torsdag 15 maj 2014

SD testar vår demokrati


Det finns flera varningstecken i den svenska demokratin. Ett är de systematiska sabotagen mot Sverigedemokraternas politiska möten. Vi måste prata om detta.

Vi har mötesfrihet i Sverige. Vi har yttrandefrihet. Den omfattar alla, och är särskilt viktig att värna när det gäller åsikter som inte överensstämmer med majoritetens. När vänsteraktivister aktivt saboterar ett politiskt möte gör de inte bara demokratin en otjänst. De bekämpar den.

Poängen med yttrandefrihet och demokrati är att obekväma åsikter inte ska kunna kväsas. Att vi ska kunna ha ett öppet debattklimat där olika åsikter finns representerade. Att vi pratar, inte slåss. Att vi vinner genom att debattera mot våra motståndare, inte genom att blåsa i visselpipor och riva ned plakat.

Sverigedemokraterna drabbas inte bara när de håller torgmöten. Även postutdelningen stöter på patrull. Precis som andra partier skickar SD ut valmaterial per post. Du, jag och många andra har fått både deras och andra partiers propaganda i våra brevinkast och brevlådor under de senaste dagarna. Det kallas samhällsinformation, och det står var och en fritt att slänga den i pappersinsamlingen. Det gjorde jag, och det kommer jag göra med det partimaterial som skickas till mig hädanefter också. Jag har redan röstat.

När brevbärare vägrar att dela ut politiskt material vars innehåll de inte instämmer i, har något gått väldigt fel. Enskilda brevbärare säger enligt Aftonbladet att de inte vågar vädra sitt missnöje hos sina chefer eftersom risken är stor "att de kastar ett extra öga på att vi verkligen delar ut". Ja, tänk att cheferna kan kräva av sina anställda att de gör sitt jobb. Det är en tuff värld.

Brevbärare ska inte agera politiska aktivister. De ska dela ut post. Inget annat. Ann-Charlotte Marteus skriver väldigt skarpt i Expressen:

Det faktum att det handlar om valsedlar gör denna manifestation särskilt obehaglig. I en demokrati får man rösta som man vill, på vad man vill - inte enbart på partier som är godkända av regering och riksdag. Eller Posten. Eller valfri Putin.
Ponera att det vore upp till varje enskild brevbärare att bestämma vilken post som "förtjänar" att delas ut. Vad de själva tyckte var OK, och som inte kändes "kränkande". Postgången skulle haverera. Moderater som inte vill S-märkt material, miljöpartister som inte vill ha att göra med Kristdemokraternas valsedlar, kommunister som inte vill att vi ska rösta alls... Postens kommunikationschef har förstått detta. Men uppenbarligen inte all personal.
När SD betalar för annonsplats i tunnelbanan blir SL nedringt. Människor känner sig kränkta. Dessa människor måste ställa sig frågan vad demokrati egentligen handlar om. Vem den är till för.

Ann-Charlotte Marteus fortsätter:
Vet de ingenting om demokrati? Har ingen lärt dem att demokrati är något annat än en stor, varm, enig, Bris-sanktionerad gruppkram? Demokrati handlar om att åsikter får brytas fritt mot varandra utan straff, blodsutgjutelse och statskupper. Tolerans handlar om att tolerera, det vill säga att uthärda sådant som man inte gillar.
Det är en synnerligen relevant fråga, och jag tror att Marteus är något på spåren. Många unga i dag har en förvrängd bild av vad demokrati är. De uppfattar den som en rättighet att göra sin röst hörd, inte att ge åsiktsmotståndare samma rätt.

Detta är djupt problematiskt eftersom det i kombination med den svenska kränkthetskulturen krymper en redan smal åsiktskorridor och i praktiken inskränker yttrandefriheten. Även om det inte är olagligt för vissa partier att hålla möten eller bedriva en politisk verksamhet, blir det i praktiken omöjligt eftersom motståndarsidan bekämpar dem med antidemokratiska metoder.

Det är lite tröttsamt att ständigt behöva rycka ut till nazisters, sverigedemokraters och andras försvar. Men jag gör det därför att jag vet att jag har rätt. Demokrati handlar inte om att känna sig kränkt av en valaffisch och kräva att den plockas ned. Det handlar inte om att tysta meningsmotståndare, att riva ned valaffischer, göra åverkan på valstugor eller kasta tårtor i ansiktet på politiker. De som ägnar sig åt sådant har med önskvärd tydlighet lämnat walk-over i debatten. De har förlorat.

Demokratin kan inte försvaras framgångsrikt på detta sätt. Resultatet blir en politisk polarisering, en ökad förbittring och i förlängningen sannolikt ökat stöd för extrema partier. Då hamnar vi ännu längre från vad yttrandefrihet och demokrati egentligen handlar om, nämligen det öppna samtalet.

Kanske är det precis detta som dessa vänsteraktivister innerst inne önskar.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte demokrati två vargar och ett får som röstar om lunch?

Och vilka är de främsta kulturpoliserna och förespråkarna av majoritetens diktatur om inte SD?

Minoritetsförtryck är inte mer OK bara för att det sker genom beslut tagna i demokratisk ordning.

Och den minsta minoriteten är individen.

Amnexis sa..."Vi har inte valt att delta i SD:s valkampanj. Därför tänker vi inte heller upplåta våra postrundor åt detta".

Brevbärarna har heller inte behandlat patienterna inom sjukvården. Ska människor inte längre få kallelser eller provsvar i sin brevlåda?

Hör de inte själva hur dumt det låter att brevbärare bestämmer vilken post människor ska få läsa? Och hur rättsosäkert är det inte att politiska partier först måste godkännas av brevbärare, och ha "rätt" åsikter, för att få nå ut med valsedlar och sina valfrågor?

Säger sig självt att vi inte kan ha demokratiska val om vissa partier ska rensas ut från alla offentliga sammanhang. Måste finnas en någorlunda fri arena för debatt för att väljare ska just kunna välja mellan olika alternativ.

SÄPO - skärp till er nu och agera eller ställ era platser till förfogande. Verkligheten är den att vi i praktiken har rena stasiagenter, terrorister och diktatursträvare ansvariga för utdelning av samhällsinformation till alla hushåll. Sveriges demokrati står under ett av de allra största hoten i vår historia med massivt sabotage, utbrett politiskt våld och omfattande valfusk.

Nu finns det inga ursäkter. Nu gäller det Sverige och demokratin.

Emelie sa...

Klokt och viktigt. Jag är imponerad att Expressen lät publicera den där artikeln faktiskt, det trodde jag inte. Men jag blir skrämd och ledsen över hur människor som säger sig stå för demokrati gör allt i sin makt för att bekämpa den - samtidigt som de ryggdunkas av politiker och medier om vartannat. Det finns ett antal partier med åsikter som jag ogillar, eller rent av avskyr till och med, men jag skulle aldrig någonsin vilja ta ifrån dem möjligheten att uttrycka dem.

/Emelie

Anonym sa...

Medierna och övriga partier sjunger i kör - främlingsfientligheten måste stoppas till varje pris. När har Svd, Expressen, Dn, Aftonbladet tagit Sverigedemokraternas parti? Slår vad om att jag kan finna 1000 st artiklar emot dem och kanske någon enstaka för dem. Någon som undrar varför en stor massa börjar demonstrera när Sd har torgmöten?

Dessutom är liberaler lika goda kålsupare dem också. Självaste statsministern Fredrik Reinfeldt har uttalat sig om sverigedemokrater som så att Sverigedemokrater inte bör bli förvånade om de blir fysiskt attackerade (är självaste Reinfeldt emot demokratin?) "- Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sa Fredrik Reinfeldt. Han anklagade också SD-politiker för att ofta försöka framställa sig som 'värnlösa' och endast agera 'i egna syften'."

Varför tror ni liberaler (eller vad ni vill kalla er för) att människor attackerar demokratin? Våra floskelpolitiker och -medier har bestämt sagt att Sverigedemokraterna är de onda som vill stänga landsgränserna och införa både det ena och det andra. Tänk efter nu! Kan man verkligen inte sluta sig till varför människor agerar mot demokratin när Sd håller torgmöten? För mig tycks svaret relativt simpelt.

http://www.expressen.se/kvp/reinfeldt-om-sd-attacken-de-ska-inte-bli-forvanade/

// Magne

Anonym sa...

Det är knappast heller så att räddningstjänst och rättsväsendet försöker försvara demokratin. Läs: http://www.dn.se/valet-2014/brandman-kor-ivag-brandbilar-i-protest-mot-sd/; http://www.friatider.se/sd-motst-ndare-chef-n-r-polisen-l-t-v-nstern-st-ra-m-te.

Bl.a. säger 27 brandmän i Malmö, 2014-04-07 05:45: "Malmö. 27 brandmän vid brandstation Centrum i Malmö protesterar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på onsdag. Turlaget som arbetar då tänker köra iväg med brandbilarna. 'SD står för rasism. Jag vill inte hamna på samma bild som Åkesson. Våra bilar ska helst inte göra det heller', säger brandmannen Ulrik."

Sveriges polischef Lena Matthijs säger, 15 maj 2014 kl 22.39 "Deltagarna i talkörerna som störde SD:s torgmöte i Göteborg hade rätt att överrösta Jimmie Åkesson"

Jag frågar återigen om ni som hävdar att det är underligt att människor i Sverige saboterar Sd:s torgmöten har levt i en annan värld eller totalt struntat i att läsa svenska medier och följa svensk debatt? Statsministern, polisen, räddningstjänsten och svenska medier triggar befolkningen att störa eller sabotera för Sverigedemokraterna. Kanske dags att börja föra lite förnuftigare resonemang?

// Magne

Gustaf Redemo sa...

I inlägget tas brevbärarna upp och i kommentarerna brandkåren, där de hävdar av olika orsaker att de inte vill ha samröre å yrkets vägar med SD.

Det är märkligt ur demokratiskt hänseende.

Samtidigt tycks det vara en allmän tendens i samhället där allt fler vill poängtera det personliga samvetet och ansvaret i sin yrkesutövning.

Barnmorskor vill t.ex. inte utföra abort av trosskäl.

Har det personliga ansvaret i den professionella yrkesrollen fått för stor vikt i samhället?

Micke sa...

Återigen finns det inga det är så jävla synd om som nazister.

Grina sig fram till makten är vägen.

Anonym sa...

Jag föreslår att Micke döms virtuellt för störande av den allmänna ordningen. Där lagen säger "Den brottsliga handlingen innebär att någon med våld, oljud, ljus eller på annat liknande, stör eller försöker förhindra exempelvis gudstjänst, andaktsövning, vigsel, begravning, domstolsförhandling, andra statlig förrättningar (det vanligaste exemplet här är demonstrationer på riksdagens åhörarläktare), politiska möten, undervisning eller föredrag. Den som stör eller försöker hindra förhandling vid Internationella brottmålsdomstolen kan även dömas för brottet." Micke har flertalet gånger tydligt stört diskussioner på Motpol.blogspot genom att konsekvent använta epitetet nazism felaktigt. Han har konsekvent försökt sabotera diskussion.

Skulle även se att Micke dömdes för myteri. Han har inte ett rätt bakom pannbenet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Myteri

http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%B6rande_av_f%C3%B6rr%C3%A4ttning

// Magne