fredag 16 november 2012

Parlamentsval - men först ett rejält krig


Nu har strider blossat upp i Gaza igen. Israel har redan flygbombat mål och sägs stå beredda att gå in med stridsvagnar. Om så sker kan vi räkna med ett nytt blodbad.

Bakgrunden är att Israel genom en raketattack avrättade Hamas militäre ledare Ahmed Said Khalil al-Jabari. Hamas svarade föga förvånande med hårda fördömanden och därefter följde raketattacker som tog tre civila israelers liv. Israel svarade, precis som väntat, med fler raketattacker.

De som drabbas hårdast av detta vansinne är alltid civila. Israel visste naturligtvis på förhand vilka konsekvenser attacken mot den militäre ledaren skulle få men valde ändå att slå till. Det är inte osökt att tro att det passar Benjamin Netanyahu ganska bra att slå till mot Hamas nu månaderna före nyvalet i februari. Det är ett ypperligt tillfälle att visa folket lite handlingskraft.

I vanlig ordning tar Israel livet av flera palestinier för varje dödad israel (hittills är förhållandet mellan döda israeler och palestinier 3-19, oräknat den döde arméchefen, men det lär öka).

Varje land skulle göra samma sak för att försvara sitt folk, förklarade Benjamin Netanyahu. Och visst, Hamas fortsätter att skjuta raketer. Men deras kapacitet är direkt infantil jämfört med den militära makt som Israel kan uppvisa. Just därför kan israelerna stå för precis så mycket övervåld som de själva behagar.

Probemet är att Israel aldrig någonsin vill sätta den palestinska desperationen, och extremismen, i relation till ockupationen. Ju fler civila dödsoffer som den israeliska militären gör sig ansvarig för, desto större sannolikhet att människor radikaliseras och flyr till Hamas.

Israel ser över huvud taget inte någon koppling mellan sitt eget agerande och palestiniernas motreaktioner. Så länge den israeliska regimen är så oförmögen att se sitt eget ansvar i konflikten kommer våldet tyvärr att fortsätta och fler civila liv att skördas.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Varför blir annars intelligenta och rationella personer när det kommer till Israel ofta plötsligt idioter?
/ TFF

Martin sa...

Hamas har som styrande i Gaza bara under 2012 skjutit 1000 raketer mot Israel. Israel svarar nu och med full rätt tar livet av Hamas högste man.
Din analys har 2 svagheter. Den ena är att när du förväntar dig att krig skall vara mellan 2 helt till 100% symmetriska parter. Har aldrig funnits i modern tid.
Den andra är våldsspiral teorin. Dvs att mer våld föder mer våld. Den stämmer inte. Vad kom först, ockupation eller terrorism? Man kan med tillräckligt mycket våld, slå ut eller avskräcka en motståndare. Israel har tyvärr inte använt sig av tillräckligt mycket våld än.
Israel har som stat en självklar rätt att försvara sig. Att civila dödas i Gaza ligger helt på Hamas ansvar då dessa använder civila som sköldar, bygger bunkrar under civila områden och struntar helt och hållet i civilas liv.

Hans Li Engnell sa...

Min poäng är att Israel sätter Gaza i blockad och sedan blir förbannade när palestinierna bygger tunnlar för att smuggla. Att Israel därutöver verkar tro att ockupation inte föder bitterhet, hat, frustration och extremism. Det är inte bara naivt, det är på gränsen till patetiskt att Israel vägrar se sin egen skuld i konflikten. Synsättet påminner inte så lite om USA:s reaktion efter 9/11 (här är ju Ron Paul en av få som har försökt förklara att även amerikansk politik får konsekvenser som leder till motreaktioner).

Du ser bara Hamas och glömmer helt bort allt vanligt folk. Det är det israeliska våldet som har drivit palestinierna i Hamas famn. Mer våld kommer leda till mer desperation och mer extremism och således vara gynnsamt för extremisterna i Hamas. En hårdför israelisk linje påskyndar bara detta. Om Israel som stat har rätt att försvara sig, har palestinierna endast rätt att förödmjukas? Vad brukar hända när ett folk förödmjukas under lång tid? Brukar det resultera i någonting positivt?

Micke sa...

Israel har förnekat palestinerna att representeras av i demokratiska och internationellt erkända val utseeda representanter samtidigt som man själva tillåter att den egna regeringen innehåller extremister krigshetsare och rasieter.

Därför har Israel det fulla ansvaret för allt som sker i Gaza.

Martin sa...

