fredag 7 december 2012

Mo Yan och censuren

Sedan Mo Yan (莫言) fick Nobelpriset i litteratur har västvärlden varit mer intresserad av vilken inställning han har till den kinesiska regeringen än av hans böcker.

Det blir lite märkligt att just en kinesisk författare ska ställas till ansvar, frågas ut och förväntas ta ställning i politiska frågor. Vad tycker han om den kinesiska censuren? Om demokrati och yttrandefrihet? Om Liu Xiaobo? Frågorna har varit många. Nyfikenhet är en sak, men detta har gått utöver det.

Mo Yan fick litteraturpriset för det han åstadkommit litterärt, inget annat. Överlag har han svarat rimligt på alla frågor som rör den kinesiska censuren. Att censur existerar överallt, bara i olika grad, är sant om vi i begreppet även räknar in sådant som inte får sägas, skrivas, fotograferas och så vidare i vår del av världen.

Mo Yans inställning till den kinesiska regimens censur har dock inget med litteraturpriset att göra. Och det är svårt att föreställa sig en amerikansk författare få frågor om hur han ser på Patriot Act, Irakkriget och Guantánamo. 

10 kommentarer:

Micke sa...

Det är tur för pristagaren att det inte är 1972 och "fel" sorts dikatur.

Micke sa...

Mo Yan är som partifunktionär i den fascistiska diktaturen Kina delansavarig för fängslandet av Liu Xiaobo .

Du stöder detta indirekt.

Anonym sa...

Saken påminner om när Alexander Bard säger sig ha uppfattningen att Hitler var en snygg karl och att han klädde sig väl.

Omedelbart går de goda igång och gläfser om hur vidrig Hitler var (vilket är helt korrekt) men exakt hur påverkar detta förhållande hans utseende eller snitt på kostymen?

Micke sa...


Svårt att se på vilket sätt Bards sexuella fixering vid nazistestetik relaterar till frågan om det är rimligt att ge nobelpriset till en officiell representant för den kinesiska staten efter att samma stat håller en fredspristagare från samma stat fängslad.

Försvaret för priset till Mo Yan är en absurditet som antingen visar att liberalismen är död eller aldrig funnits i den skepnad den utgör sig för att verka i.

Robert Andersson sa...

Harold Pinter belönades med Nobelpriset 2005. Han tog ställning på ett sätt som Mo Yan bara kan glömma att göra. Pinters Nobelföreläsning, http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2005/pinter-lecture-s.html

Anonym sa...

Micke

Jag tror fortfarande att din mamma har varit elak mot dig, något förefaller inte att vara riktigt i ordning när man ständigt far ut i monomana tirader, som du plägar.

Alla vet vad du är emot - vilket faktiskt förefaller vara det mesta - men du talar aldrig om vad du förespråkar.

Att vara ständigt emot är lite banalt och berättar väldigt lite om vad som kan förändras.

Anonym sa...

Författare och liknande brukar annars ha väldigt många åsikter de delar med sig av i tid och otid.
/B

Micke sa...

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/mo-yans-hyllning-till-mao-forvanar

Hans Li Engnell sa...

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kritikerna-ger-inte-mo-yan-en-chans

Micke sa...

Mo Yan tar order direkt från det parti som håller denna nobelpristagare fängslad

https://www.youtube.com/watch?v=2QJGuPOMPvE

och hans fru i husarrest

https://www.youtube.com/watch?v=whru8grgcxw

och detta stöds av många som är beroende av att deras relation till den kinesika dikaturen intye skitas ner av sanningen om Kina.Därför är det oerhört viktigt att relativisera Mo Yans faktiska position i kommunistpartiet som står över alla lagar och inte kan ställas till svars för några av dom brott partiet är ansvarigt för.