måndag 26 november 2012

Ondskan vi tror på


Ända sedan andra världskriget och nazisternas folkmord har vi försökt förstå hur en civiliserad stat i hjärtat av Europa kunde förvandlas till en terrorregim som beslutar utrota ett helt folk.

Personligen tror jag att människan är kapabel till i stort sett vad som helst under vissa särskilda förutsättningar. Vi måste också inse att det första lilla steget mot ett folkmord är att skapa och sedan fjärma sig från den andre, vilket sker i mobbningssituationer på vilken skolgård som helst runt om i världen. Vi har i oss att dela upp och kategorisera andra människor.

Ondskan är banal, förklarade Hannah Arendt. Psykologerna Alexander Haslam och Stephen Reicher vid University of Queensland i Australien respektive University of St. Andrews i Storbritannen omvärderar i sin forskning tidigare hypoteser om den banala ondskan. I stället lyfter de fram individens egen motivation.

För den som tagit del av nazistiska krigsförbrytares egna berättelser torde detta inte vara något nytt. I exempelvis Laurence Rees böcker (som också blivit BBC-dokumentärer) framträder en rad förbrytare, från den tyska men i War of the Century också från den ryska sidan. Det är personer som begått flagranta krigsbrott och säger att de inte tvivlade på om det var rätt när brotten begicks.


Om vi ska söka finna en gemensam nämnare dessa förbrytare emellan, som otroligt nog valt att ställa upp framför kameran, är det just att de säger att de ansåg eller trodde att de handlade rätt. Denna förklaring kommer från såväl anställda i förintelsemaskineriet i Auschwitz-Birkenau och frivilliga i avrättningsförband (Einsatzgruppen) på östfronten som soldater som förhört och sedan skjutit fienden efter att denne tömts på information.

Nazisternas folkmord var ideologiskt drivet. Alla som deltog var inte övertygade nazister, men tillräckligt många som på olika sätt bidrog till Förintelsen - antingen genom att fösa judarna till gaskamrarna, ta hand om deras egendom eller genom att dra nytta av judarnas död ansåg att kriget mot judarna var rätt eller var likgiltiga inför deras öde. Det framkommer i intervjuer med många förövare och vittnen.

Bilden av Förintelsen som välplanerad och från första början utstuderat grym är vida spridd. Men den är felaktig. I själva verket resulterade det mesta nazisterna företog sig i kaos och oordning. Det var ett direkt resultat av Hitlers sätt att leda och återspeglades även i hur utrotningen av de som utpekats som Tredje rikets fiender sköttes. Förintelsen var aldrig en färdig plan utan en stegvis utveckling med en enorm byråkrati som är näst intill oöverblickbar (eller åtminstone svår att begripa).

Hitler gav aldrig detaljerade order, vilket innebar att de underlydande själva fick sörja för utförandet. Det i sin tur gav underhuggarna stor makt att själva tolka ordern så att den gynnade dem maximalt. Adolf Eichmanns organisatoriska skarpsinne gjorde sig utmärkt i detta system, andra hejdukar kunde utnyttja sin hänsynslösa och giriga sida för att både uppnå resultat och bli förmögna. I rättegången på 1960-talet kom Eichmann, i likhet med de flesta andra nazister som ställts inför rätta i tidigare rättegångar, att hävda att han bara lydde order. Men han gjorde mycket mer än så.

Men i likhet med gauleiters som Arthur Greiser i Polen hade Eichmann stor makt att utforma sin verksamhet efter eget huvud. Mot slutet av kriget fick Reichführer-SS Henrich Himmler till och med läxa upp sin underordnade då Eichmann skickat iväg judar på en dödsmarch när SS-ledaren ville hålla dem vid liv som gisslan. Eichmanns drevs av ett ideologiskt hat mot judarna, något han tycks ha delat med många förövare.

Kort sagt kan hävdas att en pervers hatideologi, effektiv propaganda och makthungriga underordnade med stor handlingsfrihet möjliggjorde Förintelsen. Samma tre ingredienser har lett till liknande mänskliga katastrofer sedan dess.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Som övertygad nationalsocislist sedan ca 10 år tillbaka skiter jag fullständigt i dina tårar och sk filosofi rörande "ondska".

