måndag 19 maj 2014

Antifeminismen kan bli en motståndsrörelse

Det sveper in en rasistisk och antifeministisk våg över Sverige, hävdas det. Men för att stå mitt i en våg är vi förvånansvärt torrskodda allihop.

Den rasistiska och antifeministiska vågen är en hägring som endast vänstern ser. Sverige är ett mycket tolerant land och inte alls det rasistiska helvete som personer på den politiska vänsterkanten ofta beskriver (Sverige är för övrigt även ett av världens minst antisemitiska länder).

Statsfeminismen har skördat seger efter seger och finns i dag representerad i sex av åtta riksdagspartier. Den politiska enigheten är stor, bland annat illustrerat av att det var den borgerliga alliansen som skärpte den radikalfeministiska sexköpslagen, inte de rödgröna. Det som skiljer partierna åt är hur radikalt de vill gå fram i förverkligandet av de feministiska visionerna.

DN-krönikören Catia Hultquist håller förstås inte med. Hon ser kritiken mot Fi som en antifeministisk våg.
Det började med att flera opinionsmätningar visade ett växande stöd för Feministiskt initiativ. Sedan dess har det ojats och vridits händer så pass att självaste Krösa-Maja vore stolt; ”tockna tokiga fruntimmer, det där kan väl aldrig sluta bra” tycks vara andemeningen när såväl skribenter som representanter för de etablerade partierna höjer sitt varnande finger i medierna.
Detta är en väldigt underlig beskrivning av de sakliga invändningar mot Fi som ett antal skribenter lagt fram. Det handlar inte om att förlöjliga eller klappa någon på huvudet. Det handlar om en vanlig granskning av ett politiskt parti som över huvud taget inte har räknat på sina förslag, som vill censurera internet, omskola män och att all utbildning ska genomsyras av Fi:s feministiska perspektiv.

De antifeministiska krafterna har både den politiska och mediala makten emot sig. Den som inte kallar sig feminist blir i bästa fall ifrågasatt, i värsta fall hånad och bespottad. Den som gör det tar alltså en risk.

Det finns tecken på motstånd här och var, både från kvinnor och män. Men någon våg kan man inte prata om. Inte än. Jag hyser en viss förhoppning om att fler ska få nog av det feministiska Sverige och våga prata öppet om det.

Catia Hultquist sällar sig till den skara som uppenbarligen räds granskning och kritik mot den fluffrosa feminismen. Desto större anledning att göra just det: granska och kritisera.

7 kommentarer:

Amnexis sa...

Innan Micke eller nåt annat ufo kommer och påstår att SD är homofober och porrmotståndare (därmed inte sagt att enstaka homofober aldrig röstar på SD) så vill jag påminna om transsexuella bloggerskan/porrskådisen Hanna Söderström som numera är hängiven SD-supporter.

När hon hade en artikel publicerad på Avpixlat för nåt år sedan så fick hon 99,9% positiva kommentarer och beröm.

Anonym sa...

Har inte det rasistiska viruset funnit en ny värd i feminismens/könsrasismens kropp?

Finns det inte i Sverige en ovanligt stark tendens till kollektivisering och nationellt självförhärligande?

Om vi betänker intoleransen mot allt som inte passar in i en idealiserad svensk "riksnorm", hur långt är steget till det etniska Hans?

Anonym sa...

Man kommer förresten också tänka på extremvänsterns våld.

http://erixon.com/blogg/2014/05/extremvansterns-valdsromantik/

Är inte ovilja mot en klass av människor definitionen på rasism, oavsett om det är rashat eller klasshat?

Anonym sa...

@ Amnexis

Ja för du har själv absolut aldrig någonsin uttryckt homofoba åsikter här ;-)

Anonym sa...

@ Amnexis

Man kommer förresten tänka på:

https://web.archive.org/web/20100524124145/http://www.sydsvenskan.se/sverige/article880592/Flort-med-kald%C3%A9er-ogillas-i-SD-leden-Svart-nar-udda-sangkamrater-ska-samsas.html

"– Fint va? Så fint!

Nader Helawis (SD) röst dryper av ironi när han håller fram ett gammalt exemplar av Metro. Bilden han visar upp föreställer två glada kvinnor som omfamnar varandra vid ett altare. En regnbågsfärgad socialdemokratisk ros markerar avsändaren. Annonsen publicerades i samband med kyrkovalet.

Tidningen är skrynklig och sliten. Helawi har använt den mycket de senaste månaderna. Han går runt i Södertälje och visar det förälskade kvinnoparet för troende människor, kristna och muslimer.

– Vill ni ha det så här? frågar Nader Helawi dem han möter.

– I så fall, fortsätt rösta på Social­demokraterna. Annars rösta SD.

Det funkar. Bilden har hjälpt honom att värva massor med anhängare till SD. Nästan alla är religiöst konservativa, nästan alla har invandrarbakgrund.

– Snart får Sverigedemokraterna sin förste muslimske medlem här i Södertälje. Han såg den här bilden och sa ”vilken äcklig bild!”.

Är frågan om homosexuella ska få gifta sig en så viktig fråga? Ja, varför inte? kontrar Nader Helawi.

– De förstör hela landet med sånt här, säger han och drar upp ännu en bild på ett kärlekspar från sin mapp: två män som pussas denna gång."


Amnexis sa...

Anonym 11:06:

Du får gärna ge ett exempel. Var och vad har jag skrivit för homofoba åsikter?

Amnexis sa...

Anonyma ufot 11:41:

Jag för det första inte medlem i SD, däremot i PP. Kommer antagligen dock att för första gången rösta SD i riksdagsvalet i år. Mycket har hänt i SD sen den artikeln du länkar till skrevs. Har fortfarande inte hittat nåt homofobiskt i SDs partiprogram på deras hemsida. Kan ju ha missat det, du får gärna länka.

Vad förvirrade muslimer gör tänker inte jag försvara. Men om en del SDare vill hindra homosexuella att gifta sig i kyrkan, är det verkligen homofobi då den kristna sago-boken förbjuder det? Vi ska ju alltid vara till lags när det kommer krav från den andra sago-boken, så de kristna kan väl få bestämma sina regler själva också (Mångkultur funkar på detta sätt om du inte visste det)?

Jag tycker hellre du bör ägna dig åt att kritisera de som inte bara vill hindra bögar att gifta sig, utan de som vill kasta dem utför ett stup. Mycket effektivare sätt att bekämpa homofobi i samhället.

I Saudiarabien är det väl dödsstraff för homosexualitet? Varför "flyr" inte alla stackars muslimer dit istället då? Det är ju ett rikare land än Sverige plus att sharia redan är på plats. I Saudiarabien är den hatiska sagoboken upphöjd till statsskick. Jomen justja, deras egna trosfränder bjuppar ju inte på lika mycket schyssta prylar som dumsvenska kuffers, trots saudiernas alla olje-dollars..