söndag 13 maj 2012

Veckan som gick #26

# CDU gör magplask. Söndagens lokalval i Nordrhein-Westfalen, tillika Tysklands folkrikaste delstat, blev ett svidande nederlag för Angela Merkels CDU. Det är inte första gången hennes parti backar på lokalplanet. Hennes ställning försvagas således bit för bit. Enligt prognoserna backar CDU med nio procentenheter till 26 procent. Och åter igen tar sig tyska Piratpartiet, om prognosen stämmer, in i ett delstatsparlament.

# SD fjärde största parti. Inför valet 2010 sade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna har som mål att bli Sveriges tredje största parti. Det lät överambitiöst, nästan lite fånigt som när Gudrun Schyman pratade om tio procent för sitt feministiska spektakelparti. Men Sverigedemokraterna blev större än både KD och V och i dagens Sifomätning är SD fjärde största parti i Sveriges riksdag. Större än C, FP, V och KD. Inget tyder på att Sverigedemokraterna riskerar att åka ur riksdagen 2014. Tvärtom lär de växa. Det är dags att övriga partier börjar ta dem på allvar.

# Grekisk tragedi. Den grekiska tragedin fortsätter. Nu tyder det mesta på att nyvalet följs av ännu ett nyval efter att de tre största partierna - borgerliga Ny demokrati, vänsterpartiet Syriza och socialdemokratiska Pasok - samtliga misslyckats med att bilda en regering. Valet gav fascistiska Gyllene gryning plats i parlamentet. Vänsterextrema Syriza mångdubblades i storlek. Något olycksbådande är på väg att hända i desperationens Grekland.

1 kommentar:

Micke sa...

Undrar vad som händer om Sverige får ett parti med 20 procent som har en partisekreterare som anser att homosexualitet är jämförbart med pedofili och sex med djur?