söndag 2 december 2012

Den sista sovjetstaten


Vid årsskiftet chockhöjer Norge tullen på ost och kött. På osten höjs tullen med 277 procent på värdet, vilket är en dramatisk ökning. 

Vore jag norrman skulle jag vara fly förbannad. Men sannolikt finns en stark opinion för denna sorts protektionism i syfte att bevara den inhemska produktionen (jämförelsen med EU:s gigantiska jordbruksstöd är given).  

För de stackars norrmännen i väst som inte kan åka över gränsen till Sverige för att handla kommer det att bli dyrt. Riktigt dyrt. Och det lär kosta svenska mejerijobb, menar handelsminister Ewa Björling.

Att svara med samma mynt är förstås bara dumt. Ett handelskrig gynnar ingen och är bara kontraproduktivt för den som egentligen vill ha frihandel

Men något svar är kanske ändå på sin plats. Sverige och EU får fundera lite över julhelgen. Vi kan ju inte räkna med att våra svenska skidåkare ska slå de norska på beställning, även om det förmodligen skulle svida mest för Norge. 

5 kommentarer:

Trash sa...

Det rätta svaret är att Sveriges regering vägrar betala EU:s jordbrukspolitik i nästa budget. Frihandel, liksom alla andra friheter, kan bara försvaras med blanka vapen.

Anonym sa...

Helt rätt av Norge. Samtidigt håller det svenska jordbruket på att helt försvinna, landsbygden utarmas och vår självförsörjningsgrad sjunker mot 20%.

Micke sa...

Sveriges regering driver en korporativistiskt grundad politik som inte har något alls med marknadsekonomi att göra..

Om Sverige viftar på arschlet i EU så beror det bara på att Borg anser sig ha råd att låtsas på samma sätt som han låtsas varje gång han öppnar käften om Grekland.


Anonym sa...

Det behöver inte vara en majoritet bakom. Public choise och allt det där.

För övrigt är det en löjlig idé att problemet för jordbruket är att man handlar över gränser. Den minskande andelen jordbrukare beror på ökande mekanisering.

Och ska man "fixa" det så får man börja göra saker för hand. Vad nu det ska vara bra för.
/B

manen sa...

man kanske ska börja smuggla in ost i Norge?