fredag 28 december 2012

USA inför stupet


USA står inför det omtalade finansiella stupet. Innan nyår måste en uppgörelse till stånd, annars höjs skatten för miljoner amerikaner.

Nå, om man ska vara krass är det kanske det som behövs. USA har fortfarande en galopperande statsskuld. Landet tros inte få en budget i balans förrän om något decennium. De sitter helt enkelt i skiten på riktigt. Pengarna måste in.

Förutom skattehöjningar behövs besparingar. USA har världens överlägset största försvarsbudget. Republikanerna gjorde i presidentvalskampanjen en stor grej av att Mitt Romney ville satsa mer på försvaret, inte mindre. Det är precis den sortens satsningar som landet inte har råd med just nu. Otroligt nog är det är som om insikten om tillståndet i ekonomin helt saknas.

Kanske blir det en överenskommelse mellan republikaner och demokrater i sista stund. Men det blir i så fall en sista minutenuppgörelse som räddar situationen här och nu men som inte löser någonting långsiktigt. För som sagt, pengarna måste in.

Samtidigt fortsätter förtroendet för amerikanska politiker att sjunka. Inför presidentvalet hade mindre än 10 procent av amerikanerna förtroende för Kongressen. Oförmågan att kompromissa och nå viktiga uppgörelser om landets framtid lär inte öka de siffrorna.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det liberala perspektivet saknas helt i din analys. Vilka amerikaner har skrivit under det sociala kontraktet, och givit samtycke till skuldberget?
Lew Rockwell t.ex. kommenterade saken i denna debatt om secession:
http://live.huffingtonpost.com/#r/segment/citizens-across-the/50a5162002a76032e600002b

Hans Li Engnell sa...

Det amerikanska folket valde om George W Bush, som ökade skuldberget något enormt. De valde sedan om Barack Obama som har ökat det ännu mer. Nog har det gett sitt samtycke allt.

Anonym sa...

Majoritetsdiktaturen i ett nötskal. Den som förfäktar Rousseaus idé om det sociala kontraktet är inte liberal, men konservativ.

Micke sa...

Det fascistiska perspektivet saknas i din analys. Vilka amerikaner har skrivit på kontrakt att inte slicka arschlet på kapitalet under under former organiserade av staten?

Anonym sa...

... och betänk, att Micke är 60 år gammal ;-)

Micke sa...Det är inget speciellt med att vara sextio.

Att identifiera fascism för vad det är kan en tolvåring göra.

Anonym sa...

Ja det krävs nog samma intelligens Micke ;-)

Micke sa...

Ja precis varken mer eller mindre och tyvärr når du som jag sa inte upp till dom kriterierna