söndag 1 juli 2012

Veckan som gick #33

# SD först ut i Almedalen. Premiären avklarades i fjol. Nu har Jimmie Åkesson avklarat sitt andra tal i Almedalen som partiledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. Förutom att SD nu accepterar ett femte jobbskatteavdrag framkom inga nyheter. De vill se en mer effektiv polis och vill framöver bli känt som ett parti som satsar lika mycket på kriminalpolitiska frågor som invandringen. Eftersom frågorna enligt SD hänger ihop lär det bli svårt att tona ned det ena.

# Presidentval i Mexiko. Opinionsmätningar talar för att det blir PRI:s kandidat Pena Nieto som vinner det mexikanska valet. Debatten mellan honom och vänsterkandidaten Lopez Obrador sägs ha varit hövlig men substanslös. Vem som än segrar har han ett monumentalt arbete framför sig i ett land som söndrats av knarkkartellerna. Den vettlösa drogpolitiken förd av Felipe Caldéron måste omprövas.

# Hongkong firar 15. Det är i dag 15 år sedan Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina. Leung Chun-Ying tillträder som regeringschef men ses som Beijings kandidat. Hongkong har visserligen ett stort självbestämmande, men missnöjet med den kinesiska ledningens inflytande är stort. Men ett självständigt Hongkong är knappast aktuellt.

Inga kommentarer: