torsdag 13 december 2012

Abortfrågan ingen EU-angelägenhet

"Vi ska gemensamt ta kampen för att abortfrågan ska förbli en nationell angelägenhet. Medborgarinitiativet får inte användas till att kidnappa EU för att inskränka kvinnors rättigheter att bestämma över sina kroppar."
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skriver om abortfrågan tillsammans med Frankrikes "minister för kvinnors rättigheter" Najat Vallaud-Belkacem på Aftonbladet Debatt. Medborgarinitiativet från EU har använts för att lyfta abortfrågan till EU-nivå och ministrarna räds resultatet.

Åsikterna går isär mellan olika EU-länder. Det visar på vanskligheten i att låta EU diktera villkoren i frågor som borde vara upp till varje medlemsland att besluta om. Det kan ju faktiskt bli en åsiktsmotståndare som vinner...

Ty om nu Nyamko Sabuni anser att abortfrågan ska avgöras på EU-nivå borde hon rimligen också anse att det är upp till varje medlemsland att självt besluta om inställning till och lagstiftning rörande sexhandel. Annars brukar ju sexköpslagens försvarare ivrigt vilja just "kidnappa EU" för att låta sin åsikt gälla för alla.

Inga kommentarer: