söndag 27 april 2014

Vänsterns välfärdslögner


Politiken är en lögnernas verksamhet, men aldrig ljugs det så mycket som under ett valår. Partier i opposition har förmånen att ljuga lite extra eftersom de kan dra paralleller mellan upplevda brister i samhället och regeringens politik, även om det saknas samband mellan de två.

Vänsterextremisten Daniel Suhonen skriver tillsammans med två andra vänstersossar att Reinfeldts borgerliga allians med "systematisk precision" har försvagat den svenska modellen. Alliansens politik har varit en "kraftfull attack" mot denna älskade modell. Man kan riktigt se borgerlighetens elaka leenden framför sig när den bakom stängda dörrar konspirerat för att skjuta välfärden i sank.

Problemet med Suhonens och hans kompisars resonemang är att det är förljuget och felaktigt. Att påstå att regeringen har sänkt skatterna så mycket att framtidens välfärd inte kan finansieras är närmast löjeväckande.

Nu när Sverige under Alliansens ledning har gått från att ha världens högsta skatter till världens näst högsta, tycker de tre vänsterdebattörerna att Sverige blivit ett lågskattesamhälle. Skatteintäkterna har emellertid ökat. Och de skattekronor som går till vården har ökat. Det borde rimligen intressera Suhonen et al., som säger sig värna skattebasen och välfärden så varmt, men givetvis berörs inte detta faktum.

Det är också pinsamt att påstå att en ökad ojämlikhet i samhället gör att välfärden håller på att "rasa samman".  Det debattörerna påstår är helt enkelt inte sant. De ljuger.

Alliansen har bedrivit en rätt typisk socialdemokratisk välfärdspolitik under sina åtta år vid makten. Regeringen har agerat förvaltare av en välfärdspolitik som alla riksdagspartier i grunden ställer upp på. Det skiljer bara på marginalen.

Det finns ingen nyliberal konspiration, det finns knappt ens en borgerlig framtidsvision längre. Men vänstern lever på att varna och hota om den där mörka framtiden som vi hittills aldrig sett röken av. Miljöpartiet har i flera decennier hävdat att tillväxtens gränser är nådd. Debattörer och politiker på vänsterkanten har hävdat att skattesänkningar och privatiseringar kommer tvinga välfärdsstaten på fall och skapa något slags libertarianskt djungel.

Om det är något vi vet, är det att vi med fortsatt tillväxt och effektiviseringar fått en välfärdsökning som gjort livet bättre och längre för alla. Inte sämre.

Det finns inget som tyder på att vi inte kan se framtiden an med en betydligt större optimism än vad både vänstern och borgerligheten i dag gör. 


Läs även:
Fnordspotting

2 kommentarer:

Anonym sa...

Politiker som ljuger. Det kan väl aldrig hända?

Men vad är egentligen positivt med att politrukerna kommit till insikten att frigående skatteboskap ökar intäkterna?

http://mikephilbin.blogspot.se/2012/01/handbook-of-human-ownership-manual-for.html

Vad är ur liberalt perspektiv skillnaden mellan livegenskap och statsmedborgarskap?

Anonym sa...

Mer om länder som "skatte-farmar":

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Kt0bmIItRlw