söndag 29 juli 2012

Veckan som gick #37

# Tyskar ratar euron. Enligt en färsk opinionsundersökning tycker en majoritet av tyska folket att Tyskland skulle klara sig bättre utan euron. Bara 29 procent menade att Tyskland skulle klara sig sämre utanför eurosamarbetet. En enskild opinionsundersökning går inte att dra några klara slutsatser av, men månne är det så att även tyskarna har börjat ledsna på den evighetslånga eurokrisen och drömma sig tillbaka till den tid då man hade en egen riksbank och slapp pumpa in mångmiljardbelopp i andra länders bankrutta ekonomier.

# Den fria rörligheten. Det enda fina med EU, typ, är den fria rörlighet som medlemskapet erbjuder. Den kan förstås ha baksidor. Årligen kommer utländska bärplockare till Sverige, med mer eller mindre realistiska förhoppningar om bär och gröna skogar. I år var det dags för hundratals bulgarer att bli strandade i Sverige utan mat, pengar eller husrum. Även om många luras att komma hit och tjäna vad de tror är grova pengar, ligger trots allt ett stort ansvar även på den enskilda individen. Nu tycks hemresan ändå ha löst sig till slut med bussresor hem till Bulgarien. Risken är dock uppenbar att samma scenario utspelas nästa sommar igen. Men med personer från ett annat land. 

# Assad på offensiven. Den syriska regimen var bara dagar, kanske veckor från att falla. Så lät det ganska nyss. Nu går regimstyrkor till anfall mot landets största stad Aleppo och rebellerna bönar och ber om tyngre vapen. De har lite att sätta emot al-Assads stridsvagnar och granater. Just nu ser det mer och mer ut som ett långdraget krig där Bashar al-Assad har tiden (vapen och militär) på sin sida. Samtidigt hävdas nu dödssiffran för konflikten har överstigit 20 000.

Inga kommentarer: