tisdag 4 december 2012

Ökad terrorism efter USA:s krig

I dag berättar Ekot om den minst överraskande nyheten sedan Barbadossångaren Magnus Carlsson kom ut som homosexuell. Sedan USA förklarade krig mot terrorn efter 11 septemberattackerna 2001 har antalet terrorattacker i världen ökat.

George W Bush skröt när han avrundade sitt presidentskap med att världen blivit säkrare. Säkrare utan Saddam Hussein, säkrare med ett försvagat al-Qaida. Men det viktigaste var trots allt att några nya terrorattacker inte hade inträffat på amerikansk mark. Ty världen som helhet har, som Ekot i dag rapporterar, inte alls blivit säkrare.

Siffrorna över en tioårsperiod blir visserligen höga på grund av de mycket blodiga åren 2003-2007 i Irak och Afghanistan. Under 2011 ser vi en utplaning av antalet döda i terrorattacker. Men i siffrorna ryms inte uppgifter om statlig terrorism.

Ett förslag i den rapport i vilken siffrorna framställts, Global Terrorism Index, är att länder som överväger militär intervention bör tänka en gång till. Jo, det hade man kanske inte behövt skriva en rapport för att komma fram till. Krig är ibland oundvikligt, men det ska inte användas lite efter behag.

Effekterna av kriget mot terrorismen är större än antalet döda och skadade i terrorattentat. I spåren av USA:s krig har regeringar världen över lyckats bygga upp en terrornoja hos människor. En rädsla för nya attacker har gjort att vi godkänner intrång i den personliga integriteten i form av övervakning och registrering. Och rädslan står inte alls i proportion till risken att drabbas.

Tillvänjningen har gått väldigt snabbt och i dag accepterar vi statliga intrång på ett sätt vi inte hade gjort före den 11 september. I stället för att visa på en alternativ väg har resten av världen beslutat följa i USA:s fotspår.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har alltid varit fascinerad av att västvärlden, inklusive Sverige, åker långt bort för att uppfostra muslimer.

Vi skulle aldrig drömma om att uppfostra dem när de befinner sig hos oss, det är snarare tvärtom att de skall ges särskilt utrymme, jag får inte ihop logiken riktigt.

Micke sa...

Beror på att det är viktigare att förvara oss mot 8 procent nazister i riksdagen än inga muslimska extremister alls i samma riksdag.

Trots allt står stolt svensk pissfascism för minst 25 rent politiska mord i Sverige sedan 80 talet