onsdag 7 november 2012

Obamakross, laglig cannabis och gayäktenskap


Som väntat blev det Barack Obama som tog hem segern i kampen om den amerikanska presidentposten. Mitt Romney erkände sig besegrad tidigt i morse, svensk tid. Man kan säga att idioten vann, inte fascisten.

En liten lättnad är det. Men bara liten. Obama har fyra tuffa år framför sig och frågan är vad han egentligen kan genomföra med ett republikanskt övertag i representanthuset. Det har inte direkt hänt så mycket de senaste två åren och givet USA:s ekonomiska läge kan jag inte direkt säga att jag avundas honom.

Ändå tror jag att det är lite bättre med Barack Obama i Vita huset än Mitt the twit. Romney lyckades aldrig vinna folks hjärtan och blev egentligen bara ett alternativ för alla som av olika orsaker hatar Obama.

Förutom att välja om Obama till presidentämbetet röstade invånarna i Washington och Colorado för en legalisering av cannabis. I båda delstaterna får invånarna ha på sig 28 gram marijuana.

I Maine, Maryland, Washington och Minnesota röstades det om homosexuellas rätt till äktenskap. De två förstnämnda röstade ja. Och Kalifornien har röstat om dödsstraffet - med ännu oklar utgång. Vissa delstater tycks tydligen ha anammat Obamas slogan "forward".

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det bör understrykas att när Colorado och Washington går emot centralmaktens förbud är det ett utslag av federalistiska principer, som vissa nationalkonservativa EU-motståndare vill förvägra regionerna i Sverige.
Där men inte här?
http://www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/125564.html

Hans Li Engnell sa...

USA är EN nation inom vilken alla identifierar sig som amerikaner. EU är ett samarbete mellan 27 olika länder (och i ett historiskt perspektiv ett ungt sådant). Befolkningarna i dessa länder identifierar sig inte i första hand som européer. Den gemenskapen finns inte, EU:s propaganda till trots.

Anonym sa...

Meh. Bush besegrar än en gång Kerry.

(Romney och Kerry har båda försökt ersätta tala om tidigare erfarenheter i stället för politik, Mitt om hans affärsliv, John om sina Vietnam-äventyr. Och ska man vara ärlig, intellektuellt är Obama en Bush.)
/B

Anonym sa...

@ Hans
Tror du seriöst på den nationalistiska dogmen "En person - en identitet"? Let's face it: vi har alla multiidentiteter.
Finns det något motsatsförhållande i att känna sig som gotlänning, svensk och europé?
Du bemöter heller inte sakfrågan: EU bygger trots allt på federalistiska principer, i motsats till det svenska Folkhemmet.
http://www.scania.org/activities/lathund/index.html

Anonym sa...

Bäste Hans: Du är nog lite av mini Fuhrer trots allt. Jag tror visst att folk i Europa identifierar sig som folk av kontinenten. Men visst, först som svensk sedan som nordbo och därefter europee och sist men inte minst världsmedborgare. Afrikaner som lever i eller besöker Sverige brukar säga att dem kommer från Afrika och inte just det specifika landet.

/Hubba Bubba

Anonym sa...

Beklagar USA. Tack för det som varit, tack för hjälpen i andra världskriget och kalla kriget. Att ni nu prövar socialism när alla andra misslyckats kan bara tas som en stor portion humor. De initiativrika kommer förmodligen flytta till Kina eller latinamerika. Lycka till.

Anonym sa...

@ Hubba Bubba
Ofta är den regionala identiteten starkare än den nationella, t.ex. i Jämtland, Gotland eller Skåne m.fl.

Sverige har just nu öppnat upp sig gentemot Europa där integrationen, urbanutvecklingen och nationalstatens försvagning och regionernas förstärkning leder till att borgmästare och inte presidenter, kommer ha den politiska tyngden. Inom liberalismen finns en stark tradition gällande federalism, nullification och secession genom Mises, Rothbard, Tom Woods, DiLorenzo m.fl.
Därför är det beklämmande, att de flesta svenska liberaler just nu tycks ha blivit statsnationalister.

Hans Li Engnell sa...

Att Europas befolkningar i första hand identifierar sig som medborgare i sitt land och inte som européer eller en del av den europeiska gemenskapen är inte direkt ett kontroversiellt påstående. Självfallet kan vi människor ha en rad identiteter - från snickare, AIK-supporter till lajvare, hårdrockare och norrlänning.

Men det är faktumet att EU ännu inte lyckats lägga till "europé" i ovanstående lista som gör att intresset för en europeisk federal stat är tämligen svalt hos väljarna. Det är en hetare tanke bland EU-eliten, men så är EU också ett elitistiskt projekt.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Afrikaner som lever i eller besöker Sverige brukar säga att dem kommer från Afrika och inte just det specifika landet.
-------------------------------
Styrk detta med fakta.

Anonym sa...

Micke: Håll dig till ämnet och "rätta" inte andra, detta är bloggägarens uppgift.