onsdag 7 maj 2014

UKIP stormar fram


Det stundande EU-valet ser ut att bli en framgång inte bara för de EU-skeptiska partierna utan också för flera av de nationalistiska. I Frankrike ser Front National ut att göra ett starkt val. I Grekland fortsätter nazistiska Gyllene Gryning att skörda framgångar. Och i Finland är Sannfinländarna starka.

I svenska medier klumpas dessa partier ofta ihop med allmänt EU-kritiska partier enbart för att de har EU-skepticismen gemensamt. Det är emellertid stora skillnader mellan Front National och exempelvis UKIP. I bägger partierna finns stollar som sagt dumma saker, men Farages parti har arbetat hårt för att bli av med dem. Och UKIP kan exempelvis inte jämföras med öppet rasistiska BNP (British National Party).

UKIP är inte motståndare till migration per se. De vill dock begränsa möjligheten för andra EU-medborgare att komma till Storbritannien för att bo och arbeta - förutsatt att de inte fyller ett behov av arbetskraft. Här finns helt klart populistiska drag.

Det jag gillar med UKIP är emellertid främst partiets skeptiska hållning till EU. Partiet kritiserar EU:s växande makt på medlemsländernas bekostnad, det avskyr drömmarna om en federal EU-stat och vill att Storbritannien lämnar unionen och upprättar frihandelsavtal med omvärlden. Allt detta är rimliga åsikter, och få har framför dem med sådan kraft som Nigel Farage.

Nästa år är det val i Storbritannien. Skulle UKIP göra ett så starkt EU-val som opinionsmätningarna antyder, kan det ge partiet självförtroende och trovärdighet inför det stora nationella valet.

David Cameron är trängd i frågan om EU. Han har gjort eftergifter, men frågan är hur många som litar på hans ord om en omförhandling av EU-medlemskapet och en eventuell folkomröstning när han samregerar med EU-vänliga Liberaldemokraterna.

Nigel Farage kommer i vilket fall inte missa ett tillfälle att påminna britterna om detta.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du på fullt allvar att en ensidig och selektiv londonkramande Bryssel-skepticism där man dömer centralmakter efter dubbla måttstockar, inte är statsnationalistisk?

Jag tror många walesare och skottar är oeniga med dig.

För att inte tala om att man vill stoppa den fria rörligheten för grannarna i Normandie och Bretagne, men inte för de avlägsna folken på Orkney- och Shetlandsöarna?

Hans Li Engnell sa...

Inte rasistisk.

Anonym sa...

Men du gillar de dubbla måttstockarna, och konsoliderandet av en monopolistisk centralstat?

Hans Li Engnell sa...

Jag vet att du har en hang up på detta, men låt mig då säga så här: Bara för att jag kritiserar EU för något betyder det inte att jag tycker att allt som sker på hemmaplan och beslutas om i Sveriges riksdag är bra. Makten över den enskildes liv ska ligga så nära individen som möjligt, helst hos henne själv. EU:s växande makt är något som måste bekämpas då den begränsar människor deras möjlighet att påverka utvecklingen i det egna landet med röstsedeln. EU är i flera avseenden antidemokratiskt.

Ja, makten bör decentraliseras även på hemmaplan, politikens makt måste minskas radikalt och fler beslut fattas av individen själv. Jag vill emellertid inte avskaffa nationalstaten.

Anonym sa...

@ Hans

Sverige är ingen nationalstat, men en centralstat:

http://www.scania.org/activities/council2/illrep/large/Bild02.JPG

Om du anser att makten bör decentraliseras, varför har du sagt dig vara motståndare till federalism (dubbel suveränitet) och secession?

Har du apropå det, läst libertarianen Thomas Dilorenzos suveräna kapitel "Centralization versus Liberty" i boken Organized Crime?

http://library.mises.org/books/Thomas%20J%20DiLorenzo/Organized%20Crime%20The%20Unvarnished%20Truth%20About%20Government_Vol_3.pdf

Anonym sa...

Tenderar väl att i stora lag hålla med dig. Däremot ställer jag mig tvekande till att det är något att påpeka att det "I bägge partierna finns stollar som sagt dumma saker, men Farages parti har arbetat hårt för att bli av med dem". För har vi t.ex. inte hört miljöpartister, moderater, sverigedemokrater, socialdemokrater och i synnerhet personer från Feministiskt initiativ uttala sig konstigt och klandersvärt i både det ena och det andra?

Om det t.ex. är Front Nationals föredetta partiledare Jean-Marie Le Pen du åsyftar när du menar ovanstående citat bör jag informera dig om att demokraturen desinformerar dig ständigt. Vad denna man menade när han sade att "förintelsen är en historisk bagatell" är att det under andra världskriget totalt dog 55-60 miljoner människor varav 19 600 000 (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_antal_d%C3%B6dade_under_andra_v%C3%A4rldskriget) av dem var människor boende i dåvarande Sovjetunionen. Med andra ord var Josef Stalin inte direkt sparsam med sina tillgångar. Vi bör minnas alla de 19 600 000 människor från dåvarande Sovjetunionen åtminstone var femte år, om man ifrågasätter det är man explicit tvivelaktig, eller är det en annan sensmoral som gäller här?

