tisdag 27 november 2012

Vikten av en leksakskatalog

I Sverige är vi så upptagna med genusfrågor att en leksakskatalog kan få vissa att gå i taket. Om den anses sprida könsstereotypa föreställningar, vill säga.

För att undvika detta har företagen BR och Toys 'R' Us i år beslutat vända upp och ned på begreppen. I reklamen syns pojkar som leker med dockor och stryker kläder medan flickorna leker med traditionella pojkleksaker. Genusvetarna jublar. Slutsegern är inom räckhåll.

Bakgrunden till beslutet är tidigare anmälningar till Reklamombudsmannen för könsdiskriminerande reklam. Sloganen "bilar till killarna och prinsessor till tjejerna" gick minsann inte för sig. Kritiken var även hård i sociala medier.

Leksaksjättarna har upplevt att de måste anpassa sig, berättar försäljningsdirektören i ägarbolaget, och väljer därför i år könsneutral reklam. De har fått "utbildning och vägledning" av Reklamombudsmannen. Det låter väldigt svenskt.

Mest tycker jag att frågan fått alldeles för stora proportioner. Vem bryr sig om vad barnen leker med så länge de har kul? Om du som förälder tycker att det bryter mot genusvetenskaplig teori att din dotter klär sig i rosa och leker med dockor, klä henne i blått då och ge henne en leksaksbil i julklapp så är problemet löst. Något jäkla ansvar har väl även julstressande föräldrar.

Aja-baja!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i Sverige hålls vi ständigt medvetna om vårt kön och vår förmenta biologiska skuld. Det finns ett bättre och ett sämre kön och det är vår skyldighet att se till att detta inte visar några som helst spår i statistiken. Eller rättare sagt, kön ska vara ett allt annat överordnat urvalskriterium tills det sämre könet genom att internalisera skuld och skam utplånat sig självt. Underbar värld! Snille och smak! Vilken godhet!/Peter

Anonym sa...

Svensk statsfeminism möter pojke:
http://www.youtube.com/watch?v=ZDkejTcSlY4

Gryningsräd sa...

Ja, huvudsaken är ju att man uppfostrar sina barn till att respektera alla kombinationer av pojke/flicka <-> bilar/spis <-> rosa/blått...

Precis nybliven pappa (5 dagar sedan) och jag börjar reda oroa mig om min lilla son skall bli behandlad i framtiden av en massa "tillrättalägganden" i förskola och skola... stackarn'