söndag 9 december 2012

Svensk moral(ism)

Moralistblaskan Aftonbladet förnekar sig inte. Nu driver tidningen en kampanj mot svenska resebolag i fjärran land.

Det har nämligen visat sig att det förekommer prostitution på familjehotell i Thailand. Inte så förvånande, kan tyckas.  Prostitution är visserligen förbjuden i Thailand, men myndigheterna ser mellan fingrarna. Och det är inte olagligt att ta med en en sexsäljare upp på rummet.

Enligt Aftonbladets granskning tillåter fyra av fem hotell som svenska resebyråer samarbetar med att sexsäljaren följer med till rummet. Kvällstidningen försöker förstås skapa moralpanik kring detta.

Men hur höga moraliska hästar svenska researrangörer än vill sätta sig på kan de inte påverka thailändsk lagstiftning eller moral. De ska ta seden dit de kommer, punkt slut.

Apollo och Ving överväger att säga upp kontrakten med de mer tillåtande hotellen. Lyckligtvis är presstalesmannen Jim Hovferberg på Fritidsresor av en annan åsikt:

"Vi är en researrangör som arrangerar resan och ett boende. Vad människor sedan gör på sin semesterresa är upp till var och en. Vi är ingen polismyndighet."

Precis så är det. Men som bekant anser somliga att den svenska moralen ska vara global.

3 kommentarer:

Micke sa...

Du driver ju en kampanj för prostitution och rimligen är det ett uttryck för moral.

Fast en annan moral.

Menar du att det bara ska få finnas en moral ?

Hans Li Engnell sa...

Jag "driver kampanj" för mänskliga rättigheter, även sexsäljares. Jag menar att varje land självt måste få bestämma hur lagstiftningen kring sexarbete ska se ut och att Sverige bör respektera när den avviker från vår egen.

Micke sa...

Prostitution är som du säger förbjuden i Thailand men utgör trots det en stor inkomnstkälkla för landet p.g.a korruption.

Är det det vi ska respektera då?