// Magne

Amnexis sa...

Det enda man hört ifrån slaskmedia om Nigel Farage var ett hit-piece skrivet av Katrin Kielos, där hon reducerar Farage till en öldrickande, brittisk rasist som inte har nåt annat att komma med förutom EU-kritik.

Fyfasiken vilket sorgligt jäkla medieklimat vi har alltså. Det måste ju vara ren öken för dom få journalister som varit van att försöka berätta en objektiv och rättfram bild av vad som händer i samhället i sina reportage. Men nu måste spela det här jäkla katt-o-råtta-leken med att inte skriva om invandrare när det kommer till brottslighet. Och dom måste väga sina ord på guldvåg för att det inte på det minsta sätt ska uppröra "antirasist"-mupparna som sitter med SMS-tummen redo på Twitter för att tömma ut sin galla över den som råkar göra ett övertramp.

Dom redan "frälsta" och PK-marinerade skräpjournalisterna, som välkomnar den här mörkningen i sina nyheter, är ju detta förstås rena guldåldern för. Trots att dom kanske tappat lite av den totala makten dom hade över nyhetsflödet, innan internet slog igenom, så har dom åtminstone nästan total kontroll över av vad som får skrivas i den media som återstår. Och där ska massinvandringen hyllas som Jesu-återkomst, och fan tar den som inte sjunger multikulturens lov.

Micke sa...

Menar du på fullt allvar att en ensidig och selektiv londonkramande Bryssel-skepticism där man dömer centralmakter efter dubbla måttstockar, inte är statsnationalistisk?
--------------------

Den är fascistisk. Fascismen har övertagit den roll som kommunismen hade på 70 talet i Europas demokratier och den har ungefär lika stort inflytande som kommunismen då

Micke sa...

http://www.channel4.com/news/nigel-farage-ukip-letter-school-concerns-racism-fascism

Amnexis sa...

Mcike: Om vad man uttalar som ung innebär att du för all framtid hålls till de uttalandena är det ett väldigt litet antal och väldigt udda människor som skulle få ta plats i politiken (enligt dig)... Vi har videon på Anders Borg som ung t.ex. Och vi har snart hela ungdomsgenerationen inom vänstern som uttalar stöd till våldet som politisk metod, betyder det att vänsterpartiet aldrig ska få komma till tals igen?

Kollade du videon längre ner på sidan du länkade?
http://bcove.me/nrvdy7iq

Försök bemöt Nigels politiska argument i sak istället för att komma med den sedvanliga och tröttsamma rasistfascist-anklagelsen... som bestod i ett brev vars innehåll (som dessutom verkar ha skrivits som någon sorts studentikos ploj) skrevs när han var barn/ungdom. Detta är det enda som vänsterpajaser kan dra till med mot Farage, förutom att han gillar att dricka öl då...

Vänstern faller just nu isär framför ögonen på en, de kan inte enas om huruvida det är en god idé att bruka våld som politisk metod (som Breivik).

Micke sa...


Vänstern faller just nu isär framför ögonen på en, de kan inte enas om huruvida det är en god idé att bruka våld som politisk metod (som Breivik).
------------------------------
Fel.Den breda vänstern tar avstånd från våld som politiskt metod och relativiserar inte våldet.

Micke sa...

Om man som Farage har en dokumenterad bakgrund som fascist och rasist (den var känd redan innan dom senaste avslöjandena) så är det inte speciellt begåvat att stå och gapa om att Barosso varit kommunist (som alla andra på 60 talet).


Hans Li Engnell sa...

Vad är "den breda vänstern"?

Amnexis sa...

Micke:

Vilket fascistiskt parti var den unge Farage med i då?

Om Barroso står det på wikipedia: "... he was one of the leaders of the underground Maoist MRPP (Reorganising Movement of the Proletariat Party, later PCTP/MRPP, Communist Party of the Portuguese Workers/Revolutionary Movement of the Portuguese Proletariat)."

Vad för motsvarighet vad Farage med i? Står inte ett dugg om någon fascistisk bakgrund på wikipedia iaf...

Amnexis sa...

Micke igen:

Och vänstern relativiserar inte det politiska våldet? Finns en hel hög vänsterpolitiska herrar och damer på twitter som inte håller med dig.

Daniel Wiklander, chefredaktör för Arbetaren, relativiserar vänstervåldet och rasar mot UG:s program i en intervju med Aftonbladets webbtv:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article18848799.ab

Är ju glädjande att du personligen inte förespråkar våld som politisk metod Micke..

Amnexis sa...

Här är det dokumenterat en gång för alla att UKIP inte är rasistiskt:

"UKIP attracts extremists":

http://youtu.be/s8rlP4PJ0HQ