnadsstandard.

/ Magne

Micke sa...

Magne menar att eftersom KD är i minoritet så ska Psykopat Reinfeld (som han av någon dunkel anledning kallar förra statsministern) rätta sig efter minoriteten.

Samma logik som när Sverigedemokrater anser att demokrati är när 87 procent (inklusive KD) rättar efter 13 procent.

Micke sa...

Sådana personer kan vi skicka ner till tjänstgöring i Mozambique, Zimbabwe, Syrien, Irak etc., där han verkar vilja göra så mycket nytta.
----------------------------

Vilka vi ska skicka folk?

Vilka andra ska ni skicka och vart?

Christoffer sa...

Ebba Busch Thor vore otroligt intressant att se på den posten. Har en känsla av att hon skulle våga säga saker som Hägglund inte riktigt vågat fullt ut. Främst då hennes ställningstagande mot feminismen. Inte nödvändigt så att jag alltid håller med henne, och KD är definitivt inte mitt parti. Men det skulle vara en frisk fläkt i politiken med någon som tydligt ställer sig utanför åsiktskorridoren i en del frågor.

Amnexis sa...

Ska KD överleva måste de välja Skyttedal. Låt oss skåda alternativen:

Adaktusson. Fördel: medievan, lite av en kändis. Lugn och saklig, men Nackdel: tyvärr utan någon särskild ideologisk tyngd. Kan iofs tänkas vinna en del pensionärer och medelålders som känner igen honom från SVT-tiden. Adaktusson skulle mer platsa i Bryssel.

Ebba Busch: Helt OK. Men hon ska ju gå på barnledighet snart, inte ett smart taktiskt val ur den synpunkten.

Sara Skyttedal har dock glöd och räds inte säga obekväma sanningar och nödvändigheter. Att upptäcka hot tidigt är en utmärkt ledaregenskap. Men, hon kommer falla på att de övriga i Alliansen inte skulle vilja samarbeta med henne. Vilket riskerar döma KD till sotdöden. Svensk borgerlighets golgata-vandring (HELT I ONÖDAN!!) är bara just påbörjad.

Amnexis sa...

Vill man inte använda ordet kulturmarxist, så går det bra att kalla dem för neomarxister eller den mer korrekta termen Frankfurtskoleanhängare, visserligen lite längre och som inte ligger lika bra i munnen som kulturmarxister...

Frankfurtskolans marxister - och deras repressiva tolerans (av högeridéer):

http://www.marcuse.org/herbert/pubs/60spubs/65repressivetolerance.htm

Tilläggas ska ju också att det var inte Breivik som uppfann ordet kulturmarxism, det har begagnats längre än så.

Anonym sa...

Du Micke bör omgående skickas på amerikanskt Boot camp; gå upp tidigt, lära dig lite vett och hyfs. Vi har redan beställt IP-spårning på dig. Sen bokar vi flygbiljett och lämplig drill-sergeant.

/anonyma dödsknarkarnazister i buskagen

Christoffer sa...

Skyttedal skulle aldrig accepteras av snällist-falangen i partiet. Minns vad t.ex. Ella Bohlin sa om hennes debattartikel. Ebba Busch har säkerligen också sina fiender i dom kretsarna, men torde vara mindre svårsmält för dom.

Det är med viss irritation jag läser att Adaktusson är favorit bland KD-väljare. Jag tycker det vore en missad möjlighet att vrida KD i mer konservativ riktning att välja honom. Adaktusson saknar tydlig profil. Det blir Hägglund#2, fast utan humorn. Jag hoppas han avböjer för att istället stanna i Bryssel.