Säg mig Hans, var det inte palestinierna som själva valde Hamas? De hade ju ett val, Hamas, Fatah mfl. De valde Hamas. Så kom inte och säg att det är Israels fel. En sak är ganska talande, det var vanligt folk som valde Hamas. Som man bäddar får man ligga. Hur tror du omvärlden skulle reagera om t.ex. Sverige fick en nazistisk regering och började avrätta oliktänkande, homosexuella osv (som Hamas gör)?
Juridiskt sett har Israel rätt. Man angrips av raketer och har således en glasklar rätt att försvara sig. Man har för en gång skull hela EU gemensamt bakom sig.
Vad kom först, terrorism mot judar eller ockupationen?
Om Hamas inte hade valts och man hade utvecklat Gaza istället (Israel lämnade flera växthus för export av blommor och jordgibbar till palestinierna vid tillbakadragandet som krossades av det vanliga folket), hade det varit lugnt.
Så lägg skulden där den hör hemma, hos Hamas och islamisterna. Gazaborna hade chansen, de valde extremismen och får då ta konsekvenserna. Det kallas att ta ansvar för sitt val. Varför kan du inte behandla palestinierna som vuxna människor i din analys istället för att anklaga Israel?

Hans Li Engnell sa...

Martin:

Som man bäddar får man ligga? Hört talas om begreppet orsak och verkan? Om du blir förödmjukad, nedtryckt och inte ser någon som helst ljusning är risken större att du röstar på extremistpartier. När Hamas dessutom sysslar med olika sorters välgörenhet i ett område som är utsatt för en blockad och där det råder brist på det mesta, är du förvånad att de vinner popularitet?

Situationen blev inte direkt bättre under Fatahs styre. Och Israel fortsätter ju bara utbyggnaden av bosättningarna. Även israelerna har valt extremismen. Får då inte även de ta konsekvenserna?

Martin sa...

Just det ja, orsak och verkan. Kan du inte svar på vad som kom först, terror mot judar eller ockupation?
Israel har bosättningar som kan tas bort som man gjorde i Gaza när man utrymde. Vad fick man tillbaka? Jo, ett antal år av raketbeskjutning. Det har varit samma sak på västbanken. Israel drar sig tillbaka, ger mer land, men får bara terror och intifador till svar. Palestinierna och inte bosättarna var de som krossade fredsrörelsen i Israel. Kanske värt en tankeställare?

Micke sa...

Palestinierna och inte bosättarna var de som krossade fredsrörelsen i Israel
---------------------------
Så du skulle inte se det som våld om jag bosatte mig permanent i din trädgård ?

Hur resonerar du då?

Har jag gudomlig rätt att bosätta mig där?

Micke sa...

http://www.dagbladet.no/2012/11/17/nyheter/utenriks/gaza/hamas/palestina/24423328/

Martin sa...

Jag kommenterade bara om fredsrörelsens fall i Israel.
Eli Yishai ses i Israel som en extrem religiös tomte som inte någon tar på direkt allvar. Ungefär som Jimmie Åkesson. Eli Yishai menade bland annat att orsaken till skogsbranden på Karmel berget för ett par år sedan var att folk inte läste Toran tillräckligt.
Gaza är genom Hamas i stort sett redan på Medeltiden. Spöstraff, stening för kvinnor, religionen är allt, moskéer byggs istället för skolor. Det enda som saknas är väl i stort sett tornerspelen?

Micke sa...

Det som stör är att du så uppenbart hanterar extremister med två mallar.

Du pratar om en INRIKESMINISTER i en demokrati.

Martin sa...

Och hur mycket inflytande har denne Eli Yishai då? Han sitter inte i säkerhetskabinettet och har inget inflytande över försvarspolitiken över huvudtaget!
Det är patetiskt hur lite du kan om israelisk inrikespolitik!
George Bush sa minsann en hel del grodor han med och jag märkte inte direkt någon storm i en norsk tidning för det. Och ni pratar vi om en president i världens mäktigaste stat!

Hans Li Engnell sa...

George W Bushs grodor är SYNNERLIGEN välrapporterade i alla tänkbara medier. Han hånades ju under hela sin presidentperiod.

Men var det verkligen en groda vi såg från Eli Yishai? Jimmie Åkesson är för övrigt inte minister i den svenska regeringen.

Micke sa...

Martin.Du har ett problem som du måste reda ut för sig själv innan du fortsätter.

Du menar att israeliska regeringsrepresentanter ska kunna uppmana till utrotning av palestinier UTAN att dessa då representerar vare sig regeringen eller folket medan Hamas ALLTID representerar alla palestinier.

Fixa det är du snäll.

Om Israels demokratiskt valda regering består av högerkonservativa och fascister så består den av högerkonservativa och fascister.

Det är inte svårare än att Hamas som INTE är en regering består av islamister som INTE representerar alla palestinier.


Anonym sa...

Man måste vara två för att kunna dansa tango, och precis på samma sät är det med konflikter, dvs minst två parter. Visst, är det helt oacceptabelt att Hamas mfl förnekar "F"örintelsen, men ändå talar om en ny sådan, inför Sharialagar och bombar civili israeler osv men det är ju precis lika illa när Israel inte gör skillnad på bebisar och massmördare. Det har i grund och botten ingen betydelse vem som "började" utan vem som har vett nog att göra något konstruktivt som lockar den andre med på båten.

/Jonas Fläckerud

Anonym sa...

Till samtliga:

Kan vi inte ändå enas om att det ytterst är de civili på båda sidor det är mest synd om? Jag menar alla israeler röstar inte på hökarna i Knesset bara en mindre del de facto. Samma sak med palestinierna. Bara det. Endast runt 30% av tyskarna stödde Hitler vid hans makttillträde men fick ändå brinna och lida fullt lika mycket som huvudfansen om inte mer.

Men israels övervåld slår ju dessutom tillbaka på dem själva. Hade dem skött det snyggare hade Hamas antagligen fått se sitt stöd dala ganska radikalt. Istället utnyttjar dem den maximalt.

Mvh Jan Saxman

Martin sa...

Självfallet var det fel av Yishai att säga det han gjorde. Det är ju en av meningarna bakom just ordet "groda".
Och ja, jag tror det var en groda, även om han nog inte förstår det själv. Precis som Bush.
Hamas däremot är inte samma sak som Israel. De är terrorister. Den som inte förstår det utan kör på kålsuparteorin bör läsa sin historiebok.
Israel har rätten att försvara sig. Är 30 döda, övervåld? Vad är då inte Syrien, Libyen etc?
Inte många protester jag hittade mot Syrien på din blogg.

Martin sa...

Sedan så röstar faktiskt en majoritet av israelerna på högern eftersom det inte finns något dugligt alternativ. Vänstern är lika nere i opinionen som moderaterna var på 1960 talet.

Anonym sa...

Bäste Martin: Nja, men Hamas är trots allt folkvalda i någon mening. Precis som alla i Knesset. Hitler var ochså folkvald på ungefär samma sätt och med samma stöd. Poängen jag har är ju att de civilia på båda sidor är de stora förlorarna oavsett vad de röstat på.

Varför kan inte Israel visa mindre brutalitet och mer precision?

Ok visst, palestinierna skulle ju även de kunna vara mer av fair players och tex ställa krav på Hamas och övriga av deras folkvalda.

Alla har ett ansvar: TA DET NU!

Mvh Jan Saxman

Micke sa...

Självfallet var det fel av Yishai att säga det han gjorde.
---------------------------------

Det var Israels demokratiskt valda REGERING som uttryckte ungefär samma sak som ORGANISATIONEN Hamas tidigare har gjort och du kan inte hantera det på ett konsekvent sätt.

Anonym sa...

Micke: Håller du då med om att det finns "gott om nötter" på båda sidor?

Martin: Angående huruvida 30 döda är övervåld är svårt att svara då vi i skrivande inte vet offrens identiet, du kanske vet det? Är tex det mödrar med ofödda barn så är det givetvis mycket tvivelaktigt oavsett omständigheter. Men om det däremot är skäggiga fullblodsterrorister som i full action riktar robotar mot civilia i Haifa eller Tel Aviv så kan det mycket väl vara fullt befogat.

Mvh Jan Saxman

Martin sa...

Micke: Hur svårt är det att förstå att Eli Yishai knappaste talade för regeringen i frågan? Tror du Jens Orback var en representant för hela den regeringen när han fällde kommentaren om hästen?
Självfallet är det de civila som lider mest.
Israel har god precision på sina vapen, men problemet är när Hamas medvetet vill se så många civila döda som möjligt och därmed tvingar dessa att stå i skottlinjen. På så sätt blir det brutalt, precis som Hamas vill. Alternativet är att antingen gå in med markstyrkor eller avstå helt från attacker och då lämna carte blanche för fortsatta attacker från Hamas o co.
Hamas valdes demokratiskt. Betyder det att man per automatik måste acceptera det? Skall vi göra en jämförelse med Jörg Haider i Österrike?

