onsdag 14 november 2012

I klaveret

Jag tänker inte ägna denna text åt att diskutera Sverigedemokraternas rasistiska förflutna eller så mycket kring dess förtroendevaldas övertramp. Det har så många i bloggosfären redan gjort.

Men den film som publicerades av Expressen, som ledde till att Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist lämnat alla uppdrag, måste ändå kommenteras. Det går förstås inte på något sätt att försvara de tre sverigedemokraternas beteende på filmen. Ur SD:s perspektiv kom det här tämligen olägligt - just i skedet när ledningen försöker strama upp och rensa ut det öppet rasistiska.

Å andra sidan hade det kunnat vara värre och bli vad valstugereportaget blev för Moderaterna 2002. Nu får det sannolikt ingen större betydelse i väljaropinionen. Möjligen sker en tillfällig nedgång i de kommande mätningarna, men det är först om skandalerna blir fler som det lär skada partiet långsiktigt.

Jag reagerar mer mot det drängiga beteendet än orden i sig. Det säger en del att orden finns i vokabulären, även om personen i fråga har druckit, men framför allt är beteendet som avslöjas i filmen tämligen smaklöst och inget vi väntar oss av någon med en hög post i ett riksdagsparti.

Ska vi snacka verbala påhopp -  det verkar ju vara just orden "blatte-lover", "babbe", "fitta" och "hora" (det enda som riktas mot en kvinna) som medierna har fokuserat på - kan dock konstateras att Erik Almqvist långtifrån är ensam om att slänga ur sig sådana. Soran Ismail kallar sverigedemokrater i allmänhet för "värre än klamydia" i ett YouTube-klipp han själv lagt upp.

På vänsterkanten är det populärt att komma med både kränkande och hånfulla invektiv om sina politiska motståndare. Visst, rasistiska tillmälen är värre. Ändå vore det välkommet om det även diskuterades vad som är OK att säga om politiska motståndare. Jag skulle tro att Ismails tillmälen mest ses som "civilkurage". Det är åtminstone vad det brukar heta när sverigedemokratiska möten störs.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ser för det första inget sk rasistiskt från sd killarna, gör du? Precisera gärna då i så fall vad? Och iövrigt, varför skulle sk rasistiska tillmälen vara värre än andra?

Svenska kvinnor våldtas dagligen av sk nysvenskar men det bekommer er inte. Svenska kvinnor blir kallade för just HORA dagligen av mongon från inte minst MENA träsket. Detta bekommer er inte. Lägg ner för fan och rösta på SD eller helst SVP 2014.

/Linda Ohlsson

Micke sa...

Det måste kännas konstigt för Almkvist att hans partiledare Åkesson som hyllat mordet på Olof Palme i ett sammanhang där en annan Sverigedemokerat reciterade nazistisk prosa nu är så rädd om sin position att han säljer Almkvist på något som en sann Sverigedemokrat inte kan se som något annat än "pkaltaret".

Att svenska nazister som verkar i en politisk tradition som har industriellt massmord på sitt överhudtaget skulle vara förmögna att diskutera begreppet rasism på ett för normala människor meningsfull är orimligt äben om det kommer från det nazitroll som idag valt att var kvinna.

Satte du på dig kjol innan du skrev inlägget Tjalleballe?

Sandra sa...

Att svenska nazister som verkar i en politisk tradition som har industriellt massmord på sitt överhudtaget skulle vara förmögna att diskutera begreppet rasism på ett för normala människor meningsfull är orimligt äben om det kommer från det nazitroll som idag valt att var kvinna.

Aj. Vilken grammatisk seriekrock...

Är det bara jag som aldrig hört uttrycket "babbe" förut? Vad betyder det?

Micke sa...

Ordet babbe finns inte i texten utan endast i din störda föreställningsvärld.

Det betyder annars att du du aldrig svarat i sak och därför är ett defacto troll trots att såna är relativt ovanliga.Micke sa...


Å andra sidan hade det kunnat vara värre och bli vad valstugereportaget blev för Moderaterna 2002. Nu får det sannolikt ingen större betydelse i väljaropinionen

---------------------
Tre ur högsta partiledningen beväpnar sig med järnrör för att "försvara sig" mot ett liggande fyllo varefter man ljuger för polisen ?

Rimligen bör dom åtalas och straffas och sen bör högern för sin egen skull börja identifiera fascister som fascister för att slippa att skiten stänker för hårt på dom själva.Anonym sa...

Micke

Vem är INTE fascist i din värld?

Micke sa...

95 procent av väljarna.

Anonym sa...

Och efter nästa val så är det sannolikt bara 85% ickefascister?

Anonym sa...

Du är en sann internetkrigare, Micke. Fast med ett språk som en femåring. Gör oss alla en tjänst och behåll ditt KOMMUNISTSVAMMEL för dig själv.

Micke sa...

Oförmögen att svara i sak därför attinte ens du klaraar av att relativisera varför vi ska betala skattepengar till tre parasiter som ljuger för polisen om varför dom beväpnar sig med järnrör för att angripa ett fyllo och sen gratulerar sig själva för att dom varit så duktiga ögontjänare.

Vilka jävla hjältar...fy fan...

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Efter nästa val kommer vi säkert att ha minst 20% facister i Sverige. Micke du måste då hålla dig nykter så du kan slå tillbaka mot dem/oss.

SD 2014

Micke sa...


Återigen kan du inte förklara hur det går till att öka era siffror genom att era två viktigaste riksdagsmän förbereder misshandel av ett fyllo med järnrör.

Vilka menar du att du ska få sympati för detta av ?

Centern?

Anonym sa...

Begriper de inte att man ska gå på Crazy Horse när man ska ha rasistbråk.
/B