söndag 22 juli 2012

Veckan som gick #36

# Ett år sedan massakern. Norge har under söndagen hyllat minnet av offren för massakern på Utøya och bombdådet i Oslo för exakt ett år sedan. Även om vårt västra grannland stannade upp i dag har det norska samhället inte förändrats efter Breivik. De politiska opinionen förändrades endast tillfälligt, vilket visar på att det norska folket inte läst in några större politiska aspekter i Breiviks dåd. De har inte, som många på vänsterkanten, kopplat Breivik till Fremskrittspartiet eller "högern" i stort. Det är en nykter reaktion på en fruktansvärd händelse.

# Fullskaligt krig i Syrien. Det kan inte sägas råda annat än fullt krig i Syrien nu. Strider pågår i flera städer. Regimen bombar sin egen huvudstad. Rebellerna har gjort vad de själva beskriver som "strategiska reträtter", men tycks vara tillbakaträngda av det tunga artilleri som står till Assadregimens förfogande. Det bombattentat som kostade såväl Assads svåger som landets försvarsminister livet tycktes för en stund ha gett oppositionen initiativet och momentum i kampen mot regimen. Det återstår att se om de kan stå pall nu när bomberna åter faller över bostadsområdena i stad efter stad.

# Osäker datalagring. Flera tele- och internetoperatörer känner tveksamhet kring datalagringsdirektivet och har ännu inte börjat lagra sina kunders elektroniska kommunikation. Bahnhofs Karl Jonung är en av direktivets kritiker. Han anser att det finns saker som är tvetydiga.

Branschorganisationen IT- och telekomföretagen tror att många operatörer kommer att behöva ytterligare ett år på sig. Så här går det när lagar ska hastas igenom i riksdagen, när det är så förbaskat viktigt att skyndsamt trycka på ja-knappen. Först i november ska operatörerna få information om hur de lagrade uppgifterna ska hanteras säkert. Alliansregeringen har dock inte vett att skämmas.

Inga kommentarer: