torsdag 3 maj 2012

Ung vänster trampar över - igen

Att barn under första majfirandet i Malmö fick slå sönder "borgarpiñatas" föreställande borgerliga politiker kan kallas fånigt och närmast infantilt. Och det kommer inte som någon överraskning att det var Ung vänster som stod bakom spektaklet. Men i grunden är det bara ett av många exempel på hur folk på vänsterkanten tar sig friheter som liberaler eller konservativa aldrig skulle komma på tanken att göra.

Att häckla sina motståndare är vänstern duktig på. Man går gärna över gränsen, vilket bland andra Per Gudmundson fått erfara.

Att sjunga hatiska nidvisor är vänsterns melodi. Då kan de, med konsten/kulturen som täckmantel, skrika ut sitt hat mot de motståndare de aldrig respekterat.

Att sabotera möten för sina politiska motståndare tycker vänstern höjden av engagemang och civilkurage. Gatorna är nämligen "deras", inte motståndarnas.

Att inte betala och göra rätt för sig i kollektivtrafiken är helt OK, ja ibland rent av ett viktigt statement. Den som anser sig ha rätt måste ju kunna ta sig vissa friheter.

Samtidigt är vänstern oerhört lättkränkt så fort en politisk motståndare gör minsta ansats att gå utanför ramarna. CUF:s "Fuck facket 4-ever"-kampanj sågs av somliga som ett stort övertramp.

Så här kan vi fortsätta. Partier på vänsterkanten älskar att prata om rättvisa och demokrati. Det är emellertid bara viktiga begrepp så länge de inte kräver något av dem själva. Som att respektera andras mötes- och yttrandefrihet, även om man ogillar de åsikter de framför. Som att betala för sig i tunnelbanan, även om man tycker att det är dyrt och att kollektivtrafiken borde finansieras via skatten. Eller att visa sina politiska motståndare respekt, även om man ogillar att de sitter vid regeringsmakten.

Därför är ovanstående exempel i sig ingen paradox. De är en logisk följd av en ideologi som går ut på att ta för sig på andra bekostnad, att alltid låta andra betala - även om den politiska retoriken låter precis tvärtom.

Jag kan tycka att det ibland är till men för borgerligheten att den är så förbaskat väluppfostrad. Å andra sidan skulle jag inte vilja att liberaler och konservativa började bete sig som Ung vänster. Vi har lite mer stil än så. Och att vissa på vänsterkanten verkar anse att piñatastilltaget inte var så klyftigt ger trots allt ett visst hopp.

Läs även: Mina moderata karameller

23 kommentarer:

Micke sa...

"Jag kan tycka att det ibland är till men för borgerligheten att den är så förbaskat väluppfostrad.


Jag kan inte påstå att det är balanserat när ditt eget Muf står mitt framför tv kamerorna utanför en tv studio och där oupphörligt gapar i kör "Anna Sjödin Fyllesvin" inför en debatt mellam Reinfeld och Person.

Ej heller är det balanserat när moderata studenter i Uppsala skriver en sång som hyllar mordet på Olof Palme och sedan gör denna sång till en standard på fyllslagen bland unga moderater.

Det var i mina ögon inte balanserat att Muf organiserade landsomfattande kampanjer som gick ut på att iklädda uniformer och utan tillstånd störa socialdemokraternas första Maj tåg genom att följa sossarnas tåg gapandes "vi sopar skiten efter sossarna"Men jag tillhör ju inte dom rättfärdigasom du erkänner dig till så jag antar att min egen definition av vad skithögar är inte gäller här.

Micke sa...

Men i grunden är det bara ett av många exempel på hur folk på vänsterkanten tar sig friheter som liberaler eller konservativa aldrig skulle komma på tanken att göra"


Breivik är konservativ.Ger det nån form av perspektiv på ditt påstående som du skulle kunna använda dig av när du som liberal och försvarare av individen kletar exakt samma egenskaper på alla individer i ett specifikt kollektiv?

Anonym sa...

Haha. Och det ska komma från någon som ständigt pratar om "högern", "er regering" och "era politiker"!

Anonym sa...

