lördag 15 december 2012

Amerikansk vapenfetischism


Skolskjutning. 

Ordet borde inte finnas men har kommit att beskriva ett i huvudsak amerikanskt fenomen: personer beväpnar sig och löper amok på skolor i ett så kallat utvidgat självmord.

Den beryktade skolskjutningen på Columbine High i Littleton i Colorado 1999, då Eric Harris och Dylan Klebold tog livet av 13 elever och lärare innan de avslutade sina egna liv, har kommit att överskuggas av än värre dåd på senare år. Harris och Klebold planerade visserligen ett attentat som om det lyckats hade blivit det värsta på amerikansk mark sedan Pearl Harbor. Men det var nog många som trodde att deras massaker skulle bli hågkommen som den värsta av dem alla.

Massakern i Newtown, Connecticut, är förfärligare, och inte bara sett till antalet offer. Denna gång drabbades ett lågstadium. Sexåringar slaktades. Det gör dådet så obegripligt, så avskyvärt.

Politiska kommentatorer verkar dock tämligen överens om att inte heller denna händelse kommer att få några konsekvenser för lagstiftningen och stödet för rätten att bära vapen. Andra säger att om det inte blir några förändringar nu när småbarn på ett lågstadium har skjutits till döds, kommer det aldrig att hända. Barack Obama nämnde i sitt tal "meaningful action", vilket inte behöver betyda någonting konkret.

Från både liberalt och konservativt håll hänvisas till den konstitutionella rätten, det andra tillägget i den amerikanska konstitutionen, att bära vapen. Efter massakrer som den i Newtown brukar dessa grupper hävda att det inte skulle ha hänt, eller åtminstone inte fått samma omfattning, om rätten att bära vapen bara var absolut. Då kunde ju lärarna själva ha skjutit gärningsmännen. Konsekvensen är ett samhälle där alla går omkring med vapen hela tiden.

Personligen skulle jag inte vilja skicka barn till en skola som har beväpnade lärare. Lika lite skulle jag vilja gå på bio med beväpnade stolsgrannar eller känna att jag för säkerhets skull måste ta med en Glock när jag går ut på stan.

Denna vilda västernmentalitet känns för oss svenskar tämligen främmande. Men den amerikanska vapenfetischismen är utbredd och finns även inom svenska kretsar av liberaler och konservativa.

USA har ett gigantiskt problem här och det är ganska naturligt att rätten att bära vapen och synen på vapen i samhället kommer upp till diskussion. Ty någonstans tror jag även att amerikaner önskar en framtid där begreppet skolskjutning tillhör historien.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gör skedar att människor blir tjocka?
Du borde nog ändra din profilbeskrivning från liberal till konservativ.

Hans Li Engnell sa...

Strålande jämförelse...

Anonym sa...

Om du är emot rätten att bära vapen, tycker du även polis och militär bör vara obeväpnade? Annars menar du att bara en viss klass människor inte bör ha rätt att bära vapen.

Hans Li Engnell sa...

Jag är inte emot rätten att bära vapen per se. Men jag är heller inte anarkokapitalist och anser att vi ska ha ett våldsmonopol.

Anonym sa...

T.o.m. en socialdemokrat som Vilhelm Moberg betonade den svenska historiens erfarenhet att rätten att bära vapen var det yttersta värnet mot tyranni.

Anonym sa...

Problemet är inte att folk bär vapen utan omständigheterna runt omkring. I ett sunt samhälle där folk har arbete och välfärd är våldet lågt medan det stiger till skyarna i orostider. I USA och vissa andra länder finns ju ingen rättvisa eller välfärd. Det föder frustation och uppgivenhet vilket i sin tur föder våld och hat.

/Socialism.nu