onsdag 2 maj 2012

Helgdagarna blir vad vi gör dem till

Lika säkert som att det viftas med röda fanor på första maj är att någon borgerligt sinnad debattör argumenterar för att dagen slopas som helgdag. Denna gång är det KDU:s Aron Modig.

Modig vill avskaffa första maj som helgdag med motiveringen att det är den enda politiska helgdagen och att den saknar rötter i en gemensam svensk tradition. Det är i praktiken ett särintresse som har fått en egen helgdag (och jag betraktar många av demonstranterna som rena stollar). Halva befolkningen, lågt räknat, identifierar sig inte på något sätt med denna dag.

I sak har Modig helt rätt. Och jag har varit där själv en gång, indignerad över att vänstern har en "egen" dag att tramp-trampa runt i stan på. I dag har jag svårare att bli upprörd. Dels eftersom helgdagen är lika mycket helgdag för alla, oavsett om du är socialist, liberal, kristen eller muslim. Dels eftersom den alltmer har förvandlats till en allmän politisk kampdag, oavsett politisk färg. Första maj blir således vad vi gör den till. Alla har lika stor rätt att göra sin röst hörd, även om socialisterna anser att det är "deras dag". Kristdemokraterna har i ganska många år nu haft egna politiska möten på första maj och åtminstone i Uppsala dragit fler deltagare än sina politiska motståndare på vänsterkanten.

Helgdagar ska knyta an till det allmänna och gemensamma, tycker Modig. Men om nu första maj ska bort som helgdag därför att den bara firas av personer på vänsterkanten, vad ska vi säga om de flesta av våra religiösa helgdagar? På vilket sätt är Kristi himmelfärds dag relevant i ett av världens mest sekulariserade länder? Säkert ungefär lika lite som Gud är betydelsefull för alla icke-troende som väljer att gifta sig i kyrkan. Vi firar både påsk och jul utan att tänka ett ögonblick på Jesus. De religiösa helgdagarna har således lika lite legitimitet som den politiska röda dagen i maj. Men vi behåller dem därför att vi har hitta ett eget sätt att fira dem på.

De religiösa helgdagarnas ursprungliga betydelse har sedan länge gått förlorad. Dessa dagar blir vad vi gör dem till. Det borde gälla även för första maj.

Inga kommentarer: