lördag 31 maj 2014

Kina och terrorismen


"Terrorism" har varit den förevändning som regeringar runt om i världen har använt när de velat slå till mot oppositionella, människorättsaktivister och andra som på något sätt misshagat makten.

Det slarviga bruket av begreppet har dels urvattnat det, dels gjort att misstankar måste väckas varje gång det används. Vad krävs egentligen för att bli klassad som terrorist nuförtiden? Inte mycket.

Samtidigt inträffar det de facto riktiga terrordåd. Kina har under en tid skakats av en rad allvarliga händelser. Personer som av allt att döma härstammar från den oroliga Xingjiang-provinsen (新疆)  har begått vidriga våldsdåd mot oskyldiga civila runt om i landet.

I oktober förra året dog fem människor i en attack utförd med bil precis utanför Himmelska fridens port in till Förbjudna staden. Säkerhetsstyrkor var snabbt där och spärrade av, men bilden av bilen och den svarta röken spreds runt världen.

Det blodigaste på senare tid är knivattacken på tågstationen i Kunming (昆明) den 1 mars då fyra gärningsmän tog livet av 29 människor och skadade 140. För inte så länge sedan rapporterades även om en liknande incident på en tågstation i Guangzhou (广州) i södra Kina.

Attackerna sker förstås inte i ett vakuum. De genomförs av uigurer som anser att centralmakten förvägrar dem rätten till autonomi och som hämnas sin familj och sina vänner som behandlats illa eller rent av dödats. Den hårdföra linjen som drivs av Beijing har piskat upp ett hat och en desperation som kommer till uttryck i våldsamma attacker mot helt oskyldiga hankineser.

Samtidigt som centralmakten själv delvis har bäddat för denna situation, är det också viktigt att ta avstånd från det besinningslösa våld som ovanstående attacker visat prov på. Dessa attacker kommer inte väcka någon sympati för uigurernas situation. Endast ett växande hat och krav på hårdare tag.

Just nu tyder tyvärr det mesta på en eskalering av våldet och en polarisering mellan hankineser och minoritetsfolk i vissa provinser. Centralregeringen har inte visat några tecken på att anta en mjukare linje.

Kommunistpartiet har tidigare visat precis hur långt det är berett att gå för att försvara makten och hålla ihop landet. Vi kan räkna med allt kraftigare motåtgärder om den uiguriska terrorismen fortsätter att spridas. Och vanliga kineser kommer att stödja dessa.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Här tål väl att erinra om Walter Williams ord?

"Here’s a question that I’ve asked in the past that needs to be revisited. Unless one wishes to obfuscate, it has a simple yes or no answer. If one group of people prefers strong government control and management of people’s lives while another group prefers liberty and desires to be left alone, should they be required to enter into conflict with one another and risk bloodshed and loss of life in order to impose their preferences on the other group? Yes or no. My answer is no; they should be able to peaceably part company and go their separate ways."

http://www.lewrockwell.com/2013/12/walter-e-williams/peaceful-secession/

Micke sa...

Jag förstår att det kan vara svårt att ta in men......
Kina är en kapitalistisk diktatur.

Inget annat.