tisdag 18 december 2012

En japansk hök återvänder

Japans nye premiärminister heter Abe Shinzo. Nygamle, kanske ska tilläggas. Han har suttit där förr och är nu alltså tillbaka. Nu väntar japanerna på att få se effekterna av regeringens abekonomi.

Med Abe vid makten väntas Japans linje mot Kina hårdna. Någon lösning på konflikten om ögruppen i Östkinesiska havet syns ej. Abe har själv sagt att Japan äger öarna enligt internationell lag och att all förhandling i frågan är utesluten.

Därmed lär konflikten fortgå och kanske också förvärras. Nationalistiska stämningar i både Kina och Japan kan tända gnistor i krutdurken. Vilket vore förstås både onödigt och idiotiskt.

Minnena av japanska krigsbrott, som de Nanjing 1937, är fortfarande färska i det kinesiska minnet och regeringen försöker inte direkt dämpa stämningarna. Samtidigt vill Japan å sin sida tona ned eller helst glömma bort det som skedde.

Man kunde ju önska att de gamla kombattanterna skulle kunna sätta sig ned över lite sake och en Tsingtao och diskutera saken i stället för att flexa de militära musklerna.

Senkaku på japanska eller diaoyudao, 钓鱼岛, fiskaröarna på kinesiska.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kom ihåg att Kina var allierade åtminstone indirekt med ryssen och att Japan drabbades av ett av de värsta förbrytelserna i historien, dvs atombomben. Japan har all rätt att resa sig och känna stolthet idag precis Rwanda och Tyskland håller på att göra. Bovar ska straffas och skämmas men inte i all evighet inte sant?

Mvh Jan Saxman

Anonym sa...

Hur menar du? Är det bra eller dåligt att Kina var allierade med ryssen? Alltså sett ur perspektivet med öproblemet?

Japan har förstås ingen anledning att skämmas idag för vad man gjorde under andra världskriget, men man kan tro det, med tanke på hur lite Japaner i gemen tycks veta om händelserna under kriget. En officiell ursäkt skulle nog inte sitta i vägen och göra underverk för kinesisk/japanska relationer.

Anonym sa...

Om det var bra eller dåligt att Kina och CCCP var allierade kan ju bara du själv avgöra beroende på din personliga politiska kompass förstås.

Har du någon källa på att japaner generellt av idag inte kan sin historia? Tycker du att 20 åriga svenskar idag bör åka runt i Europa och be om ursäkt för vad kalle dussin och co gjorde under stormaktstiden om dem missat eller skolkat från någon historielektion?

Och bör inte Kina om någon be om ursäkt? Till Tibet, till alla egna fd avrättade och torterade medborgare och allt plastigt skit dem krängt runt i världen?

Mvh Jan SaxmanAnonym sa...

Jan Saxman: Håller du precis som Engnell Li på att gå från liberal till konservativ och därifrån till åtminstone lite rasist light?

/Socialim.nu

Anonym sa...

Kan bara jag avgöra om det var bra eller dåligt att Kina var allierat med Ryssland under andra världskriget? Jag frågade eftersom det första inlägget tog upp det. Själv ser jag inget som helst samband med nuvarande ö-problem därav min kommentar. Men du kanske ser ett samband?

Jag tycker inte att 20-åriga svenskar bör åka runt och be om ursäkt. Jag tycker inte heller att 20-åriga japaner borde be om ursäkt. Ursäkten bör givetvis framföras av representanter för Statan Japan, och där finns inte många 20-åringar.

Kina har förvisso också mycket att be om ursäkt för, men vad har det med saken att göra? Den plastiga skiten är det ju västvärlden som lagt ut på entreprenad.

Anonym sa...

Om du läst inlägget ordentligt hade du sett att det inte bara handlar om ön.

Sen säger du att Japan inte har något att skämmas över idag varför ska då någon överhuvudtaget be KINA om ursäkt oavsett rang?

I övrigt besvarade du inte frågan angående japaners historiekunskaper varför jag inte svarar mer än så här.

Mvh JS

Anonym sa...

Jag får försöka överleva trots ditt ofullständiga svar. Om du läst mitt inlägg lite bättre och kanske utan det konfrontationsbehov du tycks ha på nätet hade du sett att jag skiljer på Japaner och STATEN Japan. Det kan knappast vara en nyhet för någon att stater ibland ber om ursäkt för oförrätten begångna i det förflutna. USA vs Rosa Parks, Australien vs Aboriginer, Sverige vs utlämnade Balter. Jag tror faktiskt USA hade vett att be om ursäkt för sin tvångsinternering av etniska Japaner under WWII.

Ett tips: Att be om ursäkt är ofta av godo.

Micke sa...

Öarna är japanska.Att den kinesiska ledarklicken behöver dom för att odla extremnationalism för attbefästa diktaturen förndrar inte detta.

Hans Li Engnell sa...

Jag bryr mig inte om konflikten som sådan, men historiskt sett är öarna inte japanska.