torsdag 8 november 2012

Valobservatörer kritiserar USA-valet


Att det finns uppenbara problem med den amerikanska röstprocessen är tydligt. År 2000 blev det särskilt uppenbart. Då avgjordes valet i domstol.

Lyckligtvis blev det ingen jättejämn match denna gång och vi slapp se samma plågsamma procedur som när Al Gore och George W Bush stångades i rätten.

Men valobservatörer från OSSE riktar ändå kritik mot årets presidentval. I åtta delstater släpptes de inte in, i Texas hotades de att gripas. Detta eftersom amerikanska delstater har egen lagstiftning som ibland går på tvärs med federala lagar eller överenskommelser.

Totalt 50 av 237 miljoner röstberättigade fick inte rösta. Det är ungefär var femte, en hårresande siffra.

Till den grupp som inte får rösta hör den som någon gång dömts till fängelse. Med tanke på att var hundrade amerikan sitter bakom galler just nu kommer vi även i framtiden att se väldigt många utestängas från rätten att rösta. En grundläggande mänsklig rättighet tas alltså ifrån dig om du begått ett brott och skickats i fängelse. Det är inte så mycket land of the free i det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns även annan kritik. Exempelvis måste man vara född i USA för att kunna kandidera för presidentposten. Hur går det ihop med multikulti och liberalism?

Mvh Jan Saxman