söndag 25 maj 2014

Svenska folket - jag är besviken på erEU-valet kan bara kallas en sak: en fullständig katastrof. 

Inte bara för att extremistiska partier som Fi lyckades ta mandat utan framför allt för att det svenska Piratpartiet, det enda parti som under de senaste fem åren arbetat stenhårt för din och min rätt till ett privatliv, ramlar ur. Resultatet känns faktiskt väldigt orättvist.

Det är förstås väldigt oroväckande och omskakande att svenska folket röstar så här. Att auktoritära partier som Fi, som dramatiskt vill öka maktöverföringen till EU, går starkt framåt gör mig beklämd. Sverigedemokraterna tar två mandat (det hjälper bevisligen inte att störa möten och spotta på valarbetare), trots att partiet hade väldigt svaga kandidater. Sannolikt lockade de många väljare som vill visa missnöje mot den utveckling som EU har tagit.

Om vi tittar på detta politiska test ser vi att de partier som stärkts i valet nästan uteslutande ligger på den vänstra, auktoritära sidan. Så ser det även ut i stora delar av övriga Europa - ytterlighetspartierna går framåt.

Varför lyckades inte Piratpartiet behålla sina mandat?

En förklaring är att Piratpartiets hjärtefrågor, däribland integritetsfrågorna, inte har intresserat medierna särskilt mycket under valrörelsen. Detta trots Snowdens avslöjanden om den globala massövervakningen och trots att EU-domstolen nyligen ogiltigförklarade datalagringsdirektivet, vilket gav PP en handske att kasta på regeringen.

En annan förklaring tror jag är en felprioritering från PP:s sida. Partiet valde att prioritera fildelningsfrågan i valrörelsen, vilket jag tror var ett misstag. Det var inte den enda fråga som toppkandidaten Christian Engström tog upp i debatter och utfrågningar, men den borde ha lämnats helt därhän för att ge plats åt friheten på internet och massövervakningen.

Kanske hade det inte spelat någon roll. Kanske hade Piratpartiet misslyckats med att stanna kvar i parlamentet ändå. Men det är uppenbart att valrörelsen inte gick PP:s väg.

En tredje förklaring är mediernas behandling av partiet. Piratpartiet har blivit synnerligen styvmoderligt behandlat. Det förvägrades att delta i den stora partiledardebatten i början av maj. Då var motiveringen att den inte skulle handla om EU utan om inrikespolitik - ändå var EU en fråga som ständigt dök upp.

Det var ganska symptomatiskt att Piratpartiet var det enda parti som SVT inte livesände från under valvakan. Medierna fortsatte att ignorera piraterna. SVT höll däremot den rosa fanan högt ända in i kaklet. En leende reporter gratulerade Gudrun Schyman till framgången medan Jimmie Åkesson pressades hårt om vilken grupp SD vill tillhöra. Att Fi förmodligen kommer tillhöra samma grupp som gamla öststatskommunister bekom tydligen inte SVT.

Det är lätt att vara bitter just nu. Och det måste vi tillåta oss att vara. Extremfeministerna har tagit plats i ett demokratiskt parlament och tar nu sikte mot riksdagen. Vi måste också fundera över hur vi ska lyckas begripliggöra integritetsfrågorna för svenska folket. För det här duger inte.

Sörj i natt. I morgon återupptar vi kampen mot feministerna och mot massövervakningspartierna. Nu är det allvar.

Tack för allt.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sörjer med dig Hans, även om jag inte är Piratpartist så är deras hjärtefråga (den statliga övervakningen av nätet) synnerligen viktig. Och det är beklämmande att de inte passar in i SVT, SR, Aftonbladet, Expressens miljö(vänster)partistiska journalistkår. Hade de bara sagt människors lika värde och ut med rasisterna in med feministerna hade de förmodligen fått >10 %. Hoppas de i kommande val gör bättre ifrån sig och skyddar allas säkerhet från statlig övervakning (samt går ut ur den europeiska unionen och drastiskt minskar immigrationen alternativt börjar prioritera arbetskraftinvandring).

// Magne

Christoffer sa...

Svenska folket har skickat hem Christian Engström och Amelia Andersdotter, förmodligen de två allra bästa svenska EU-ledamöterna, och skickar istället dit Soroya Post och Kristina Winberg. Fy fan.

Jag tror dock Christian fick till det när han i studion sa att det räcker inte att göra bra saker, folk måste känna till det också. PP har inte nått ut tillräckligt med vad dom gjort i Bryssel.

Samtidigt kan man inte komma ifrån att många svenskar är väldigt naiva när det gäller övervakning. Tilltron till staten är stor. PP kom in 2009 mycket tack vare fildelningsfrågan. Nu när denna är kall så sviktar också stödet för PP.

Men låt mig avsluta med några positiva observationer: PP får 6% bland förstagångsväljare. Partiet kan fortfarande ha en framtid om man spelar sina kort rätt. Det ser även ut som att åtminstone en tysk pirat tar över stafettpinnen i EU-parlamentet.

Brooke sa...

Piratpartiets fundamentala problem här tror jag har att göra främst med medias behandling av partiet, men även med att många vill proteströsta för att hålla SD borta och då väljer man säkrare kort.

Jag tror att just F! och MP gynnades specifikt av det här iom att folk som röstar F! eller MP inte direkt känns som folk som stödjer sverigedemokratisk ideologi.

Iom att SD såg ut att komma in valde nog många som kanske annars skulle röstat PP att rösta på något som hade en tydligare anti-SD profil.

Anonym sa...

Under de kommande åren kan vi antaglien se en mängd avhandlignar på temat "PP var styvmoderligt behandlat".

Med andra ord: först dödas ett parti av vänstern, sedan tar samma vänster och utnyttjar partiet för sin egen tillväxt i akademin. Smakfullt, liksom.

Anonym sa...

Att sörja att de tagit plats i parlamentet, är det inte att ge systemet onödigt stor auktoritet och legitimitet?

Tror du fortfarande på politiken som lösning?

Lever vi i ett land, eller i en skattefarm?

http://www.youtube.com/watch?v=P772Eb63qIY

Anonym sa...

På HAX blogg hittades denna väldigt träffsäkra analys om varför Piratpartiet, trots Snowden och den uppmärksamhet krig övervakningssamhället han skapade, floppade:

Avgå Anna Troberg

Dagens pinsamma nederlag visar tydligt att PPs kryperi för extremvänstern under Troberg är ett misslyckande. Även om de självförhärligande godhetsapostlarna i mediaeliten i Stockholms innerstad anser att röster från mångkulturella HBQT-personer är finare än unga IT-avancerade män som lever på nätet är det inte så när rösterna räknas på valdagen.

När alla andra partier tävlar om vem som kan vara mest politiskt korrekt (trots den ljumma entusiasmen för deras olika elitprojekt bland vanliga väljare) borde PP ha fattat att man inte kan differentiera sig genom att försöka sälja samma åsiktspaket som alla andra.

PPs partiledning verkar inte heller ha fattat vilket socioekonomiskt demografiskt segment som låg bakom valvinsten 2009. Nätmänniskor är skärpta och vana att ta till sig information och självständigt dra slutsatser. De är lika globala som nätet och med goda språkkunskaper har de hela världens nyhetsflöde och nätforum till sitt förfogande. De kan se igenom Mainstream Medias dimråder och etablissemangets försök att manipulera och/eller mörklägga kontroversiella fakta. De har mycket lågt förtroende för det tondöva makthavande etablissemanget av globala storföretag/storbanker och de korrupta politiker (alla) och byråkrater som dansar efter Big Corporates pipa.

Nätmänniskorna har för länge sedan genomskådat den inskränkta navelskådande och fåniga svenska samhällsdebatten där ”politik” bara handlar om att posera som godhetsapostel men aldrig på allvar utmana överhetens konsensus.

Eftersom de är vana att självständigt söka fakta har de insett att den svenska narkotikapolitiken, sexpolitiken och statsfeminismen är extrema avvikelser från internationell mainstream debatt. Och naturligtvis har de hittat till de dissidentsajter som avslöjar mörkläggningen kring den svenska invandringspolitiken och tydligt visar hur extrem och avvikande svenskt PK-konsensus kring massinvandringen är.

Att PP då håller på med samma poserande om HBQT, radikalfeminism och ökad massinvandring som övriga partier stöter naturligtvis bort dessa nätmänniskor.

Det här betyder inte att jag tycker att PP ska bli homofoba eller xenofoba, bara att PP borde undvikit frestelsen att PK-posera för att få en klapp på axeln av den svenska extremvänstern för sin ”godhet”. Däremot borde PP tydligt ha distanserat sig från den svenska feminism som bygger på manshat, demonisering av manlig sexualitet samt omfattande diskriminering av män på den svenska arbetsmarknaden (exempelvis chefstillsättningar inom mansdominerade yrkesområden som IT). Om man gjort det hade PP tydligt visat att man inte är en del av den svenska ankdammen och att de nätmänniskor som (med rätta) spyr på det svenska politiska etablissemanget kunde proteströsta på PP.

Om PP valt en annan väg hade de också kunnat sno röster från SD, vilket hade varit jättebra.

Anonym sa...