Hans Li Engnell sa...

Martin:

1. När Israel bombar civila i deras egna hem, står även dessa människor i skottlinjen?

2)Ja, Hamas valdes demokratiskt. Visst får människor ta konsekvenserna av sina beslut vid valurnan (så även det tyska folket 1932). Men vi måste kunna höja blicken en aning och inse att inget uppstår ur vakuum. Hamas lever på ockupationen, de närs av det israeliska förtrycket. Om du begraver dina fyraåriga dotter i dag, vilken inställning har du till Israel i morgon? Önskar du fred eller hämnd?

Micke sa...

Martin fottsätter att insistera och hävdar att den Isareliska regeringen inte är den israeliska regeringen om det värdemässiga innehållet i det den säger överenstämmer med vad organisationen Hamas säger .

Detta är likvärdigt med att hävda att om han själv ber mig att dra åt helvete så är det inte han som säger det utan någon annan.

Det säger sig själv att om man har den töjbara synen så kan man inte förväntas bli tagen på allvar.

Micke sa...

Hamas valdes demokratiskt i internationellt erkända val men utgör ingen regering över något folk överhuvudtaget eftersom Usa och Israel med våld förnekat palestinierna att låta sig representeras av dom människor dom själva valt.


Martin sa...

Micke: Om en minister gör ett oerhört korkat uttalande, talar han då för hela regeringen? Kan du svara på det?
En en gång, tar jag exemplet om Jens Orback som i egenskap av minister i den dåvarande socialdemokratiska regeringen gjorde ett korkat uttalande. Talade han för hela den röd gröna regeringen då?
Hans:
Du måste fråga dig, är dessa civila själva målet för bombningen? Eller är det Hamas raketramp på huset? Hamas tvingar familjen att stanna kvar. Vems är felet då? Och vad bör Israel göra för att slå ut den raketrampen som riktas mot sina civila?
Hamas närs av Israels ockupation, ja, men ockuperar Israel Gaza? Problemet är att Hamas anser att Israel inte skall existera alls. Läs gärna dess partiprogram. De anser att alla israeler är legitima måltavlor. Då finns det inget utrymme för kompromiss eller förhandlingar.

Micke sa...

Jag tror inte att du förstår grunläggande demokratiska spelregler.

ALLT en minister i en regering säger om det samma regerineg ägnar sig åt är ett uttryck för denna regering.

På samma sätt är ALLT som ledare för organisationen Hamas säger ett utrryck för organisationen Hamas.

Vem Areiel Sharons son represenetar mer än minnet av sin fars politiska misslyckande vet jag inte men han har nyligen uttryckt att Gaza bör jämnas med marken på samma sätt som

Antagligen för att hylla sin far.

Micke sa...

Talade han för hela den röd gröna regeringen då?
----------------------------

Visst.I sin förtroenderoll kommer ALLT han säger och gör att vägas mot hans uppdrag och det är därför du överhuvudtaget vet vad han sa.


Hamas närs av Israels ockupation, ja, men ockuperar Israel Gaza?
---------------------------
Gaza är i praktiken ett Ghetto


Läs gärna dess partiprogram
-------------------------
Jag är extremt negativ till Hamas men jag anser trots det att den enda framkomliga vägen är att Hamas får bära DET FULLA ANSVARET som det palestinska folkets lagligen valda representanter inför det Palestinska folket och hela världen i dialog med Israel.

Anonym sa...

Fullständigt meningslöst diskutera med en israelkramare som Martin. Han ser allt genom ett sionistiskt filter. Men jag ska ändå svara på det han tjatar om hela tiden: vad kom först, terrorismen eller ockupationen? Svaret är att den JUDISKA terrorismen kom först: Irgun, Stern-ligan (som mördade Folke Bernadotte), Haganah, Palmach, Kach för att nämna bara några grupperingar) därefter fördrivningen av palestinierna och ockupationen av deras land.

Martin sa...

Micke: Jag delar inte din uppfattning om att en ministers uttalande är representativt för en hel regering.

Gaza är ett ghetto? Israel har rätten att hålla gränsen stängd, men däremot kan man fråga sig varför Egypten inte öppnat gränsen som de arabiska bröder de är?

Varför har inte Fatah då accepterat att Hamas vann valet? Varför försökte de göra en statskupp i Gaza? Sluta skyll alla palestinska problem på Israel.

Anonym, vem du än är, så borde du gjort din research bättre. Kach bildades 1971 och är idag det enda partiet som är förbjudet i Israel. Du kanske borde googla Hebron massakern. den hönde 1929, dvs nästan 20 år innan Israel bildades. Som Palestinakramare så kan jag förstå om du har svårt för sådant som fakta.

Micke sa...

Micke: Jag delar inte din uppfattning om att en ministers uttalande är representativt för en hel regering.
-----------------------------

Vad bra för det betyder att inget av det Nethanyahu säger, har sagt eller kommer att säga är representativt för hans regering eller det land som gjort honom till ledare.

Frågan är i så fall om man behöver politiker överhuvudtaget om dom inte representerar någon?


Gaza är i praktiken ett Ghetto.
Så skulle du sannolikt se det själv om det var judar som var bosatta där och palestinier som styrde själva Israel samt i allra högsta grad om du var tvungen att bo där själv.


Varför har inte Fatah då accepterat att Hamas vann valet?
--------------------------
Därför att dom liksom Israel och Usa inte heller respekterar att begreppet demokrati är absolut.
Valet accepterades av Israel och Usa "som en lektion i demokrati" och man utgick från att det då genomkorrumperade Fatah skulle vinna.
När så inte blev fallet bestämde Israel och Usa att demokrati inte är positivt om dom själva inte ytterst bestämmer.Martin sa...

Micke: Premimärministern leder regeringen och därmed landet och det han säger är självfallet representativt för regeringen! Men det var ju inte Bibi vi pratade om här eller hur, så håll dig till ämnet. Om Israel hade ägnat sig åt att föra Gaza tillbaka till Medeltiden så hade vi inte haft några palestinier där. Punkt slut.
Begreppet ghetto är förknippat med judar. En en gång, måste Israel ha gränsen öppen till Gaza? Egypten kan väl öppna sin gräns, varför gör de inte det?
Du verkar inte förstå det här med val. Bara för att någon väljs betyder det inte att omvärlden betyder acceptera det. Det är helt naturligt att man väljer att bojkotta en regim som ägnar sig åt självmordsbombare. Har du svårt att se det?

Anonym sa...

Jag tänker inte diskutera med dig Martin, du är en sionistapologat om jag nånsin stött på en och som sådan lika trovärdig som en burk ravioli, varför dina små historielektioner är helt irrelevanta. Jag skulle kunna säga åt dig att kolla dina fakta lite(?!) bättre, vilket du uppmanar alla andra att göra. Men eftersom du inte bryr dig om vad som är sant eller inte i ditt oförblamerade stöd för en stat vars säkerhetstjänst har som måtto: Med Lögnen Som Metod så vore det fullständigt meningslöst.

Anonym sa...

För den som är intresserad av bakgrunden till Palestinakonflikten kan jag rekommendera Den etniska rensningen av Palestina av Ilan Pappe (själv jude). Litteratur som, naturligtvis, får övertygade sionister att formligen sjuda av hat.

//Mogura

Micke sa...


Martin.Din inkonsekvens och bristande förståelse för vad representativ demokrati innebär tänker jag inte diskutera mer men du ska få ytterligare ett bevis på att det inte är någon skillnad på att hata och att hata.


http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/right-wing-mk-s-facebook-friends-suggest-ways-to-liquidate-arab-mk.premium-1.479055

Martin sa...

Micke: Har du tillgång till hela artikeln eller bara ett kort utdrag?
Det är självfallet förkastligt det ha sa.
Anonym: Jag undrar varför det skulle vara mer ok att Ilan Pappé är jude? Varför tar du ens upp att han är det? Pappés bok håller inte ens för en basal faktagranskning. Den har av den ansedde historikern Benny Morris nagelfarits som en falsifiering. Flera av Pappés källor stämmer inte alls och andra är helt påhittade. Läs istället Benny Morris, Martin Gilbert eller Sune Persson. Då slipper du politiska pamfletter och får historia som den var istället.
Om du har problem med mina argument får du gärna påpeka det. Om jag har fel i mina fakta så erkänner jag gärna det. En burk ravioli har inte riktigt den insikten.
För övrigt är jag stolt över att bo i ett land som kan stoltsera med en effektiv säk tjänst som skyddar oss. Till skillnad från ett gäng skrivbordspoliser i Säpo.
Kan även rekommendera en bra artikel: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-ar-inte-bara-en-ockupationsmakt_7681786.svd?utm_source=twitter&utm_medium=tweet&utm_campaign=20121120

manen sa...

skjuter man på folk så reagerar dem sa en Nato eller USA-general när Jugoslaverna försökte skjuta tillbaka mot Nato 1999.