tisdag 29 maj 2012

En infantil dröm

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överrepresenterade bland unga som inte får rösta. I sällskap med Sverigedemokraterna, kan nämnas. Det visar alltid resultaten från skolvalen på Sveriges högstadieskolor. Det är inte så förvånande att Miljöpartiets ungdomsförbund länge har stridit för en sänkt rösträttsålder. De gör det i ett egenintresse.

I SvD propagerar de till och med för en avskaffad rösträttsålder. Argumentationen är så infantil att den blir pinsam. Miljöpartisterna menar att en avskaffad rösträttsålder skulle tvinga politikerna att tänka på barnens och ungdomarnas åsikter.

För ett parti som ständigt upprepat att "tillväxtens gräns är nådd", som tror att det blir fred på jorden om Sverige bara slutar exportera vapen och som har en 11-årings syn på världen vore det förstås rena drömmen om 11-åringar fick rösta.

Nej, 18-årsgränsen handlar inte om kompetens. Det finns gott om inkompetenta väljare i övre medelåldern som inte vet vad de röstar på eller varför. Det handlar om personlig mognad. Och det är nog bara miljöpartister som tycker att en särskilt fastslagen rösträttsålder är "omöjlig att förstå". Det finns inget som säger att den måste ligga vid 18 år, men personligen är för enkla och logiska generaliseringar och anser att 18 år är en inarbetad åldersgräns som fungerar.

Om nu Miljöpartiets unga anser att barn och ungdomar som känner att de vill och kan påverka politiskt ska få rätt att göra det, hur ställer de sig till den sexuella självbestämmanderätten? Till åldergränser för inköp av alkohol och tobak? Ska inte barn och ungdomar som känner att de vill ta en bira och kan ha sex få göra det också då?

Alla som röstar till riksdagsvalet har själva rätt att söka sig till politiska partier och ämbeten. Vid en avskaffad rösträttsålder, ska detta även omfatta barn och ungdomar? Och vi som tyckte att det var illa nog med Anton Abele i riksdagen...

4 kommentarer:

Micke sa...

Jag anser att det är rimligt att barn får rösta vid samma ålder som du anser att vuxna ska kunna komma överens med barn om att ha sex.

Johanna Sjödin sa...

Unga får ta en bira om de vill.

Tycker du att Anton Abele är representativ för gruppen unga? Jag hade hoppats på fler radikala förslag från honom, men dessvärre påminner han mer om en konservativ kristdemokrat än en ung person med nya intressant idéer.

Ser inga problem med att personer under 18 år tillåts kandidera, vill man inte ha en riksdagsledamot som är <18 år kan man helt enkelt låta bli att kryssa denne.

Jag tycker för övrigt inte att Juhlin och Lidströms argumentation är pinsam, utan bra mycket mer väl genomtänkt än sig Karl Sigfrids.

Hans Li Engnell sa...

Vi har åldersgränser för alkohol- och tobaksförsäljning, likaså för inköp av läkemedel, för övningskörning, för samlag osv. Det finns en poäng i detta, även om vi kan diskutera exakt var gränsen ska ligga (vilket jag gör emellanåt). Men om Lisa, 8, ska få kandidera till ett högre ämbete kastas enbart ett löjets skimmer över hela den parlamentariska demokratin. Och vem säger att hon inte skulle bli invald? I telefonomröstningarnas tidevarv när vi älskar att rösta på den som egentligen inte alls är bra eller värd att vinna, är det fullt möjligt att Lisa skulle bli invald i vår lagstiftande församling. Barn bland valbara kandidater skulle öppna upp för detta.

Och vad Anton "Det är ju sjukt" Abele beträffar var kommentaren mest tänkt som en gliring då jag inte riktigt tycker att han är den mest begåvade unge riksdagsman vi sett i det här landet. Jag vet inte riktigt vad som fick dig att hoppas på radikala förslag från honom. Det enda han gjort innan han oväntat blev invald i riksdagen var ju att tycka att gatuvåld minsann är fel.

manen sa...

jävligt bra slutkläm!