söndag 25 maj 2014

Rösta mot massövervakningen!


Jag läser just nu Glenn Greenwalds bok Storebror ser dig om Edward Snowdens läckor. Det är en riktig thriller, som något ur en John le Carré-roman. Om det inte vore för att allt är sant.

Givet vad som hänt det senaste året borde Europaparlamentsvalet vara upplagt för en storseger för Piratpartiet. Edward Snowden avslöjade för världen att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA tillsammans med motsvarigheter i allierade länder, däribland Sverige, övervakar all digital kommunikation i hela världen. Hela tiden. Den svenska regeringen har stiftat en övervakningslag utifrån amerikanska önskemål.

Övervakningen är så omfattande och så gränslös att den utklassar all övervakning som bedrivits i historiens värsta förtryckarregimer. NSA:s uttalade mål (internt) är "collect it all", det vill säga att samla in allt om alla. Detta mål är fjärran det offentligt målet att "bekämpa terrorism".

Det ser alltså ut ungefär som Piratpartiet och andra integritetskämpar varnat för. Varför reagerar inte fler? Varför verkar flertalet acceptera att detta fortgår nu när de vet hur det ser ut?

Jag tror att det handlar om övervakningens subtila och anonyma natur. Vi märker inte när vi övervakas. Övervakningen påverkar oss inte konkret i vår vardag. Detta är också det farligaste med den massövervakning som nu sker, eftersom det möjliggör en expansion utom allmänhetens kontroll eller vetskap.

Vi vet nu att NSA på direkt fråga har ljugit folkvalda amerikanska politiker rakt upp i ansiktet om övervakningens omfattning. Det var innan Snowden visade oss hur det egentligen ligger till. Hur blåsta vi alla har blivit.

EU är en vital del i detta, och övervakningsfrågorna avhandlas på EU-nivå. Datalagringsdirektivet, som innebär att alla europeiska medborgares elektroniska spår ska lagras av teleoperatörerna, ogiltigförklarades av EU-domstolen. Det ansågs strida mot de mänskliga rättigheterna. Detta var en seger för alla som stridit för den personliga integriteten. Men den svenska regeringen har valt att inte föreslå att den svenska lagen som baseras på direktivet ska avskaffas. I stället har den begravt frågan i en utredning med förhoppning om att allmänheten ska hinna glömma bort den.

EU-valrörelsen har handlat om grisknorrar, klordoppade kycklingar, utsläppsmål och feminism. Enda anledningen till att övervakningsfrågorna alls har funnits med i utfrågningar och debatter stavas Piratpartiet. Om partiet faller ur Europaparlamentet, kommer dessa frågor riskera att hamna i ännu mer medieskugga än som redan är fallet i dag.

Därför är det viktigt att se till att Piratpartiet kan fortsätta kämpa mot massövervakningen och för integriteten även i fortsättningen. Inget annat parti kommer göra det.

Dagens val handlar om så mycket mer än avklippta grisknorrar. Det handlar faktiskt om en grundpelare i varje anständigt samhälle - rätten till fri kommunikation, rätten till ett privatliv.

9 kommentarer:

Anonym sa...

En liberal borde göra detta, både i EU- och tjockhultsval:

http://www.mises.se/2014/05/14/tand-ett-rostkort-21-maj/

Anonym sa...

Anonym: Nej en liberal tjänar ingenting på att bränna sitt röstkort för att man ogillar systemet. Systemet måste ändras efter systemets regler och aktivt arbete genom demokratiska val. Då är det ju faktiskt bättre att lägga en röst på Piratpartiet.

Själv ser jag bara två möjliga val för en klassisk liberal: 1. Lägg en röst på någon i Liberala partiet. Det är ett ideologiskt val som visar att man tar ställning mot hela systemet genom att partiet uppmärksammas när antalet ökar även om partiet har noll chans i detta val.

2: En bra/ideologisk kandidat i något av de borgerliga partierna. Även om personen inte kommer in så betyder det väldigt mycket internt för framtiden för att styra partiet åt rätt håll. Jag valde att kryssa Hanna Wagenius i Centerpartiet idag då hon nästan är klockren i sakfrågorna och ideologiskt plus att hon är slipad på att övertyga sitt förbund och parti.

// Arg liberal EU kritiker

Micke sa...

Det är kapitalet som övervakar.
Det är grunden.

"Nej en liberal tjänar ingenting på att bränna sitt röstkort för att man ogillar systemet"

Han är inte liberal.Han är fascist och tror att det går att det går att förena med liberalism

Micke sa...

"Jag valde att kryssa Hanna Wagenius i Centerpartiet idag"

Hon kommer att säga ja till all övervakning som är möjlig om det utförs utan statens medverkan.

Anonym sa...

@ Arg liberal EU kritiker

Ditt resonemang för lätt tankarna till denna skätmtbild:

http://www.gapingvoid.com/changethesystem117.jpg

Om det inte rådde demokrati utan istället monarki skulle du uppmana alla till att fokusera på att föra fram en liberal utmanare till tronen?

/Arg liberal Sverige-kritiker

Hans Li Engnell sa...

Så FRA och NSA är "kapitalet". Intressant verklighetsförankring.

Anonym sa...

PP åker ur, medan feminazisterna och sverigenazisterna tar säte i Bryssel:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fi-och-sd-kommer-in-i-europaparlamentet/

Sanningen om röstande, av libertarianen Stefan Molyneux:

https://www.youtube.com/watch?v=igbBItLemsM&feature=kp

Anonym sa...

Micke: 1 för det första kommer större delen av övervakningen från FRA och NSA. 2. Hon har tagit väldigt tydligt ställning mot ACTA och IPRED om det är det du syftar på med " kapitalets övervakning "

Arg liberal Sverige kritiker: Hur ska man kunna föra fram en liberal tronarvinge när ämbetet går i arv ?

//Arg liberal EU kritiker

Micke sa...

Så FRA och NSA är "kapitalet". Intressant verklighetsförankring.


Alla stater med kapitalism tjänar i grunden först och främst kapitalet.FRA och NSA är del av det krig som olika sfärer inom kapitalet driver mot varann.I Sveriges fall är en av uppgifterna att övervaka vad kapitalet i Ryssland (självt och via den ryska dikturen) gör och vidarebefodra detta till t.ex EU och Usa.