onsdag 19 december 2012

Ett frihetligt centerparti?

Centerpartiets nya partiprogram ser ut att bli det mest liberala av alla riksdagspartiers (förslaget finns som PDF här). Konkurrensen är visserligen inte särskilt hård, men Centerns vandring i liberal riktning är ändå värd att nämna.

Däri finns visionen om fri invandring, kritiken mot centralism (inklusive maktförskjutningen till EU) och insikten att det digitala samhället kräver en ny syn på upphovsrätt. I förslaget är Centerpartiets ståndpunkt att staten "ska vara så liten som möjligt", en i svenska förhållanden rätt radikal hållning. Att partiet också tar ställning för månggifte är ännu mer radikalt (återstår att se hur den raden mottas på stämman i mars).

För en som lärt sig att vara misstänksam mot sådant som låter lite för bra för att vara sant finns anledning att inte bli alldeles till sig i trasorna riktigt än. Centerpartiets tidigare försök att gå i bräschen - det så kallade integritetsmanifestet - betydde inte ett jota när det väl kom till votering i riksdagen. Partiet struntade då i egna stämmobeslut.

Förslaget till nytt partiprogram är faktiskt riktigt bra. Till och med smått fantastiskt för att komma från ett parti som redan sitter i riksdagen. Om detta blir Centerpartiets politik, om den drivs aktivit och om C menar allvar med att bli Sveriges mest liberala parti, kan jag överväga en röst på Centern igen. Men då krävs att partiet först visar att det menar allvar och går från ord till handling.

Sjabbla inte bort det här nu.

1 kommentar:

Henrik Alexandersson sa...

För att (c) skall våga stå för allt det där krävs det nog att de är i opposition...