tisdag 8 maj 2012

En smalare välfärd

Om tio år kommer var tredje svensk att vara över 60 år gammal. En åldrande befolkning kommer att belasta sjukvården och ställa nya krav på den arbetande befolkningen. Vänsterpartiernas recept blir att höja skatterna. Men det finns andra vägar.

Medan partierna på vänsterkanten fortfarande låtsas som om det regnar har vissa inom borgerligheten redan börjat använda nya ord, som för att förbereda svenska folket på ett samhälle i förändring. Moderaterna har börjat använda begreppet "välfärdens kärna" när de pratar om framtidens välfärdssamhälle. Ordföranden för Centerpartiets välfärdspolitiska grupp Hans Dahlgren påtalar behovet av att "ransonera välfärden" i framtiden. Kort sagt: framtidens välfärdssystem kommer inte att vara lika generöst eller omfattande som dagens. Dahlgren tar avgifter inom sjukvård, utbildning och socialförsäkringar som exempel på tänkbara förändringar.

Ett i högre grad avgiftsbaserat välfärdssystem kommer emellertid kräva ett generellt sett lägre skattetryck för att vinna legitimitet hos befolkningen. Att både betala höga skatter och avgifter för sådant som skatterna är tänkta att finansiera lär bli svårsmält för de flesta. Häri ligger den stora utmaningen. Ty att förändringar kommer att krävas är det inget snack om. En helt nödvändig förändring är att behovspröva bidrag. Det har länge hävdats från borgerligt håll (men från långt ifrån alla) att miljonärer inte borde ha rätt till barnbidrag.

Andra har kontrat med att bidraget är till för barnet, inte föräldrarna. Men faktum är att det är slöseri med skattemedel att skänka en tusenlapp i månaden per barn till en familj som redan har en mycket god ekonomi. Personer som inte har behov av samhällets stöd för att ekonomin ska gå ihop borde självfallet inte vara berättigad till det heller. Problemet är att svenska folket har vant sig vid generösa ersättningssystem. Om nedskärningar ska vinna legitimitet behöver även politikerna själva se om sitt eget hus och avskaffa det frälse de just nu lever i.

Kanske kommer de etablerade partierna småningom också bli tvungna att acceptera Sverigedemokraternas beskrivning av en "ansvarslös invandringspolitik" genom att skärpa kraven för anhöriginvandring. Den tillhör i dag en av Europas, kanske världens, mest generösa - och den kostar pengar. Det är ingen slump att budgeten för försörjningsstöd i Stockholm spricker så det dånar just nu. I fjol delades en miljard kronor ut i försörjningsstöd. Vissa stadsdelar har underskott på över 20 miljoner.

Att låta personer utan inkomst eller fast bostad ta hit sina familjer är inte bara ekonomiskt vanvettigt ur ett skattebetalarperspektiv - det blir också orättfärdigt mot dem som kommer hit och tror på en lyckligare framtid men blir hänvisade till kontakt med en socialsekreterare och ett liv bestående av månatliga biståndsansökningar.

6 kommentarer:

Micke sa...

Den dag vi köper nazisternas problemformulering är det kört.

Anonym sa...

För mycket hojtarolja igen Micke? ;-)

Anonym sa...

Du kan ju du Micke ge bort alla dina pengar till de behövande....du är väl ingen hycklare? Eller jo, det är ju just det du är.

OnT: Halvera antalet knapptryckare i riksdagen (de är ju ändå bara röstboskap nuförtiden).
Sedan, stoppa denna galna invandringen till förmån för de som finns här idag (både svenska och icke-svenskar). Vi kan inte låta vår stam gå under för att bli rädda att bli kallade rasister.

Och självklart så ska vi slå Reinfeldt i bojor och tvinga honom jobba i saltgruvan tills han blir 75, för det är ju tydligen devisen för oss slavar, hmmm jag menar svenska arbetande medborgare....

Anonym sa...

Och självklart,

Gå med i Euron så att ECB kan trycka pengar tills vi blir fattiga....(ironi, utifall Micke inte fattar det)

Förstår du penningpolitik Micke? Antar att du har något käckt att säga om den.
Gör det så ska jag förnedra dina bristande kunskaper i även detta ämne.

Anonym sa...

Euro och somalier är räddningen.....

Anonym sa...

"Du kan ju du Micke ge bort alla dina pengar till de behövande"

Nej först ska vi ta pengarna från dig och alla fascistiska landsförrädare och sen låter vi er städa skithus för 10 spänn om dan.