lördag 17 november 2012

Inbördeskrig i SD?

Efter babbeskandalen har Sverigedemokraterna förlorat ett av sina toppnamn. Erik Almqvist, som framstått som en av de mer resonabla och moderata i partiets toppskikt, har lämnat posten som ekonomisk-politisk talesperson.

Därmed har SD förlorat näst högsta hönset. Kent Ekeroth, den rättspolitiske talespersonen, har tagit en så kallad time out och tänker därmed låta skattebetalarna försörja honom när han själv gör ingenting under en tid. Förlusten av Christian Westling är i sammanhanget försumbar.

Sverigedemokraterna har växt väldigt snabbt. I kommunerna har det fått konsekvensen att platserna inte alltid kan fyllas. Sker avhopp finns ingen ersättare. Problemet är snarlikt på riksplanet. Bakom Åkesson, Almqvist och Ekeroth ekar det ganska tomt.

Kritik har riktats mot partiets sätt att hantera skandalen. SD är ett extremt toppstyrt parti. Åkessons nya nolltoleranslinje har tidigare tillämpats utan barmhärtighet mot gräsrötterna. Men varken Almqvist eller Ekeroth utesluts ur partiet, vilket visar på en dubbelmoral hos partiledningen. Helt uppenbart gäller olika måttstockar beroende på hur viktig du anses för partiet.

Är det vi nu ser en början på ett inbördeskrig i SD? Där är vi inte än. Men helt klart bubblar det av missnöje på lokal nivå. Och stödet för Åkessons toppstyrning av partiet har varit starkt kopplat till framgångar i opinionen. Om SD:s siffror börjar sjunka mot fyraprocentsnivån kan kritiken mot honom bli alltmer öppen. Åkesson har en väldigt knepig balansgång att gå framöver och för att lyckas är han beroende av att det inte dyker upp fler skandaler.

Jag tror inte att Sverigedemokraterna kan implodera som Ny demokrati gjorde. Däremot kan inbördes stridigheter skada partiets anseende och omintetgöra det arbete som Jimmie Åkesson gjort för att tvätta bort rasiststämpeln och göra Sverigedemokraterna valbara. Att partiet fortfarande har aktiva som hoppar av till såväl Nationaldemokraterna som nationalsocialistiska Svenskarnas parti säger förstås en del om hur lång resa SD har kvar innan det kan ses som ett parti bland alla andra i riksdagen.
I sin skuggbudget investerar SD mycket i stålindustrin.
I synnerhet vill partiet satsa på tillverkning av järnrör.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kent filmade från SDs krismöte också, han kan inte låta bli. Om du inte sett den videon bör du göra det. Den gick direkt till YouTube utan att passera Expressen...

http://www.youtube.com/watch?v=TY2TDRd_pt4