måndag 26 november 2012

VarM lUFt


MUF-ordföranden Erik Bengtzboe tycker att Moderaterna ska släppa begreppet borgerlig då det tillhör historien och inte speglar vad partiet står för i dag. Han tillägger: "Vi ska aldrig ställa föreställningar och traditioner före våra idéer."

Vilka idéer?

Moderaterna har inga idéer längre. Sedan Fredrik Reinfeldt tog över har partiet upphört att vara ett idédrivet parti. Nu gör Moderaterna precis det Bengtzboe säger att MUF "aldrig kan tillåta eller acceptera": stannar upp, känner efter vart vinden blåser och följer med strömmen. Det finns inga heliga kor längre. Och MUF har ärligt talat inte gjort annat än tillåtit och accepterat de senaste tio åren.

MUF var för 10-15 år sedan en liberal kraft som drev klassiskt liberala idéer och åtminstone försökte agera blåslampa på sitt moderparti. I dag har den kraften brunnit ut och förbundet har fått en ordförande som låter precis som den moderata partiledningen.

När Bengtzboe skriver att han "är en del av Nya moderaterna som ständigt förnyar sig för att göra våra idéer rättvisa och se dagens och morgondagens samhällsutmaningar och lösningar på dessa" undrar jag om det är partisekreteraren som sitter bakom tangentbordet.

Ingenstans i debattartikeln framgår vilka idéer Erik Bengtzboe brinner för. Det känns som en evighet sedan det var viktigt att berätta om sådant i Moderaterna. Tråkigt nog kan detsamma numera sägas om dess ungdomsförbund.

Inga kommentarer: