måndag 5 november 2012

Nu blir Ullenhag bekymrad igen

Integrationsminister Erik Ullenhag säger sig vara lite bekymrad över att det tas för givet att de flesta flyktingar som anländer till Sverige kommer att leva på någon sorts bidrag under lång tid framöver. Vi måste förutsätta att de kommer i arbete, säger folkpartisten.

För Ullenhag måste rapporten som beställts av Regeringens Framtidskommission, Somalier på arbetsmarknaden - har Sverige något att lära?, vara en huvudvärk. I den konstateras bland annat att i gruppen somalier i Sverige arbetar endast var femte.

Att somalier som flyr till Sverige i högre grad kommer att leva på olika bidrag än inkomster från eget arbete har således gott empiriskt stöd. Något Ullenhag borde vara bekymrad över är att fyra av fem somalier går direkt in i ett långvarigt bidragsberoende. Men han är uppenbarligen mer intresserad av att hålla skenet uppe av rädsla för att något han säger ska stärka Sverigedemokraterna (något han omedvetet gör genom att förneka att problemet existerar).

Frågan om Sverige har något att lära får betraktas som retorisk. I USA och Kanada kommer varannan somalier i arbete, delvis därför att tio gånger fler driver småföretag och kan anställa sina landsmän. Frågan är om vi vågar hoppas på att regeringen tar till sig några av slutsatserna i rapporten.

I dag finns runt 40 000 somalier i Sverige. Bara under nästa år väntar Migrationsverket ytterligare 20 000. 15 000 av dessa kommer rent statistiskt att gå arbetslösa och leva på olika bidrag. Ullenhag är bekymrad över att vi pratar om det.

Erik Ullenhag får möjlighet att kommentera rapporten när den presenteras vid en pressträff kl. 11.00 i dag.

Tidigare bloggat:
Flyktinginvandringen - vem vill betala?

11 kommentarer:

Anonym sa...

På bloggen super-economy utvecklar man detta lite. Det visar sig att Somalier i USA visserligen har högre sysselsättningsgrad men är tyvärr ofta fast i låglönejobb. http://super-economy.blogspot.se/2012/10/open-borders-fantasies_31.html

Hans Li Engnell sa...

Det är ju troligt och har sannolikt med utbildningsgraden att göra. Det i sin tur är egentligen en annan fråga. I Sverige har denna grupp uppenbarligen väldigt svårt att alls komma in på arbetsmarknaden, vilket är ett ännu större bekymmer.

Anonym sa...

Kanske dags att ställa förbjudna frågor. Vilka klaner är det som sökt sig till USA där tydligen Somalier ses som duktiga entreprenörer och vilka klander är det som sökt sig till ex Sverige. Finns det kanske kulturella skillnader mellan de olika klanerna bland Somalierna som påverkar deras förmåga att anpassa sig när de flyttar till andra länder//Susanna Svensson

Anonym sa...

Det är precis som Engnell skriver, SD har inga bättre valarbetare än etablissemanget med sin totala beröringsskräck.

Åkesson kan bara luta sig tillbaka och DN, regeringen, riksdagen, Aftonbladet, våldsvänstern och alla övriga goda gör jobbet.

Fattar de goda ingenting eller är det hela tiden viktigare att kråma sig inför andra goda än att bli av med SD?

Hans Li Engnell sa...

Kungen:

Personangrepp och/eller sådant som inte tillför diskussionen något kommer även fortsättningsvis tas bort.

Anonym sa...

Somalier är även bland andra mörkhyade betraktade som ett "riktigt pack". Kenyanerna ser dem som Afrikas zigenare. Vad skulle dem kunna tillföra Sverige?

/Undrande fd liberal

Anonym sa...

Jag låter väl fortfarande som en trasig skiva men jag tror inte att USA eller för den delen Kanada har sett det som politikernas uppgift att fixa somalierna jobb.

Sen tror jag att det är lättare att komma in i ett engelskspråkigt samhälle eftersom svenska inte direkt är ett världsspråk.
/B

Anonym sa...

Vad skulle dem kunna tillföra Sverige?

Hur kommer det sig att rasister så ofta är så dåliga på sitt eget språk?

Micke sa...

Fattar de goda ingenting eller är det hela tiden viktigare att kråma sig inför andra goda än att bli av med SD.

------------------------
Det viktiga i en demokrati som utsätts för klickstyrda fascistiska krav på att en liten minoritet ska styra agendan åt majoriteten är att inte glömma att det parlamentariska systemet bygger på majoritetsprincipen om maktdelning och att 5 procent fasciströster idag ger lika lite makt som 5 procent kommuniströster gjorde på 70 talet.

Anonym sa...

Micke, sup mindre och var mer beläst i fortsättningen. SD har en vågmästar roll bar det gör att man inte kan ignorera dem om man nu så önskar.

/Hubba Bubba

Micke sa...

Skulle du kunna skriva ett enda jävla inlägg som visar att du inte lider av tourettes syndrom?