För det första tror jag inte ett skvatt på att du eller resten av pk idioterna sitter inne med sanningen. Ni har inga bevis helt enkelt, bara några sk överlevare typ Elie Wiehsel som påstod att det sprutade blod likt fontäner i månader efter den sk Babi Jar Massakern.

Men visst ok vi säger att det sant. Ska jag då göra avbön? Nja, ställ då samma fråga till en kristen när det gäller korstågen, en muslim för ännu värre saker och inte minst en jude för vad som idag sker i Palestina med omnejd. Hur kan man idag med gott mod kalla sig för kristen, muslim och jude med detta i bagaget? Hahaha och V(PK) och SAP då..kommunismen!!

Men även liberaler har blod på sina händer, titta bara i sydamerika...Katoliker, liberaler och marxister mot en nationell befolkning lite här och där.

Nej, nationalsocialism är ingen ondska ej heller godhet utan en väg framåt. Vi går inte åt höger eller vänster utan just framåt med allt vad det innebär.

Tackar för ordet!

Vänligen Rune Ståhl (Nordiska NS)

Hans Li Engnell sa...

Du behöver inte göra dig dummare än du är. Förintelsen är förmodligen historiens bäst dokumenterade brott. Att förneka denna nazismens främsta "bedrift" är väl att svika Führerns ideal å det grövsta.

Anonym sa...

"Utrota ett helt folk"? Nja, men hur kommer det sig då att det finns ett land som heter ISRAEL! Består detta land alltså av svenskar och/eller marsianer?

Den där sk förintelsen och sk slutgiltiga lösningen gick ignet vidare va eller hur?Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=zh-zx6hVWug&feature=related

Anonym sa...

Varför är alla högerextremister ALLTID idioter?
SA var också idioter och leddes av en bög.
Märkligt..........

Hans Li Engnell sa...

Nå, nazisterna kom halvvägs med sin slutliga lösning. Sök lite på Amazon. Testa att läsa en bok. Förr om åren var nazisterna åtminstone läskunniga.

TjalleBalle sa...

Det finns ett viss mått av nekrofili och ett stort mått manlig homosexualitet i all nazism.
Fundera på det nästa möte.

Anonym sa...

Ja, dem kom halvvägs men pga av katastrofen i sovjet så avstannade dem något. Man kan jämföra med folkmordet i Rwanda som egentligen började redan i oktober 1990 men avbröts till och från genom fredsförhandlingar och anfall av RPF. Även dem gjorde "bara halva jobbet".

Mvh Jan Saxman

Martin sa...

Att argumentera med en Förintelseförnekare är lika lönsamt som att debattera med ett Jehovas vittne som knackar dörr.
Rune Ståhl: Du förnekar Förintelsen, men var har då dessa 6 miljoner judar tagit vägen?
Vad säger du om SS män som erkänt att de dödade miljoner? Som t.ex. Höss, Gustav Wagner, Eichmann, Oswald Pohl osv.
Att andra har blod på sina händer ursäktar inte Nazisternas illdåd. Antingen omfamnar du nazismen med allt de har gjort eller så förnekar du din egen historia. Du kan inte behålla kakan och äta den.

Anonym sa...

I övrigt är det historia och inget som bekommer mig. Jag skulle givetvis aldrig döda någon oavsett tro eller etnicitet eller vad som helst iövrigt. Har det skett så är det bara att beklaga och fördöma men iövrigt inget som är väsentligt idag.

/RS

Micke sa...
Tjalleballe... I det här fallet Rune Ståhl, /RS lyckades trolla så bra den här gången att han fick folk att tro att han är organiserad nazist.

Det är han inte.Han är ett troll.

Anonym sa...

Micke: Jobbar du på EXPO eller Säpo?

Micke sa...

Även om jag hade gjort det så är varken Expo eller Säpo intresserade av det trollande du använder din tid till här och hos Hax.