Vi får väl börja med en lite motkampanj. Jag föreslår en liten festsångbok som hyllar Breivik. Här är ett exempel på alster:

Vi älskar,
vi älskar Breivik,
vi hatar dem som Breivik skjutit har.
Vi älskar,
vi älskar Breivik
vi älskar Breivik, vilken karl!

Micke sa...

"Haha. Och det ska komma från någon som ständigt pratar om "högern", "er regering" och "era politiker"


Jag har aldrig påstått att högern kollektivt är ansvarig för att Muf beter sig som svin.

Jag har inte ens påstått att dom fascister av vilka du är en är kollektivt ansvariga för Breiviks massmord trots att ni delar värdegrund.

Anonym sa...

Vad som är konservativism och fascism i folkhemmets Sverige har väl egentligen varit en rödbrun röra, ända sedan sossarna anammade Rudolf Kjellens folkgemenskapsideologi?

Anonym sa...

Är det förresten en tillfällighet, att de skandinaviska systerpartierna Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna bägge betraktar sig själva som "socialdemokratin för 50 år sedan" och har sin största väljarbas bland gamla socialdemokrater?
När Per Albin Hansson triangulerade på 1920-talet och sammanförde partiets sociala engagemang med den nationalistiska vurm högern jobbat upp i samhället, var det med inspiration från socialdemokratin i just - Danmark. Man tog fasta på, att det inte var socialismen i marxismen konservativa tänkare som Kjellén och Manfred Björkquist vände sig mot, utan dess liberala drag såsom internationalism och demokrati.
Rubriken på Svend Dahls artikel om Sverigedemokraterna var i övrigt passande:
"Se till höger, där går ett vänsterparti" :-)
http://magasinetneo.se/files/2010/06/2008-6_d191d4c1d0dc014469733933754b195e.pdf

Micke sa...

"Vad som är konservativism och fascism i folkhemmets Sverige har väl egentligen varit en rödbrun rör"


Det är svårt att fatta detta insisterande från högern på att socialdemokrati är fascism.
Räcker det inte med att säga att ni hatar socialdemokrati för att socialdemokrati?


Om ni nu har problem med fascism så är er tystnad inför att er regering implementerar korporativism på alla plan i stat kommun och landsting istället för att ge oss fri marknad mycket märklig...eller?

Varför vill ni inte längre ha en fri markand? Ni ville det under person när Svenskt näringsliv sa åt er vad ni skulle tänka.


Är det bara under sosseregeringar som det är aktuellt för att blåsa väljarna och få dom att tro att ni ska befria dom?

Varför anser nmed er tystnad att vi blir friare med korporativism?

Står det nåt om det i Neo?


Sverigedemokraterna är ett parti som verkar i en rent fascistisk och nazistisk tradition oavsett om det passar eller inte passar Neos syn på invandring.

Micke sa...

r det förresten en tillfällighet, att de skandinaviska systerpartierna Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna bägge betraktar sig själva som "socialdemokratin för 50 år sedan"Det är ingen slump att högern försöker tvätta den naziskit ur kläderna som sitter lika permanent som kommunistskiten sitter i vänsterns och det är helt logiskt att SD klär sig i dom kläder som bars av dom Socialdemokrater som motsatte sig det nazistiska maktövertagandet som högern som helhet frivilligt godtog 1933.


Det är inte heller någon slump att SD till skillnad från dagens nazister inte använder judar som katalysator för det sammanbindande hatet utan fokuserar på fattiga somalier och krigsskadade irakier.

Slutligen är det ingen slump att högerkonservativa intar samma position till detta skeende som dom gjorde 1933 och skyller fascisternas agerande på socialdemokratin.

Anonym sa...

@ Micke
Vem är "vi"? Jag vill ha en fri marknad. Är verkligen halmfigurer en framgångsrik argumentationsteknik i diskussioner? :-)
Eftersom du är så fientlig mot korporativism Micke, rang det inte en väckarklocka när t.ex. Löfven i sitt första maj-tal klargjorde:

"I flera år har den moderata regeringen försummat samverkan mellan samhälle och näringsliv, och istället kallat företagen för ett särintresse. "

Och:

"Därför kan jag berätta för er här idag att en socialdemokratisk regering kommer att inrätta ett innovationspolitiskt råd.

Rådet ska ha till uppgift stärka samverkan mellan olika aktörer och samla arbetet för att utveckla Sveriges innovations- och konkurrenskraft. Den kommer ha högsta prioritet, och därför ledas av statsministern."

Är det inte saltsjöbadsandan, och Per Albin Hanssons korporativistka folkhemstanke, där föreningen - precis som i Mussolinis Italien - av stat och samhälle, organisationer och näringsliv skulle skapa ett starkare och mer harmoniskt samhälle? :-)

Anonym sa...

BTW Micke, vad anser du om att förutsättningen för sossarnas folkhem var rikets påstådda homogena karaktär - vilket inneburit att staten än i dag gör våld på historien då t.ex. jag lever i Skåne där Sverige skapade ett Kosovohelvete på 1600-1700-talen men ännu förtigs i de flesta svenska historieböcker - liksom dess puritanska arv där skötsamhet och nykterhet blev honnörsorden?
Och hur den socialdemokratiska, folkhemska sammanblandningen av historia, puritanism och politik tagit sig uttryck i Sverige?
T.ex. skrev folkskolläraren och socialdemokratiske riksdagsmannen Värner Rydén om de folk som under svenska stormaktstiden hamnade inom den svenska intressesfären, att "strävandena ha gått ut på att höja dem, att göra dem delaktiga av den högre svenska kulturen".
Eller som Gunnar Myrdal skrev:
"Vi är av vårt lands historia och våra yttre förhållanden särskilt utvalda att vara världsintressets advokater."
Denna historiesyn är ännu i dag i högsta grad levande inom Sverigedemokraterna :-)

Micke sa...

"Vem är "vi"?"

Ni som hatar socialdemokrati så mycket att ni ser det som en befrielse att er skitregering tar era pengar och delar ut dom direkt till företag och kallar detta frihet och marknadsekonomi och dessutom likställer socialdemokrati med den nazism som högern själv skapade i opposition till socialismen och kommunismen.

Anonym sa...

@ Micke
Jag är ingen anhängare av alliansregimen, som mest inriktat sig på att "förvalta" sossarnas folkhem. Skall du överge halmdockan nu? :-)
Du har överhuvudtaget inte svarat på mina övriga frågor.

Micke sa...

Jo du är liksom alla dina kollegor en anhängare av alla högerkonstellationer som kan skapa högerdominans och det är så viktigt för er att ni är beredda att tyst sälja alla era utopiska fantasier om en helt fri marknad och tyst acceptera skedmatande av era och mina skattepengar direkt ner i halsen på företag.

Sen räcker det med att jag redde ut ditt och högerns förhållande till nazismen och fascismen en gång.
Att ni dessutom sålde den tyska socialdemokratin och tyst tittade på medan nazisterna avrättade och torterade deras ledare och spärrade in deras intelligentia i koncentrationsläger ska vi inte dra här.

Anonym sa...

@ Micke
Återigen, vem är "vi" och "mina kollegor"? Vet du ens vad halmdocka betyder? ;-)
Som helsingborgare är jag stolt över min gammelmorfars och övriga liberalers insats i min hemstad, när Nazityskland ockuperade Danmark och gränsen mellan krig och fred och diktatur och demokrati gick just här i Öresund.
Regionens största opinionsbildande organ var råkonservativa Helsingborgs Dagblad, som medan systerstaden Helsingør precis utanför tidningens redaktionsfönster var ockuperad av Hitlertyskland var pronazistisk och chefredaktören Ove Sommelius representerade det lokala nazistpartiet Medborgareförbundet på rådhuset.
I bjärt kontrast bar (nu tyvärr insomnade) liberala Öresundsposten på ett regionalistiskt och skandinavistiskt arv, och var en viktig motröst.
Som du nog vet, var det en hel del betydelsefulla socialdemokrater västansunds, som valde att bli kollaboratörer. Det var ingen skillnad mellan nazism och socialdemokrati, menade de.
Med tanke på att idén Volksgemeinschaft inkorporerats i den svenska socialdemokratin, hur tror du Per Albin et consortes ev. skulle agerat? ;-)

Micke sa...

o du är liksom alla dina kollegor en anhängare av alla högerkonstellationer som kan skapa högerdominans och det är så viktigt för er att ni är beredda att tyst sälja alla era utopiska fantasier om en helt fri marknad och tyst acceptera skedmatande av era och mina skattepengar direkt ner i halsen på företag.Sen räcker det med att jag redde ut ditt och högerns förhållande till nazismen och fascismen en gång.
Att ni dessutom sålde den tyska socialdemokratin och tyst tittade på medan nazisterna avrättade och torterade deras ledare och spärrade in deras intelligentia i koncentrationsläger ska vi inte dra här.

Micke sa...

"om helsingborgare är jag stolt över min gammelmorfars och övriga liberalers insats i min hemstad, när Nazityskland ockuperade Danmark"

Uppenbarligen inte tillräckligt för att ha insikt om att hela den tyska högern frivilligt utplånade sig själv och gick upp i nazismen samtidigt som den sålde den socialdemokrati du hatar och att den svenska högern skulle ha gjort samma sak om inte det inte hade blivit nödvändigt att vända kappan efter vinden efter Stalingrad.

Micke sa...

ed tanke på att idén Volksgemeinschaft inkorporerats i den svenska socialdemokratin, hur tror du Per Albin et consortes ev. skulle agerat?


Han skulle ha blivit avrättad efter att ni följt den tyska högerns exempel från 33 som i sin tur inte skiljde sig från hur högern i hela Europa förhöll sig till nazismen och fascismen.

Anonym sa...

@ Micke
Är du ens medveten om att liberalismen med bl.a. Öresundsposten ) i spetsen, som sedan O P Sturzenbeckers dagar varit den gränsöverskridande skandinavismens inofficiella organ, och den skånska socialdemokratin, som var den drivande kraften i Sverige och hämtade sina idéer och kampmetoder från København, var dem som tillsammans gav hela det svenska etablissemanget skrämselhicka vid folkhemsstatens födelse på 1920-talet? Inte helt olikt Tysklands inre klyvning vid samma tid mellan öst/väst och kultur/civilisation som förde det mot nazismen, och USA:s bevarande av "Arkadien" i väst som vände sig mot östkustens kosmopolitiska kultur och invandrarnas dryckesvanor och förde det mot Ku Klux Klans storhetstid och rusdrycksförbudet, hade ju Sverige en liknande inre konflikt vid samma period, som förde det mot folkhemmet. Jag får säga att det var en jävla tur, att Per Albin Hansson på Stockholms Stortorg en höstkväll 1924 lyckades desarmera högerns traditionella vapen såsom flaggviftande, hurrande för fäderneslandet, kungatrohet och försvarsvilja etc, genom att helt enkelt anamma dem. Eftersom jag inte ens vågar tänka på, vad alternativet, ett folkhem i Kjelléns tappning, hade inneburit.
Men vad lär oss dåtiden om framtiden, i ett alltmer integrerat Västeuropa och gränslös värld? Är det ett folkhem i Kjelléns och Per Albin Hanssons anda eller den skånska socialdemokratin före honom och liberalerna, som blickade ut mot Europa och ville ha öppna gränser och fri handel? ;-)

Micke sa...

Den tyska högern (och den större del av europas övriga höger) utplånade frivilligt sig själ till förmån för nazismen och fascimen varefter den uppstod igen som gubben i lådan 1945."Men vad lär oss dåtiden om framtiden"Att högern kommer att göra ungefär samma val igen förr eller senare.

Anonym sa...

@ Micke
Identifierar du "höger" = liberaler, eller vet du som sagt inte vad halmdocka innebär, eller har du bara tittat för djupt i glaset igen? ;-)

Micke sa...

Liberaler tillhör högern och vissa liberaler kan inte definieras som annat än extremhöger.

Anonym sa...

@ Micke
Vänster-höger är förlegade politiska skalor, eller för att citera Reagan:
"You and I are told we must choose between a left or right, but I suggest there is no such thing as a left or right. There is only an up or down. Up to man's age-old dream -- the maximum of individual freedom consistent with order -- or down to the ant heap of totalitarianism. "
Har du testat the Worls smallest Political Quiz:
http://www.theadvocates.org/quiz
Eller har alkoholdimmorna fördunklat verkligheten? ;-)