lördag 26 maj 2012

Kommunister med en satans otur

Per Bylund skriver en utmärkt bloggpost om svenska mediers rapportering om den ständiga hungersnöden i kommunismens Nordkorea.

Det senaste exemplet är SR-journalisten Margita Boström, vars rapportering från det slutna landet är direkt pinsam. Ett exempel:
Det slutna Nordkorea har ständiga problem med att maten inte räcker för att föda landets 23 miljoner invånare. I dag är det inte så illa som under mitten av 90-talet, då runt en miljon svalt ihjäl. Men än klarar inte landet av att producera tillräckligt med mat för sin befolkning. Detta trots att varje invånare i landet varje år måste ut och jobba på jordbruksfälten i minst två månader.
 Så trots tvångsarbete räcker inte maten? Är svaret då månne mer tvångsarbete?

Nordkorea drabbas också av naturkatastrofer som ständigt förstör skördarna, får vi veta. Otur. Detta brukar vara typiskt för slutna diktaturer. De drabbas ofta av översvämningar eller torka. Skillnaden mot andra länder som drabbas av samma sak är förstås att de inte kan hantera vädrets makter, men det talas det mindre om. Nordkorea har mest en jäkla otur.

Och när de utlovas tusentals ton mat mot att de avstår från sitt kärnvapenprogram väljer ledningen att skjuta upp en satellit som av omvärlden misstänks vara en del i ovannämnda program. Givetvis uteblir maten. Så prioriterar kommunismens ledare.

Göran Persson berättade i SVT-dokumentären Ordförande Persson om sitt möte med Nordkoreas dåvarande ledare Kim Jong-Il. Frågan om matbristen kom upp. Enligt Persson svarade Kim, genom tolk, att "vi kan inte det här". Det är nog de ärligaste orden som yttrats på den norra delen av den koreanska halvön de senaste decennierna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt vänsterlogik brukar väl naturkatastrofer annars vara BRA för ekonomin? Den keynesianska tesen att staten kan få fart på ekonomin genom att betala människor för att gräva hål i marken och fylla i dem igen står högt i kurs bland vänsterintellektuella, och en naturkatastof skapar ju massor av arbetstillfällen.
http://www.youtube.com/watch?v=KyxURk_c5dU

/Anders Larsson

Micke sa...

Finns det något i det du citerar som är fel i sak?

Var i texten står att att det är bra med tvångsarbete?

Micke sa...

"Enligt vänsterlogik brukar väl naturkatastrofer annars vara BRA för ekonomin?"

Nej det är enligt nyliberal teori baserad på Friedmans funderingar om hur man smärtfriaste för över all egentlig makt till kapitalet som katastrofer är bra för ekonomin

Anonym sa...

@ Micke

http://www.youtube.com/watch?v=WsahaLhIcKs

:-)