måndag 3 december 2012

Låt oss prata flyktingpolitik

Staffan Danielsson, centerpartistisk riksdagsledamot, skriverBrännpunkt att Sverige behöver se över flyktinginvandringen. Den nuvarande politiken håller nämligen på att få konsekvenser.

Senast i går rapporterades att endast hälften av de 10 400 flyktingplatser som behövs inför nästa år har säkrats av landets kommuner. Alltfler kommuner säger nu nej till att ta emot fler flyktingar. Det är nog inget fel på viljan, men att ta emot flyktingar kostar pengar.

Även om staten går in med pengar över en tvåårsperiod vet vi att kommunernas försörjningsansvar varar längre än så. Budgeten för försörjningsstöd kommer att öka, vilket oundvikligen gör att det måste sparas på annat om inte politikerna höjer skatten.

Detta måste vi som inte är främlingsfientliga prata om. Människor gör det redan. Håller vi käften återstår bara ett parti att rösta på. Det är vår feghet, inte Sverigedemokraternas förträfflighet, som gör att SD går som tåget i opinionen.

När kommunerna tvingas välja mellan att prioritera boenden för flyktingar och att förbättra kvaliteten i skolan och vården, har vi hamnat i ett farligt läge. Det är att ge öppet mål till Sverigedemokraterna.

Staffan Danielsson säger det obekväma, men jag tror att det är precis vad som behövs. Utmaningar har aldrig mötts framgångsrikt med tystnad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är enkelt! Vi SKA inte ta emot flera nu under överskådlig tid tills skolan, vägarna, psykiatrin och resten av samhället fungerar igen, titta bara på Finland och Tyskland. Trots Euro och finanskris så är det tip top i jämförelse med Sverige och Spanien osv. Endast någon ynka promille har verkliga flykingskäl och få vi har inga jobb att erbjuda dem som redan är här varför då förstora problemen ännu mera?

SD 2014