måndag 11 juli 2011

OnOff tackar för sig

Elektronikkedjan OnOff begärs i konkurs. Det är lite chockartat när ett så pass stort företag faller, men egentligen är det en logisk utveckling. Konkurrensen bland elektronikföretagen är svidande hård. Förutom OnOff slåss ElGiganten, Mediamarkt, Expert och Siba (numera ägare av nätkedjan NetOnNet, som också varslat anställda) om kunderna. Lägg därtill Dustin Home, Komplett.se, inWarehouse... Att så pass många lyckats överleva så pass länge är ganska förvånande. Jag hade nog trott att Expert skulle kasta in handduken först.

OnOff fick stänga i Birsta utanför Sundsvall för något år sedan. Där och då var det logiskt - deras butik, alldeles i närheten av både ElGiganten och Mediamarkt, var nämligen den sämsta. Annars tycker jag att de har hållit hygglig kvalitet i Stockholm. Men de når inte Mediamarkt. Det gör i mina ögon ingen annan kedja heller. Deras butiker är öppna, fräscha och inbjudande, personalen oftast kunnig och professionell i sitt bemötande. OnOff har aldrig lyckats matcha detta.

Grundproblemet i branschen är de små marginalerna. Företagen tjänar helt enkelt alldeles för lite på varje såld enhet. Och ibland tar sig den hårda konkurrensen rent bisarra uttryck - som när Mediamarkt åkte och köpte upp hela lagret av kampanjvaror hos ElGiganten.

Nu är det bara att hoppas att OnOffs gamla lokaler i Stockholms innerstad fylls av en annan elektronikkedja och inte ännu ett förbaskat Wayne's Coffee...

Off.

3 kommentarer:

Nisse sa...

Har inte Juholt proklamerat att staten borde ta över än? Ser man det som en möjlighet att göra bilar med skattepengar kan vi väl kränga hemelektronik också...

Gryningsräd sa...

Att ingen reporter eller representant för regeringen kan ställa denna fråga till Juholt - skulle varit intressant att höra hur han skulle slingra sig ur den...

Dessutom: OnOff är väl (vad jag har förstått) svenskt-ägt - borde väl vara ännu viktigare att värna svenska företag än holländsk-ryss-kinesiskt ägda...?

Hans Li Engnell sa...

Det är nästan ännu roligare att svenska reportrar ställer Mediamarkt "till svars" för att en (svenskägd) konkurrent gått omkull.