fredag 7 december 2012

Kampen om Egypten

Egyptens president Mohammed Mursi hann inte sitta länge på tronen innan makten steg honom åt huvudet och han förvandlades till en kejsare. I alla fall är det så omvärlden tolkar det som har skett den senaste tiden med ett dekret som gör honom näst intill oantastlig.

Det är illavarslande att Mursi kallar demonstrationerna för "konspirationer". Det är så vi vant oss att mördare som Bashar al-Assad och Alexandr Lukasjenko pratar om oppositionella.

Frågan är bara hur Mursi tänker. Om demonstranter på Tahrirtorget fällde Mubaraks seglivade regim, hur tror sig Mursi kunna sitta kvar med mer än halva landet emot sig? Han sitter på ett svagt mandat.

Risken är uppenbar att detta urartar i våld och död ännu en gång. I värsta fall kommer demokratin av sig innan den ens fått en ärlig chans i Egypten. Det är bara ännu en påminnelse om att demokrati inte vinns på en eftermiddag.

2 kommentarer:

Micke sa...

Jag anser att om Mursi inrättar en kapitalistisk diktatur så är det ok om Muslimska brödraskapet driver den förutsatt att det innebär billiga varor.

Anonym sa...

Micke, du menar ala KIna.