Om piraterna inte lyckas bättre än såhär trots allt som varit med NSA osv den senaste tiden kan vi konstatera att integritetsfrågan är något som väldigt få svenskar tycker berör dem, tyvärr. Med tanke på hur de flesta fläker ut sina liv på sociala medier mm är det kanske inte heller så förvånande.

Dessutom är många som en fårskock som hänger på den senaste trenden, som de såklart uppdaterar om på Facebook, och det är just nu FI och MP. Det gäller ju att vara hipp, liksom.

Micke sa...

Att nazisterna får 9.8 procent r får naturligtvis konsekvenser för piratpartiet.Utrymmet för enfrågepartier är begränsat. En tydligare antifascistisk och mer balanserad höägervänstrposition hade troligen get er röstar från folk som röstat på miljöpartiet.

Hans Li Engnell sa...

Piratpartiet är inget enfrågeparti. Jag visste för övrigt inte att Svenskarnas parti gick så bra i valet.

Anonym sa...

@ Hans

Vad med nationalsocialism i Kjelléns tappning - mannen som faktiskt myntade termen (liksom begreppet folkhem), och som SD hyllar som ideologisk husgud?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Kjell%C3%A9n

Fascismen fäster sig till det älskade nationella mythoset av det samhälle som den tar tag i. Poängen är att om fascism kommer till Sverige på riktigt, kommer det vara en väldigt svenssonsk Moder Svea-version av den.

Johan sa...

Jag hittade inte HAX påstådda inlägg på hans blogg. Det som anonym återgett, men inlägget formulerar exakt varför jag inte röstade på PP i år.

Jag tror också att medieskuggan varit till deras nackdel. Hade jag trott att de hade en chans att komma in är det troligare att jag hade röstat på dem. Samtidigt tror jag inte de är lika beroende av media som andra eftersom deras anhängare främst finns på nätet. Men för mig var det först en förtroendekris när de gick in i den gröna gruppen, eftersom jag är mer höger. När de sedan började låta mer och mer som vilka vänsterradikala ungdomar som helst slutade jag följa partiet. Trots att deras hjärtefrågor intresserar mig mycket.

Micke sa...

Piratpartiet är inget enfrågeparti. Jag visste för övrigt inte att Svenskarnas parti gick så bra i valet.
-------------------------

Dressmannazisterna fick nästan 10 procent.Inte lika mycket som dom franska nazisterna fick men ändå.....

Piratpartiet är ett enfrågeparti.

Hans Li Engnell sa...

Piratpartiet är inget enfrågaparti. Läs:

http://www.piratpartiet.se/partiprogram/

Vad din fallenhet att kalla SD för nazister beträffar börjar den bli lite tröttsam eftersom du aldrig gör några försök att förklara vad i SD:s politik som ens skulle likna nazism. Men vi har väl gett upp hoppet om att få en redogörelse vid det här laget.

Anonym sa...

@ Hans

Har du läst den smått klassiska boken The New Totalitairians?

http://eindtijdinbeeld.nl/EiB-Bibliotheek/Boeken/The_New_Totalitarians__Brave_New_Sweden___1980_.pdf

http://constitutionalistnc.tripod.com/hitler-leftist/sweden.html

http://www.whyileftsweden.com/?p=175

Melmac sa...

Att kalla alla för nazister och rasister så fort de har en annan åsikt än ens egen brukar bero på ren okunskap, naivitet och ignorans. Dvs. man är precis lika dan som de man påstår man är emot.

SD är populistiskt, EU kritiskt och invandrings kritiskt, men det gör inte partiet automatiskt till rasistiskt eller nazistiskt. Vad sen vissa individer är inom partiet är en annan sak, men det är tyvärr inte sällsynt i de andra partierna heller. Inte ens V går fria för antisemitiska och rasistiska medlemmar.

Micke sa...

Vad din fallenhet att kalla SD för nazister beträffar börjar den bli lite tröttsam eftersom du aldrig gör några försök att förklara vad i SD:s politik som ens skulle likna nazism. Men vi har väl gett upp hoppet om att få en redogörelse vid det här laget.
-----------------------
Rasbiologin

Micke sa...

Har du läst den smått klassiska boken The New Totalitairians?

----------------------
Allt som på en och samma gång hävdar att demokrati är nazism medan kapitalistisk diktatur förenad med rasbiologi är frihet är bara förvirrat.Varför skulle han läsa det?

Amnexis sa...

Micke:

Länka gärna till styckena i SDs partiprogram där det talas om rasbiologi. Annars så påstår jag att Micke är aktiv pedofil och mytomanisk våldsbrottsling i Revolutionära Frontens tjänst. Och det är absolut sanning...

Det ENDA partiet som faktiskt HAR inrättat och drivit ett rasbiologiskt institut är ju faktiskt Mickes gullgrisar Socialdemokraterna.