torsdag 19 juli 2012

Assad flyr huvudstaden


Källor till nyhetsbyrån Reuters uppger att Syriens president Bashar al-Assad har flytt huvudstaden och befinner sig i kuststaden Latakia.

Den konflikt som för bara en vecka sedan såg ut att bli ett långt och utdraget inbördeskrig, med fortsatt stora civila dödsoffer som följd, verkar nu vara nära ett avgörande. Vändpunkten kom när striderna nådde huvudstaden Damaskus. Läget blev omedelbart mer kritiskt för regimen när såväl försvarsministern som Assads svåger, som sägs vara den som i praktiken haft försvarsministerns arbete, dödades i ett bombattentat under ett hårdbevakat toppmöte.

Om Assad nu valt att fly huvudstaden sänder det inte direkt signaler till hans trogna soldater att stanna kvar och slåss. Slutet för regimen kan därför vara nära. Rapporter om strider kring regeringskvarteret i Damaskus har kommit under förmiddagen.

Vad som kommer efter Bashar al-Assads skräckregim återstår att se. Oppositionen är förenad i viljan att få bort den sittande regimen. Vad den har mer gemensamt är mer oklart. Huvudsaken just nu är ändå att det syriska folket slipper Assads terrorvälde. Då finns det i alla fall en framtid att drömma om.

3 kommentarer:

Micke sa...

Kul för Putin att ha satsat på fel häst ännu än gång.

Anonym sa...

Jag tror inte att slutet av det syriska inbördeskriget. Vad jag förstått är det frågan om rätt små grupper och jag tror inte att de kan ta över en storstad.
/B

Hans Li Engnell sa...

Det hänger på arméns vilja att stanna och slåss för en döende regim.