söndag 15 juli 2012

Veckan som gick #35

# Inbördeskrig i Syrien. Enligt Röda Korset råder nu inbördeskrig i Syrien. I praktiken har det rått ganska länge och kriget kryper allt närmare regimens centrum, Damaskus. Under söndagen pågick hårda strider i huvudstaden. Assads regim fortsätter övergreppen på civilbefolkningen, senast härom dagen i al-Tremseh. Rysslands och Kinas hårdnackade nej till alla sorters insatser mot mördarna i Damaskus visar att FN-systemet inte fungerar. Men det har vi ju vetat länge. Syrierna kan bara lita till sitt eget mod nu. 

# Skärpta terrorlagar i Norge? Vi närmar oss ettårsdagen av Breviks attacker i Oslo och på Utöya. Förslag på skärpta terrorlagar har lagts och ska behandlas. Justitieminister Grete Faremo vill att det ska bli straffbart att planera terrordåd och genomgå terrorträning. Självklarheter, kan tyckas, men dessa lagar skulle oundvikligen kräva noggranna gränsdragningar och riskera att drabba oskyldiga. Det finns all anledning att hålla koll på hur Norge, som hittills hantera tragedin föredömligt, går fram med ny lagstiftning.

# Liberaler mot seger i Libyen? Val har hållits i Gadaffibefriade Libyen. Till skillnad från bland annat Egypten verkar det inte bli någon seger för islamisterna. Tvärtom ser liberala Nationella styrkealliansen ut att gå mot seger. Av de arabiska länder som skickat sina diktatorer överbord var Libyen på förhand det land med sämst förutsättningar att hålla fria och rättvisa val. Ett klansamhälle utan demokratisk tradition och med mängder av vapen i omlopp - kunde det någonsin sluta väl? Valet verkar emellertid ha gått överraskande lugnt till. Medan kampen mellan den nyvalde presidenten och militärrådet fortsätter i Egypten kan kanske en stabil regering utan islamister bildas i Libyen. Det är lätt att imponeras.

Inga kommentarer: