söndag 8 juli 2012

Veckan som gick #34

# Val i Libyen. Libyen går till val och som nyfödd demokrati är det svårt att sia om utgången eller om valet ens kommer att kunna kallas fritt. Libyen saknar helt demokratisk tradition och få tror på en smidig övergång till demokrati. Men det är trots allt lite rörande att se ett folk gå till valurnorna efter 40 års förtryck under galningen Muammar Gadaffi.

# Jobbpakten. Det politiska spektaklet i Almedalen är över för denna gång. Fredrik Reinfeldt liknar mer och mer Trötter. Men något lyckades ändå statsministern med: den "jobbpakt" han säger sig vilja sluta med arbetsgivare och fack var politiskt sett ett smart drag som gav mycket uppmärksamhet. Men att sänka bolagsskatten ger sannolikt väldigt liten effekt på företagsamheten. Det behövs betydligt större reformer på den svenska arbetsmarknaden - reformer som bara Folkpartiet och Centerpartiet vågar ta i sin mun.

# Nej till Acta. Det blev till slut ett tydligt nej när Europaparlamentet röstade om Acta-avtalet. Det är en stor seger för demokratin i Europa och ett bevis för att det med engagemang och envishet går att göra skillnad. Acta är dött, men vi ska inte svära på att avtalet inte återkommer i någon form i framtiden.

Inga kommentarer: